Sini Alusniemi Laajavuori MTB:ssä 3.9. Kuva Touho Häkkinen.

Sini Alusniemi maratonmaastopyöräilyn SM-kultaan

Maratonmaastopyöräilyn SM-kisa poljettiin sunnuntaina 15.9. Tampereella Pirkka MTB:n yhteydessä.

JYPS:in Sini Alusniemi nappasi kisasta jo vuoden toisen Suomen mestaruutensa (ensimmäisestä lisätietoa täällä) voittamalla naisten sarjan ylivoimaisesti yli 16 minuutin erolla. Sini käytti 85 kilometrin matkaan 3:57:47, kun toiseksi tulleen Noora Kanervan aika oli 4:14:26.

SM-kilpailun ulkopuolella JYPS Äänekosken Simo Terävä voitti sarjan M16 (30 km) ajalla 1:20:20 ja Olli Terävä sarjan M12 (17 km) ajalla 1:16:20.

Onneksi olkoon!

Pirkka MTB:n ja SM-kilpailun kaikki tulokset löytyvät täältä.

Naurettava_matka

Naurettava/naurattava matka -kampanja 20.9.–6.10.2013

Naurettava/naurattava matka -kampanjassa pääset osallistumaan Jyväskylässä kahden Christiania-lastipyörän arvontaan (arvo yli 2000 €/kpl). Kerää osallistumiskorttiin kuusi tarraa kampanjassa mukana olevista liikkeistä ja/tai kerro tarina naurettavan lyhyestä automatkastasi. Kampanjassa mukana olevat liikkeet ja naurettavat tarinat on luettavissa kampanjan nettisivuilla osoitteessa www.naurettavamatka.fi. Kampanja on käynnissä reilun kahden viikon ajan 20.9.–6.10., joten osallistu pian! Osallistumiskortteja on saatavilla kampanjassa mukana olevista liikkeistä.

Naurettava/naurattava matka -kampanja toteutetaan osana Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta, jolla edistetään luonnonvarojen viisaampaa käyttöä sekä vähennetään haittoja ympäristölle yhteistyössä kaupunkilaisten, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Kokeilun järjestää JYPS ry.

Laukaantien tiesuunnitelman alue on merkitty karttaan punaisella ja ehdotetun Baanareitin mustalla ja vihreällä.

ELYn Laukaantien pyöräväyläsuunnitelmassa ollaan tekemässä kalliilla huonoa

Keski-Suomen ELY-keskus suunnittelee Laukaantien remontoimista Sorastajantien liittymästä Kuormaajantien kiertoliittymään. Ajorata on muuttumassa väliltä 2+2 -kaistaiseksi. Remontin yhteydessä pyöräväyläjärjestelytkin ovat muuttumassa.

Emme ole tyytyväisiä suunniteltuihin jalkakäytävä- ja pyörätiejärjestelyihin. ELY kehuu suunnitelmansa edistävänsä pyöräilyä, mutta jokaiselle pyöräilystä jotain ymmärtävälle on selvää, että suunnitelman toteuttaminen heikentäisi pyöräilyolosuhteita oleellisesti. Suunnitelman toteuttaminen olisi vieläpä kallista, joten rahaa käytettäisiin pyöräilyolosuhteiden huonontamiseen – kyse olisi siis rahanhaaskauksesta. Esitämme kaksi vaihtoehtoa suunnitelmalle. Pyöräilyn kannalta paras vaihtoehto olisi hylätä ELYn suunnitelma ja toteuttaa Jyväskylän Baana Laukaantien viereen.

Olemme jättäneet tiesuunnitelmasta aiemmin ELYlle kannanoton. Kannanotolla ja keskusteluilla ELYn suuntaan ei ole ollut juurikaan vaikutusta, joten haluamme nostaa ELYn kehnon suunnitelman uudelleen esille. Tällaisia rahaa hukkaavia ja pyöräilyä haittaavia suunnitelmia ei pidä enää nykypäivänä toteuttaa.

