Kuva käytöstä poistuneelta ratapohjalta Jyväskylän Seppälästä.

Jyväskylään Suomen paras pyörätie?

Helsingissä on entiseen junaratakuiluun toteutettu kävely- ja pyörätie, Baana, joka on jo lyhyessä ajassa osoittautunut menestykseksi. Maailmalla Baanan kaltaisia väyliä on toteutettu paljon. Kun pyöräilyä pyritään lisäämään, niin tasaiset, esteettömät ja nopeat pikaväylät keskeisten kohteiden välillä ovat olennaisen tärkeitä – ja olemassaolevaan kaupunkirakenteeseen tällaisia väyliä pystytään yleensä helpoimmin rakentamaan moottoriteiden ja junaratojen varsille tai niiden tilalle.

Jyväskylän keskustasta Laukaan Leppävedelle on mahdollisuus toteuttaa Suomen paras, Helsingin Baanaakin parempi, pikapyöräväylä käytöstä poistuneelle junaradalle ja etäämmällä nykyisen radan viereen. Ratapohja on tasainen, lähes suora ja ympäristöltään varsin viihtyisä, ja sen varrella sijaitsee runsaasti asutusta, työpaikkoja ja kauppoja. Rata menee vieläpä sellaiseen suuntaan, johon nykyisin on vaikeaa pyöräillä mäkisten, mutkittelevien ja heikkotasoisten pyöräväylien vuoksi. Autotietkin ovat suunnalla ruuhkaisia, joten muiden liikennemuotojen kehittäminen on välttämätöntä.

Voit tutustua pyöräbaanaehdotukseen tarkemmin Jyväskylän Kaupunkifillarissa!

Katuajokoulutus ja kaavakoulu tiistaina 6.11.2012

Tiistaina 6.11. riittää pyöräilyaiheista ohjelmaa, sillä JYPS järjestää peräkkäin katupyöräilykoulutuksen ja kaavakoulukokoontumisen. Kumpaankaan osallistuminen ei vaadi ennakko-osaamista tai etukäteisilmoittautumista, vaan kuka tahansa pyöräilevä voi rohkeasti tulla mukaan!

Katuajokoulutus klo 17–18:30

Osaatko fillaroida fiksusti kaupunkialueella? Hallitsetko turvallisen autojen seassa ajamisen? Tunnetko pyöräilyn liikennesäännöt?

Katuajokoulutuksessa opastetaan turvalliseen, sujuvaan ja liikennesääntöjen mukaiseen pyöräilyyn kaupunkialueella. Koulutuksessa käydään läpi pyöräilyn liikennesäännöt sekä harjoitellaan toimintatapoja käytännössä.

Reilun tunnin opetuksellinen fillarilenkki alkaa Aren aukiolta Kolmikulman edustalta Kauppakadun päästä. Koulutus on suunnattu kaikille pyöräileville täysi-ikäisille. Oma pyörä mukaan!

Lisätietoja katuajokoulutusten omalta sivulta täältä.

Kaavakoulu klo 18:30–20

Mitä ajankohtaista on meneillään keskisuomalaisessa pyöräilyssä? Miten pyöräilyolosuhteisiin voi vaikuttaa? Mitä sinä voit tehdä pyöräilyn edistämiseksi?

Kaavakoulut ovat aivan kaikille pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneille suunnattuja tutustumis-, keskustelu-, koulutus- ja vaikuttamistilaisuuksia. Kaavakouluissa käydään läpi ajankohtaisia pyöräilyyn liittyviä liikenne- ja kaavoitussuunnitelmia, keskustellaan pyöräilyolosuhteista sekä pyritään löytämään parhaat ja tehokkaimmat keinot pyöräilyn edistämiseksi. Tarvittaessa koulut toimivat perehdytyksenä uusille pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneille.

Lisätietoja kaavakouluista löytyy täältä.

Tällä kertaa kaavakoulu pidetään kahvila Wilhelmiinan konditoriassa (Asemakatu 3). Kahvitarjoilu JYPS:in jäsenille!

Kokoontumisen asialista:

  1. Avaus ja esittelykierros
  2. JYPS:in pyöräilypoliittinen strategia ja vaikuttaminen Jyväskylän pyöräilyn toimenpideohjelmaan
  3. Ajankohtaisia suunnitelmia ja muita kuulumisia
    • Kankaalta Leppävedelle ensiluokkainen pyöräbaana?
    • Ajankohtaiset pyöräilyyn liittyvät kaavat
    • Yliopiston pyöräparkeista
    • Jyväskylän asuntomessut pyöräilyn kannalta