Kaavakoulu 2.10.2012

Haluatko vaikuttaa Jyväskylän pyöräilyoloihin? Millainen esimerkiksi Kilpisenkadusta tulee pyöräilijöiden kannalta tulevaisuudessa? Tule 2.10. klo 1719 järjestettävään kaavakouluun! Nyt on mahdollisuus tutustua kaupungin pyöräilysuunnitteluun pintaa syvemmältä, sillä tämän kertainen kaavakoulu järjestetään kaupungin liikenneinsinööri Timo Vuoriaisen kutsusta Rakentajantalolla (Hannikaisenkatu 17).

Suunnitelman kuva keskustan pyöräväyläverkon tavoitetilanteesta.Kaavakoulu on uusille liikennepoliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneille pyöräilijöille suunnattu koulutus, jossa käydään läpi kaavoitukseen ja liikennesuunnitteluun vaikuttamista ja ajankohtaisia Jyväskylän pyöräilyyn liittyviä asioita.

Tämä on järjestyksessä toinen JYPS:n liikenneryhmän järjestämä Kaavakoulu, ensimmäinen järjestettiin alkukesästä ja sen seurauksena tehtiin muistutus mm. eräästä Kortepohjaa koskevasta katusuunnitelmasta. Muistutuksen seurauksena lopullisesta suunnitelmasta tuli pyöräilyn kannalta parempi (ks. Joni Kettusen blogikirjoitus aiheesta).

Vaikuttaminen ei vaadi erityistä ennakko-osaamista, perehtyneisyys syntyy ajan myötä. Sen sijaan varoituksen sanana, että kenties harmaalta, tylsältä ja työläältä kuulostava liikennepoliittinen vaikuttaminen on todellisuudessa varsin mielenkiintoista, koukuttavaa ja palkitsevaa – tästä monilla on omakohtaisia kokemuksia.

JYPS on tehnyt jo pitkään aktiivista vaikuttamistyötä muun muassa tarkastelemalla ja kommentoimalla erilaisia suunnitelmia, järjestämällä Vaikuttajien Pyöräilyjä, osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja työryhmiin sekä kirjoittamalla verkkoon ja paikallislehtiin pyöräilyaiheista. Tuoreena esimerkkinä on keskustan liikennesuunnitelma, jonka alunperin puutteelliset pyöräliikenneratkaisut eivät menneet JYPS:n vaikuttamistyön ansiosta läpihuutojuttuna läpi, vaan kaupunginhallitus palautti suunnitelman uudelleen valmisteltavaksi pyöräliikenteen osalta. Lisätietoja JYPS:n pyöräilynedistämistoiminnasta: http://www.jyps.fi/tapahtumat-ja-toiminta/pyorailyn-edistaminen

Nyt etsimme lisää liikennepyöräilyn edistämisestä kiinnostuneita pyöräilijöitä. On eduksi, jos mukana on enemmän ihmisiä, joilla on erilaista osaamista ja näkemystä ja jotka asuvat eri alueilla. Esimerkiksi liikennesuunnitelmien kommentointi on moninverroin hedelmällisempää, jos joku kommentin laatijoista tuntee hyvin suunnitelma-alueen.

Kaupungin liikennesuunnittelusta vastaavien virkamiesten kanssa on keskusteltu yhteistyön tiivistämisestä siten, että JYPS saisi hyvissä ajoin etukäteen tiedon uusista suunnitelmista ja voisi auditoida ne jo aikaisessa vaiheessa, jolloin tarve lausunnoille ja jälkikäteisvaikuttamiselle olisi pienempi. Tällaisen hyvän yhteistyön onnistumisen edellytyksenä on tietenkin, että JYPS:n porukoissa on riittävästi tekijöitä, ettei homma kaadu siihen, että muutat aktiivit sattuvat olemaan vaikkapa pidemmällä pyöräretkellä juuri jonkin suunnitelman kommentoinnin aikoihin.

Tervetuloa mukaan, Antti Poikola, 044 337 5439

Sini Alusniemi MTB Marathon Cupin voittoon

JYPS:in Sini Alusniemi on voittanut vuoden 2012 maastopyöräilyn Marathon Cupin naisten sarjan kokonaiskilpailun. Sini varmisti voiton polkemalla ykköseksi cupin päätöskilpailussa Teivossa 23.9. Sini voitti suvereenisti kaikki ajamansa cupin osakilpailut, mm. SM-kilpailun. Onnittelut Sinille!