Lue kannaotto aiheesta Jyväskylän Kaupunkifillarissa!

Jyväskylän kierto lauantaina 21.9.2013 klo 10

Jyväskylän kierto on pyöräilypäivä Jyväskylässä ja sen ympäristössä. Kierrossa fillaroidaan ohjatusti yhteislenkkityyppisissä ryhmissä. Tapahtuma sisältää perinteisen MTB Jyväskylän, jossa edetään polkuja ja muita metsäreittejä pitkin, sekä kevytväyliä ja teitä pitkin polkevan maisemaryhmän. Kaikissa ryhmissä tavoitteena on kiertää Jyväskylä ympäri!

Jyväskylän kierto on järjestetty aiemmin kaksi kertaa MTB Jyväskylänä. Vuonna 2011 mukana oli yli 60 osallistujaa ja 2012 yli 80 osallistujaa.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Harjoittelua ohjaajakoulutuksessa keväällä 2013.

Ilmoittaudu pyöräilynohjaajakoulutukseen 28.–29.9. ja 26.–27.10.2013

Kaksi Suomen ensimmäistä pyöräilynohjaajakoulutusta pidettiin alkuvuonna 2013. Näiltä kursseilta on tähän mennessä valmistunut yhteensä 25 pyöräilynohjaajaa.

JYPS ja Suomen Pyöräilyunioni ry järjestävät seuraavan, kaikille avoimen pyöräilynohjaajakoulutuksen syys-lokakuussa. Koulutuksen kontaktijaksot ovat Jyväskylässä lauantaista sunnuntaihin 28.–29.9. ja 26.–27.10. Jaksot alkavat lauantaina klo 12 ja päättyvät sunnuntaina noin klo 16. Koulutukseen sisältyvät harjoittelut voi suorittaa kotipaikkakunnillaan kontaktijaksojen välissä. Harjoitteluita voi täydentää toisen kontaktijakson jälkeen. Loppukokeiden ajankohta sovitaan ilmoittautuneiden kesken. Halutessaan kokeet voi suorittaa seuraavan koulutuksen yhteydessä.

Lue lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan!

Pyöräilynohjaajakoulutuksesta

Pyöräilynohjaajakoulututuksen tavoitteena on antaa osallistujalle tiedot ja osaaminen, jotta tämä voi omatoimisesti järjestää ja ohjata perustasoisia aloittelijoiden ja harrastajien lenkkejä, retkiä ja muita pyöräilytapahtumia. Koulutus antaa perusvalmiudet myös lasten ja nuorten ohjaamiseen. Koulutuksessa pääpaino on liikenne-, kunto- ja retkipyöräilyn hallitsemisessa ja opettamisessa. Koulutukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset, jotka ovat pyöräilleet vähintään vuoden. Koulutuksen käyneillä on oikeus käyttää pyöräilynohjaaja-titteliä toiminnassaan. Koulutuksen kesto on noin 50 tuntia. Toimittuaan vähintään vuoden pyöräilynohjaajana ohjaaja voi halutessaan erikoistua maasto-, maantie- tai retkipyöräilynohjaajaksi.

Suomen ensimmäiset pyöräilynohjaajat ovat valmistuneet

Suunnittelimme Suomeen valtakunnallisen pyöräilynohjaajien koulutusjärjestelmän yhteistyössä Suomen Pyöräilyunionin kanssa vuosina 2012–2013. Kaksi ensimmäistä pyöräilynohjaajakoulutusta pidettiin keväällä ja kesällä 2013. Lähes kaikki koulutusten osallistujat ovat nyt valmistuneet Suomen ensimmäisiksi pyöräilynohjaajiksi.

