Maantiepyöräily on fillaroimista yksin tai ryhmässä maantiepyörällä rauhallisilla asfalttiteillä. Välineenä käytetään erityisesti maantielle tarkoitettua kevytkulkuista maantiepyörää. Maantiepyörä ei sovellu hiekkapintaisille väylille eikä kovin hyvin myöskään kapeille ja huonokuntoisille pyöräteille.

Maantiellä ajetaan yleensä kuntoilumielessä. Maantiepyöräily on tyypillisesti pitkäkestoista ja vauhdikasta kestävyysliikuntaa ja -urheilua – lenkkien kesto voi mainiosti olla 3–5 tuntia. Maantielenkeillä maisemat vaihtuvat yleensä nopeasti ja maantiepyörällä voi tehdä pitkiäkin retkiä. Keskinopeus maantiellä on kuntoillessa ja lenkeillä tyypillisesti 25–32 km/t. Ryhmä helpottaa ja nopeuttaa ajamista huomattavasti, koska ilmanvastus on maantiellä niin merkittävä. Jos haluat opetella ajamaan ryhmässä, niin kannattaa osallistua yhteislenkeille ja tutustua ryhmäajon toimintaohjeisiin.

Maantiepyörä on mahdollisimman kevyt. Kaikki kunnolliset maantiepyörät painavat alle 10 kiloa ja kisapyörät yleensä noin 7–8 kiloa. Kilpailuissa pyörän minimipaino on 6,8 kiloa. Runkomateriaalina käytetään lähinnä alumiinia ja hiilikuitua. Vaihteiden lukumäärä on yleensä reilut 20. Kaikki käyttävät kahvavaihteita ja lukkopolkimia. Maantiepyörän renkaat ovat aikuisilla 28-tuumaiset. Renkaat ovat kapeat, yleisimmin 23, 25 tai 28 mm, ja rengaspaineet voivat olla 7–8 baria. Ajoasento maantiepyöräillessä on matala ja virtaviivainen. Kunnollinen maantiepyörä maksaa noin 1000 eurosta ylöspäin. Maantiepyörä kannattaa ostaa vain alan tuntevasta erikoisliikkeestä.

Maailmalla maantiepyöräily on todella suosittu ja näkyvä kuntoilumuoto sekä urheilulaji. Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Hollannissa ja Belgiassa maantiepyöräily on lähes yhtä suosittua kuin jalkapallo.

Maantietapahtumat ja -kilpailut

Maantiepyöräilyä.

Maantiellä järjestetään monenlaisia retkiajoja ja kuntotapahtumia. Tapahtumat voivat kestää parista tunnista useisiin päiviin. Kuntotapahtumiin yleensä startataan joko enintään muutaman kymmenen osallistujan vauhtinopeusryhmissä tai yhteislähdöllä.

Suosituimmat kilpailumuodot maantiellä ovat yhteislähdöt ja aika-ajot. Yhteislähdöissä startataan etapille yhtä aikaa – voittaja on ensimmäisenä maaliin saapunut. Vakavasti kilpaillessa voittoon auttaa usein koko joukkueen panos – yhteislähtökilpailut ovat suuresti joukkueurheilua. Suomessa yhteislähtömatkat ovat yleensä 100–200 km. Ammattilaiset ajavat pisimmillään noin 250 km päivässä. Yhteislähdöissä kalusto on yleensä kaupasta saatavaa hyvää vakiotavaraa.

Aika-ajossa ajetaan yksitellen kelloa vastaan – nopeimman ajan ajanut voittaa. Matkat aika-ajoissa ovat yleensä noin 15–50 km. Aika-ajoa varten pyöriin yleensä vähintään lisätään aika-ajotanko, jotta saadaan yläkropalle kapeampi ja matalampi ajoasento. Etukiekkona käytetään usein harvapinnaista ja korkealaippaista mallia ja takana umpinaista levykiekkoa. Myös pelkästään aika-ajoon tarkoitettuja pyöriä on saatavilla.