Karttakuva Kangas-visiostamme.

JYPS:in Kangas-visio: Kestävän liikenteen kaupunginosa

Jyväskylän Kankaan alueelle suunnitellaan uutta kaupunginosaa. Suunnittelussa käytetään ensimmäistä kertaa Jyväskylässä vuorovaikutteista ja osallistavaa menetelmää – toisin sanoen asukkaat ja yhteisöt on otettu mukaan alueen suunnitteluun jo alusta alkaen. JYPS osallistuu suunnitteluun omalla visiollaan Kestävän liikenteen kaupunginosa.

Tavoittelemme Kangas-visiossamme viihtyisää, ydinkeskustaan luontevasti yhdistyvää ja ihmisläheistä kaupunginosaa. Keskitymme visiossamme erityisesti liikenteen sujuvaan, turvalliseen ja ympäristöystävälliseen järjestämiseen – onhan tällainen liikenne olennaista miellyttävässä ja elinvoimaisessa kaupungissa.

Käveleminen ja pyöräileminen ovat ympäristöystävällisimpiä, terveellisimpiä, tehokkaimpia ja halvimpia liikennemuotoja, ja niiden osuutta matkoista pitää ja voidaan Suomessakin merkittävästi lisätä. Erityisesti kaupunkialueilla kävely ja pyöräily ovat parhaat liikkumistavat.

Jotta ihmiset saadaan kävelemään ja pyöräilemään, kaupunkirakenteen, väylien ja muiden ratkaisujen on mahdollistettava nopea, helppo, sujuva ja turvallinen käveleminen ja pyöräileminen. Kävely ja pyöräily pitääkin asettaa tärkeimmiksi ja ensimmäisenä suunniteltaviksi liikennemuodoiksi.

Risto Ojajärven piirustus Kankaan mahdollisesta katunäkymästä.Olemme koostaneet visiomme edellä mainituista lähtökohdista. Kangas yhdistyisi viereiseen ydinkeskustaan laadukkailla kävely- ja pyöräväylillä. Myös muihin suuntiin ja Kankaan sisällä kulkisivat vastaavat väylät. Bussi- ja autoliikenne olisi sallittua yhdellä pistomaisella kadulla. Tilapäinen huoltoliikenne liikkuisi sekaliikennekatuja, jotka pääasiassa olisivat kävely- ja pyöräilykäytössä. Kaikki autopysäköinti olisi järjestetty parkkihallissa alueen laidalla. Pyöräparkit olisivat erinomaiset.

Visiomme mukainen Kangas olisi elävä, hiljainen, turvallinen ja lapsiystävällinen. Ulkona olisi miellyttävää ja virkistävää oleskella ja liikkua, eikä lastenkaan tarvitsisi varoa vaarallisia autokatuja. Töihin ja muille asioille kävellessä tai pyöräillessä saisi päivittäisen välttämättömän annoksen terveysliikuntaa.

Esimerkiksi Hollannin Houtenissa ja Groningenissa sekä paikoin Kööpenhaminassa liikenne on järjestetty samoin kuin Kangas-visiossamme. Tutkimukset osoittavat, että Houten ja Groningen ovat Hollannin suosituimpia asuinalueita. Kaikki ovat myös kansainvälisiä malliesimerkkejä kestävästä ja toimivasta kaupunkisuunnittelusta. Kankaastakin tulisi ainutlaatuinen esimerkkialue.

Visio rakentuu kartasta, johon on sisällytetty tärkeimmät ehdotuksemme, katukuvapiirroksesta, Hollannissa ja Tanskassa kuvatuista pyöräilyvideoista sekä diaesityksestä, johon on koottu kaikki Kangas-ehdotuksemme.

Lisätietoja Kangas-visiosta tarvittaessa Teemu Tenhuselta. Lisätietoja Kaupungin Kangas -projektista löytyy täältä.

Retkipyöräilyilta ja kevätkokous 12.4.2011

JYPS ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 12.4. alkaen klo 18:30 Sepänkeskuksen tilassa Elektroni (Kyllikinkatu 1, toinen kerros). Kokouksessa päätetään viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksymisestä sekä vastuuvapauden myöntämisestä asianosaisille. Alustava esityslista on alla.

Ennen kokousta klo 17–18:15 järjestetään retkipyöräilyilta. Luennoitsijana toimii ainakin kokenut retkipyöräilijä Esa Rantakangas. Esillä myös retkipyörä ja retkipyöräilyvarusteita. Lisäksi keskustellaan seuran kesän retkistä. Tulethan kuulemaan ja keskustelemaan!

Kaikki varastossa olevat ja tilatut seuravaatteet ovat tilaisuudessa jaossa ja ostettavana.

Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Kevätkokouksen alustava esityslista

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkistajaa ja kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen esityslista

5. Esitetään ja vahvistetaan vuoden 2010 toimintakertomus

6. Esitetään vuoden 2010 tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto

7. Päätetään vuoden 2010 tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä vuoden 2010 johtokunnalle

8. Toiveita vuoden 2011 toiminnalle

9. Kokouksen päättäminen