Suomen ensimmäiset pyöräilynohjaajat valmistumisjärjestyksessä ovat Esko Aapio (Korson Kaiku), Sami Hulkkonen (Parola), Jari Järvisalo (Kaupin Kanuunat), Anne Karppinen (Kaupin Kanuunat), Petteri Pyrrö (Kaupin Kanuunat), Pekka Seppälä (Hämeenlinna), Johanna Kujanen (JYPS), Timo Ruokonen (JYPS), Jani Mähönen (JYPS), Kaisa Peltonen (JYPS), Matti Purojärvi (JYPS), Mika Liimatainen (JYPS), Tommi Espo (JYPS), Antti Poikola (JYPS/HePo), Jukka Lepistö (JYPS), Seppo Riikonen (JYPS), Janne Hytönen (JYPS), Harry Saero (JYPS), Olli-Matti Komonen (JYPS), Tuija Uppman (JYPS), Tuomo Kohvakka (JYPS), Esa Rantakangas (JYPS), Taina Hakala (JYPS), Tommi Lahtonen (JYPS) ja Sami Pursiainen (JYPS).

Onneksi olkoon kaikille!

Kuvia ohjaajakoulutuksista löytyy täältä ja täältä.

Seuraava pyöräilynohjaajakoulutus pidetään syys-lokakuussa. Kontaktijaksot ovat 28.–29.9. ja 26.–27.10. Katso lisätietoja täältä ja ilmoittaudu mukaan!

Kaavakoulu perjantaina 13.9.2013 klo 16–17.30

Kaavakoulu perjantaina 13.9. klo 16–17:30 yliopiston kirjaston kahvilassa (Seminaarinkatu 15). Aiheina Naurettava/naurattava matka -kampanja, kannanotto ELYn Laukaantien suunnitelmista, baanakävely torstaina 19.9. ja Jyväskylän asuntomessut 2014. Tilaisuudessa kuvataan myös Sitralle materiaalia Naurettava/naurattava matka -kampanjan tekemisestä.
 
Tervetuloa niin kokeneet kuin kokemattomat pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneet!
Baanan suunniteltu reitti kokonaisuudessaan keskustasta Leppävedelle.

Baanakävely torstaina 19.9.2013 klo 16

Ehdotimme syksyllä 2012 Suomen parhaan pyörätien rakentamista käytöstä poistuneelle junaradalle Jyväskylän Kankaalta Laukaan suuntaan. Uusi pyörätie, Jyväskylän baana, lisäisi ja helpottaisi merkittävästi pyöräilyä sekä olisi selvityksen mukaan taloudellisestikin kannattava. Baana olisi myös tärkeä valtakunnallisen tason esimerkki toimivan pyörätien toteuttamisesta – Suomessa ei toistaiseksi juurikaan ole laadukkaita pyöräteitä. Jyväskylässä ELY-keskus suunnittelee Laukaantien varteen baanareitin yhden osuuden viereen uutta pyörätietä, joka heikentäisi pyöräilyolosuhteita.

Baanan toteuttamisen edistämiseksi järjestämme avoimen Baanakävelyn. Kävelemme tapahtumassa baanareitillä, esittelemme baanan ominaispiirteitä ja hyötyjä sekä keskustelemme baanan toteuttamisesta ja Laukaantien tiesuunnitelmasta. Kävelyllä mukana on myös Jyväskylän kaupungin liikenneinsinööri Timo Vuoriainen. Vuoriainen mm. esittelee laaditun baanaselvityksen tuloksia.

Lähtöpaikka ja -aika sekä muut järjestelyt

Baanakävely alkaa Aren aukiolta Kauppakadun ja Puistokadun risteyksestä torstaina 19.9. klo 16. Aukiolta kävellään suunnitellulle baanan reitille. Baanareittiä voi kävellä valintansa mukaan joko Kyyhkysentielle tai Suluntielle. Kyyhkysentieltä on kuljetus takaisin keskustaan noin klo 17 ja Suluntieltä klo 18. Kyyhkysentielle on kävelymatkaa noin 2,5 km ja Suluntielle noin 5 km. Kyyhkysentiellä on osallistujille mehutarjoilu.

Mitä mukaan?

