Keski-Suomen kolme ensimmäistä Bullittia juuri saapuneina 2011.

Yhteistilaus Bullittin lastipyöristä

Tanskalaiset Bullitt Cargo Biket ovat laadukkaita ja maailmalla suosittuja lastipyöriä. Keveinä ja kaksipyöräisinä Bullittit myös soveltuvat lastipyöristä parhaiten Jyväskylän mäkisille väylille. Bullitteja ei saa Suomesta, joten teemme jälleen tänä vuonna yhteistilauksen suoraan valmistajalta Tanskasta. Yhteistilauksen avulla sekä pyörien hintoja että toimituskuluja saadaan alemmas.

Lastipyörää voi loistavasti käyttää tavaran tai ihmisten kuljettamiseen. Bullittilla voi kuljettaa kymmeniä kiloja lastia, vaikkapa kaksi lasta. Pyörän etuosaan saa vesivanerisen kuljetuslaatikon tai vesitiiviin alumiinisen laatikon. Lapsille voi laittaa penkit ja turvavyöt. Bullittia voi käyttää myös mainostamiseen, sillä runkoon saa halutessaan valmistajalta alumiinilevyn mainosta varten. Näin Bullitt soveltuu ja mukautuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi perheen päivittäisten asiointimatkojen hoitamiseen Bullitt on erinomainen väline.

Kokeilematta Bullittia ei tarvitse tilata. Jos olet kiinnostunut Bullittin koeajamisesta, niin ota yhteyttä Teemu Tenhuseen tai Timo Ruokoseen. Mahdollisesti järjestämme myös koeajotapahtuman marraskuussa.

Bullittit kustantavat lähetyskuluineen mallista riippuen noin 2000–4000 €. Alle 2000 eurolla saa Bullittin 7-vaihteisena. Keski-Suomeen suosittelemme Bullitteja 27-vaihteisena ja vähintään Deore-osasarjalla, tällöin Bullitt maksaa noin 2000 €. Sähkömoottorilla varustettuna Bullitt maksaa vajaat 4000 €. Hinnat tarkentuvat myöhemmin.

Pyörän tilaamisesta pitää päättää sitovasti 5.11. mennessä. Pyörät saapuvat tällöin marraskuun aikana Jyväskylään. Kun olet kiinnostunut Bullittin tilaamisesta, niin ota yhteyttä Salla Pehkoseen, pehkonen.salla (ät) gmail.com.

Kuvia Keski-Suomen Bullitteista löytyy täältä sekä runsaasti lisätietoja Bullitteista ja muista lastipyöristä Tavarafillarista.

Vuoden viimeinen katuajokoulutus opiskelijoille ma 28.10.2013 klo 16

Vuoden viimeinen katupyöräilykoulutus pidetään erityisesti opiskelijoille suunnattuna maanantaina 28.10. Koulutus alkaa klo 16 ja starttaa yliopiston kirjaston edustalta (Seminaarinkatu 15). Ilmainen koulutus kestää reilut puolitoista tuntia.

Koulutuksessa opastetaan turvalliseen, sujuvaan ja liikennesääntöjen mukaiseen pyöräilyyn kaupunkialueella. Koulutuksessa opetetaan muun muassa hyvän liikennekäytöksen perusteet, pyörän paikka liikenteessä, erilaiset pyöräväylätyypit ja niillä ajaminen, miten ajetaan turvallisesti autojen seassa sekä ryhmittyminen ja risteyksissä pyöräileminen.

Koulutukseen kuuluu lyhyt yleisosuus lähtöpaikalla ja sen jälkeen pyöräilemistä pienissä ryhmissä keskusta-alueella.

Tapahtuma löytyy Facebookista täältä ja lisätietoja katuajokoulutuksistamme täältä.

Tervetuloa mukaan!

Polttopuutalkoita la 26.10., 2.11. ja 9.11.2013

Seuran mökillä polttopuut ovat vähissä, joten sinne tarvitaan puita. Järjestämme puiden hankkimiseksi kolmet talkoot. Talkoilla on tarkoitus hankkia mökille puut pariksi seuraavaksi vuodeksi. Puut saadaan Laajavuoresta Haukkalantien varrelta.

Osa 1 lauantaina 26.10. klo 10

Tässä tilaisuudessa moottorisahataan kaikki puut valmiiksi seuraavia talkoita varten. Jos sinulta löytyy moottorisaha ja osaat käyttää sitä, niin tule mukaan! Paikkana Haukkalantie Laajavuoressa. Talkoolaisille on tarjolla ruuat. Yhdistys kustantaa sahoihin polttoaineet.

Ilmoittautuminen Nimenhuudossa täällä. Tapahtuma Facebookissa täällä.