Marathon Cupin finaalissa Sini ajoi 60 kilometrin matkalla ajan 3:16:03, kun Kaupin Kanuunoiden Piia Nieminen käytti aikaa 3:24:41. JYPS:in toinen vauhti-Sini eli Savolainen pääsi myös palkintopallille ajallaan 3:40:37. Miesten sarjassa JYPS/Rosen Mika Pensas oli 13:s. Kaikki kisan tulokset löytyvät täältä.

Marathon Cupin kokonaiskilpailussa Sini Savolainen sijoittui naisten sarjan kuudenneksi, mutta olisi varmasti pärjännyt paremmin osallistumalla useampiin osakilpailuihin. Eve Lahti oli 19:s ja Merja Tenhumäki 24:s. Miesten yleisessä sarjassa Mika Pensas oli nopein jypsiläinen sijoittumalla hienosti 10:nnelle sijalle. M40-sarjassa Tommi Nieminen oli paras seuralainen sijallaan 35. M50-sarjassa Kari Vaara oli 18:s ja Matti Purojärvi 22:s. Cupin joukkuekilpailussa JYPS sijoittui tällä kertaa jaetulle neljännelle sijalle. Kokonaiskilpailun tulokset löytyvät täältä.

Onnittelut kaikille kauden aikana kilpailleille seuralaisille!

Vuoden työmatkapyöräilijä

Vuoden 2012 jyväskyläläinen työmatkapyöräilijä valittu

Tämän vuoden jyväskyläläiseksi työmatkapyöräilijäksi on valittu Tikassa asuva Laila Honkonen. Hän on malliesimerkki pitkän linjan hyötyliikkujasta, joka pyöräilee työmatkansa ympäri vuoden. Ehdotuksia tämän vuoden työmatkapyöräilijäksi tuli 80 kappaletta.

Jyväskylän kaupungin kotipalvelussa työskentelevä Honkonen pyöräilee paitsi työmatkansa myös työpäivän aikana tapahtuvat siirtymiset työpisteestä toiseen. Lisähaastetta pyöräilyyn tuo suuri kotipalvelutyössä tarvittava tarvikelaukku, jonka Honkonen kuljettaa pyöränsä päällä työkohteesta toiseen.

Vuoden työmatkapyöräilijän valitsivat Jyväskylän kaupungin, JAPA ry:n ja JYPS ry:n edustajat. Yhteistyökumppanina mukana on Ride Cycle Store. Tittelin voittanut saa palkkioksi lahjakortin pyöränhuoltoon. Lisäksi voittajan työpaikka saa maksuttoman konsultoinnin kestävän työmatkaliikkumisen edistämisestä. Sen tuloksena organisaatio saa konkreettisia toimenpide-ehdotuksia siihen, kuinka henkilöstöä voi entisestään aktivoida ja kannustaa työmatkapyöräilyyn.

Kunniamaininnalla palkittiin Keskustan hammaslääkäreiden ja Plusterveys -ketjun työntekijöistä koostunut joukkue. Läpi vuoden pyöräilevä joukko on hyvä esimerkki hyvästä yhteishengestä ja toistensa kannustamisesta. Toinen kunniamaininta annettiin niin ikään läpi vuoden pyöräilevälle Marko Remekselle. Kolmilapsisessa perheessä ei turvauduta autoon, vaan matkat taitetaan lihasvoimin.

Voittajat julkistettiin Auton vapaapäivän katutapahtumassa

Voittajat julkistettiin Auton vapaapäivän katutapahtumassa Jyväskylän kävelykadulla 22.9. klo 12. Vuoden työmatkapyöräilijän valinnalla halutaan tuoda esille henkilöitä, jotka toimivat työmatkaliikkumisen malliesimerkkeinä. Lisäksi halutaan kannustaa työnantajia pyöräilyolosuhteiden parantamiseen. Työmatkojen pyöräilystä hyötyvät ilmaston lisäksi sekä työntekijä että työnantaja, sillä liikuntaa harrastava on terveempi ja jaksaa paremmin myös töissä.