Baanakävelylle kannattaa ottaa säänmukaiset ulkoiluvaatteet. Tukevat ulkoilukengät ovat myös hyvä valinta, sillä muutamassa kohdassa kävellään vanhan ratapohjan sepelillä. Kameraakaan ei kannata unohtaa, sillä onhan historiallisella retkellä otettava paljon kuvia! Saatatpa päästä kävelemään myös hylätyllä haamusillalla!

Ilmoittautuminen ja lisätietoja

Baanakävelylle mahtuu 50 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Kävelylle on kuljetusten ja tarjoilun varaamisen vuoksi pakollinen ilmoittautuminen täällä.

Lisätietoja tarvittaessa: Teemu Tenhunen, jyps (ät) jyps.info, 041 544 2195.

Äksöniä vuoden 2012 tapahtumassa. Kuva Touho Häkkinen.

We Cycle yliopisto -tapahtuma tiistaina 17.9.2013 klo 14–16

JYPS, JYY ja Jyväskylän yliopisto järjestävät erityisesti opiskelijoille ja yliopiston henkilökunnalle suunnatun We Cycle yliopisto -pyöräilytapahtuman tiistaina 17.9. klo 14–16. Tapahtuma pidetään Alvarin aukiolla yliopiston päärakennuksen edustalla (Seminaarinkatu 15).

Tapahtumassa JYPS:in asiantuntijat kertovat fillaroinnista ja pyörävarusteista sekä opastavat mm. valojen käyttämiseen. Renkaisiin pumpataan ilmaa ja ketjuja öljytään sekä pyöriä turvamerkitään ilmaiseksi. Bullitt-lastipyörä, Veloksen sähköpyörä ja Konan pyöriä on koeajettavana. Cycle Chic -valokuvauksessa voi kuvauttaa itsensä ja pyöränsä Jyväskylä Cycle Chic -blogiin. Jyväskylän ja Keski-Suomen I Cycle -paitoja myydään pientä maksua vastaan. Myös JYPSin liittymistarjous on tapahtumassa voimassa. 100 ensimmäiselle osallistujalle ilmainen pyörän etuvalo!

Paikalla ovat mm.

Voit halutessasi ilmoittautua tapahtumaan Facebookissa täällä. Kuvia edellisen vuoden tapahtumasta löytyy täältä.

Katuajokoulutus klo 18

Tule tapahtuman jälkeen klo 18–19:30 katuajokoulutukseen, jossa opetetaan fiksua ja liikennesääntöjen mukaista pyöräilemistä kaupunkialueella!

M10-sarjan voittaja Tuukka Lupsakko. Kuva Touho Häkkinen.

Ride Cycle Store Cup 2013:n kokonaistulokset

Vuoden 2013 Ride Cycle Store Cupin viimeinen kilpailu, Laajavuori MTB, ajettiin tiistaina 3.9. Cupin kokonaistulokset ovat nyt selvillä.

N10-sarjassa eniten pisteitä keräsi Alvajärven Ryhdin Tiisa Paukku, 72. Kilpesalojen Pinja Kilpeläinen oli kakkonen 66 pisteellä. M10-sarjassa JYPS:in Tuukka Lupsakko polki voittoon 120 pisteellä. JYPS:in Akseli Maja ajoi kakkostilalle 96 pisteellä. Kilpesalojen Oula Hakasalo oli kolmas 54 pisteellä.

Sarjassa N12 voittoon ylsi JYPS:in Jennika Teiskonen 80 pisteellä. Kilpesalojen Sannatuulia Hakasalo keräsi kakkossijaan oikeuttavat 32 pistettä. 12-vuotiassa pojissa JYPS Äänekosken Olli Terävä, JYPS:in Kasperi Laeste ja CC Picaron Linus Ollikainen kävivät tiukkaa kamppailua kärkisijoista. Terävä oli ykkönen 126 pisteellä, Ollikainen kakkonen 106 pisteellä ja Laeste kolmas 102 pisteellä.

Read more