Lisätietoja: Pentti Mattila, pentti.mattila (ät) iki.fi, 040 344 6739

Osa 2 lauantaina 2.11. klo 11

Kannetaan edellisissä talkoissa sahatut puut kuorma-auton vaihtolavalle. Puuta on runsaasti, joten talkoita riittää jokaiselle! Paikkana Haukkalantie Laajavuoressa.

Talkoolaisille on tarjolla ruuat. Mukaan talkoisiin soveltuvat vaatteet. Esim. järeähköt rukkaset ovat tarpeen. Kantomatka on melko pitkä, noin 50–150 m, ja puut ovat paikoin epätasaisessa rinteessä, joten jalkoihin kannattaa laittaa tukevat kengät.

Ilmoittautuminen Nimenhuudossa täällä. Tapahtuma Facebookissa täällä.

Lisätietoja: Pentti Mattila, pentti.mattila (ät) iki.fi, 040 344 6739.

Osa 3 lauantaina 9.11. klo 12

Edellisissä talkoissa saatiin puut sahattua ja kannettua kuorma-auton vaihtolavalle. Lava on myös jo käyty tyhjentämässä seuran mökille. Näissä talkoissa puut siirretään mökin puuliiterin luokse, pilkotaan ja kasataan talvea varten. Ohessa siivotaan mökki ja laitetaan se talvikuntoon.

Talkoisiin lähdetään yhteisautokyydeillä klo 12 Aren aukiolta. Mökillä ollaan noin klo 12:30. Talkoot kestävät arviolta noin klo 1516 asti. Talkoiden jälkeen lämmitetään sauna ja ruokaillaan.

Talkoisiin mukaan soveltuvat vaatteet ja varusteet sekä halutessaan saunomiskamppeet. Talkoissa tarvitaan kottikärryjä ja halkomiskirveitä mahdollisimman paljon, joten niitä voi myös ottaa mukaan!

Ilmoittautuminen Nimenhuudossa täällä. Tapahtuma Facebookissa täällä.

Lisätietoja: Teemu Tenhunen, pj (ät) jyps.fi, 041 544 2195.

Simo Terävä

Simo Terävälle cyclocrossin SM-hopeaa

JYPS:in Simo Terävä polki upeasti 16-vuotiaiden cyclocrossin SM-hopeaa sunnuntaina 20.10. Liedossa. Rata oli pituudeltaan noin kolme kilometriä, sisältäen polkua, nurmiosuuksia ja myös hiukan asfalttia. Cyclocrossin sääntöjen mukaan radalla oli myös muutama kohta, joissa rakennetut esteet täytyi ohittaa jalkautumalla.

Simo Terävän kausi on ollut menestyksekäs. Mukana tiimissä on ollut mm. valmentaja Olli-Matti Komonen. Tuloksena oli peräti neljä SM-mitalia ja joukko muiden kilpailujen voittoja sekä mitalisijoituksia. SM-mitaleita tuli maastotriathlonissa (kulta), XCO:sta (hopea), maantiellä (hopea) sekä cyclocrossista (hopea).

Lisäksi Simo voitti epävirallisen Suomen mestaruuden maastopyöräilyn marathonmatkalla (XCM), jossa viralliset kilpailut käydään vasta 18-vuotiaista alkaen.

Onnea Simo!

Joulupukki vuoden 2012 pikkujouluissa!

Syyskokous sekä kauden päättäjäiset ja pikkujoulut 5.12.2013

Yhdistetyt syyskokous sekä kauden päättäjäiset ja pikkujoulut pidetään torstaina 5.12. Kansalaistoiminnankeskus Mataran takkahuoneella ja saunatiloissa (Matarankatu 4, Jyväskylä).

Syyskokous klo 18

Kokouksessa päätetään vuoden 2014 toimintasuunnitelmasta, budjetista, johtokunnan kokoonpanosta sekä jäsenmaksujen suuruudesta. Kokouksen yhteydessä palkitaan vuoden ansioituneimmat seuralaiset sekä esitellään jäsenkyselyn tulokset.

Kokouksen esityslista löytyy tämän sivun alalaidasta.

Kauden päättäjäiset ja pikkujoulut noin klo 20

Syyskokousosion jälkeen, alustavasti noin klo 20, iltaa jatketaan vapaamuotoisesti kauden päättäjäisten ja pikkujoulujen merkeissä.

Read more

Haukkalantien risteyksen ja kuulovammaisten koulun alikulun alue. Pyöräilijän reitti uutta suunniteltua kevytväylää pitkin on merkitty sinisellä. Väylä pitäisi oikaista vihreällä merkittyä linjaa pitkin. Haukkalantielle voisi toteuttaa kääntymiskaistan vihreää linjaa pitkin.