Lisätietoja

– koordinaattori Anna Sarkkinen, JAPA ry, 040 593 8541, etunimi.sukunimi@jkl.fi

– puheenjohtaja Teemu Tenhunen, JYPS ry, 041 544 2195, jyps (at) jyps.info

JYPS:in Sini Alusniemi maraton-maastopyöräilyn SM-kultaan

JYPS:in Sini Alusniemi voitti maraton-maastopyöräilyn naisten SM-kullan sunnuntaina 16.9. Hyvinkäällä. Sini ajoi 78 kilometrin reitillä ajan 3.08.45. Onnittelut Sinille!

Kisan kaikki tulokset löytyvät täältä.

Sini johtaa myös MTB Marathon Cupin kokonaiskilpailua ennen 23.9. Teivossa ajettavaa finaalia. Teivossa matkana on 60 km. Sini on voittanut kaikki ajamansa cupin osakilpailut.

Pyörän valot ja heijastimet kuntoon

Nyt kannattaa laittaa pyörän valot ja heijastimet tieliikennelain edellyttämään kuosiin. Maanantaina ja tiistaina 17. ja 18.9. poliisilla on Jyväskylän seudulla kampanja, jossa ainakin kaikista etuvalottomista ja takaheijastimettomista pyöristä sakotetaan.

Pyörässä pitää minimissään olla eteenpäin valkoista valoa näyttävä valaisin ja takana punainen heijastin.

Laki sanoo pyörän valaisimista näin:

  1. Ajettaessa tieliikennelain 36 §:n 2 momentin mukaisissa olosuhteissa tulee polkupyörässä olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Polkupyörässä saa olla taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Valaisimet saavat olla sijoitettuina leveyssuunnassa polkupyörän keskilinjasta poiketen.
  2. Valaisimien tulee olla vähintään 0,30 metrin ja enintään 1,30 metrin korkeudella tiestä.

Ja heijastimista:

  1. Polkupyörässä tulee olla etu-, sivu-, poljin- ja takaheijastimet. Sivuheijastimet on oltava polkupyörän sekä etu- että takaosassa kummallakin sivulla. Poljinheijastimia tulee kussakin polkimessa olla kaksi ja poljettaessa niistä toisen tulee olla suunnattu eteen- ja toisen taaksepäin. Urheilu- tai kilpakäyttöön rakennetussa, tiellä käytettävässä polkupyörässä, jonka omamassa on enintään 10 kg ja jossa on vähintään 12 vaihdetta, ei kuitenkaan vaadita etu-, sivu- eikä poljinheijastimia polkupyörää valoisaan aikaan ajettaessa.
  2. Etuheijastimen tulee olla valkoinen, takaheijastimen punainen sekä poljin- ja sivuheijastimien ruskeankeltaisia. Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat (–).
  3. Etu- ja takaheijastimen tulee olla vähintään 0,30 metrin ja enintään 1,20 metrin korkeudella tiestä.

Lisätietoja valoista ja heijastimista myös Liikenneturvan sivuilla.

Valojen ja muiden varusteiden hankkimiseen löydät vinkkejä täältä.

I Cycle JKL -logo.

I Cycle yliopisto -tapahtuma ma 17.9.2012 klo 14–16

JYPS, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta järjestävät erityisesti opiskelijoille ja yliopiston henkilökunnalle suunnatun I Cycle yliopisto -pyöräilytapahtuman maanantaina 17.9. klo 14–16. Tapahtuma pidetään Alvarin aukiolla yliopiston päärakennuksen edustalla.

Tapahtumassa jaetaan ilmaiseksi pyöränvaloja, heijastimia ja I Cycle JKL -tarroja. Valoja on jaossa opiskelijoille opiskelijakorttia vastaan peräti 200 kpl.

Pyöräilyseuran asiantuntijat kertovat pyöräilystä ja pyörävarusteista ja opastavat mm. valojen käyttöön. Renkaisiin pumpataan ilmaa ja ketjuja öljytään ilmaiseksi. Bullitt-lastipyörä on koeajettavana. Cycle Chic -valokuvauksessa voi kuvauttaa itsensä ja pyöränsä Jyväskylä Cycle Chic -nettiblogiin. I Cycle JKL -teepaitoja myydään pientä maksua vastaan. Myös JYPS:in liittymistarjous on tapahtumassa voimassa.

Tapahtuman jälkeen klo 17:30–18:30 voi osallistua vielä JYPS:in katupyöräilykoulutukseen, jossa opetetaan fiksua ja liikennesääntöjen mukaista pyöräilemistä kaupunkialueella.