Muistutus Laajavuorentielle suunnitellusta kevytväylästä

Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen ELY-keskus suunnittelevat maantielle 16686 eli Laajavuorentielle yhdistettyä jalkakäytävää ja pyörätietä. Uusi yhdistetty kevytväylä alkaisi Kylpylähotelli Rantasipin luota ja jatkuisi Ruokkeentien lähelle Mutkapohjaan.

Suunnitelmassa on ongelmakohtia, jotka haluamme nostaa esille ennen sen hyväksymistä.

Suunnittelualueella Laajavuorentiellä on pitkä ja jyrkkä mäki. Suunniteltu väylä kulkee melko vilkasliikenteisen autotien vieressä, eikä aivan väylän varrella ole asutusta. Väylää toteutettaessa kannattaakin pitää mielessä se todennäköinen fakta, ettei väylä tule merkittävästi lisäämään kävelyä ja pyöräilyä. Kävelyn ja pyöräilyn kannalta ensisijaisempi vaihtoehto olisi toteuttaa Tuomiojärven rannan lähelle tasaisempi väylä.

Kommentoimme myös väyläsuunnitelmaa yksityiskohtaisesti. Ehdotamme turvallisuus- ja sujuvuussyistä, että väylää levennetään mäen jyrkimmissä kohdissa. Haukkalantien ja Haukkamäentien risteyksiin ehdotamme useita väylän sujuvuutta ja turvallisuutta lisääviä parannuksia. Oppimis- ja ohjauskeskus Onervan ja Haukkalan alikulkukäytävien luona väylällä olisi liian jyrkkiä mutkia, joten niitä pitäisi loiventaa.

Lue muistutus pdf-muodossa täältä!

Christiania TwoWheeler -lastipyörän luovutus Naurattavassa katutapahtumassa 11.10.

Naurettava/naurattava matka -kampanjassa lastipyörät voittivat Teemu Manninen ja Marjatta Ojala

JYPS järjesti Naurettava/naurattava matka -kampanjan 20.9.–6.10. Kampanja sisälti kaksi kilpailua, joissa molemmissa oli palkintona yli 2000 euron arvoinen Christiania-lastipyörä. Naurattava matka -osiossa kerättiin tarroja kampanjassa mukana olevista liikkeistä, Naurettavassa matkassa kerrottiin tarinoita naurettavan lyhyistä automatkoista. Kampanja oli osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta.

Naurattavassa matkassa arvottiin lastipyörä suorituskorttinsa täyteen keränneiden kesken. Arpaonni suosi osallistujista Marjatta Ojalaa. Ojala sai Christiania Light -lastipyörän.

Naurettava matka -osioon saapui noin 50 tarinaa lyhykäisistä automatkoista. Naurettavimman tarinan kertoi Teemu Manninen, joka kuvasi automatkaansa näin:

Naurettavin matka oli, kun menin keskustassa kahden korttelin matkan yliopiston kirjastolle autolla. Oli talvi joten yritin perustella autolla liikkumisen kylmyydellä. Kylmyys oli kuitenkin myös purrut autoon eikä se tahtonut oikein lähteä liikkeelle tien varressa muutaman tunnin seistyään. Kymmenisen minuuttia käynnisteltyä autoa se päätti vihdoin hurahtaa käyntiin. Tässä vaiheessa olin jo aivan jäässä. Ajoin kirjastolle sen parin korttelin mittaisen matkan huomatakseni, ettei missään tietenkään ole parkkipaikkaa. Päädyin etsimään parkkipaikkaa toiset kymmenen minuuttia ja suhasin keskustan yksisuuntaisia katuja edes takaisin. Lopulta löysin parkkipaikan korttelin päästä kirjastosta ja sen korttelin käveltyäni kirjastolle kiroilin tyhmyyttäni ja kylmiä varpaitani. Eipä ole sen jälkeen enää tarvinnut autoa paljon keskustassa käyttää…

Kilpailun raadin mielestä tarina kuvaa hyvin lyhyiden automatkojen naurettavuutta ja sitä, kuinka usein helpolta vaikuttava matka voikin muuttua vaikeaksi, kun liikkumisväline ei sovellu ympäristöön. Tarinaan on myös helppo samaistua ja se naurattaa kaikessa naurettavuudessaan. Manninen sai Christiania TwoWheeler -lastipyörän.

Raati päätti nostaa palkittaviksi myös Markus Oksasen, Joni Kettusen ja Anna Kilpisen tarinat. Oksanen yrittää saada lapsensa kävelemään 300 metrin matkan päiväkotiin muiden perheiden muunlaisesta esimerkistä huolimatta, Kettunen autoili lastensa kanssa Keljon Prismasta viereiseen Citymarketiin ja Kilpinen ajoi jumppaan, vaikka kävelymatkaa olisi ollut vain 500 metriä.

Kaikki naurettavat tarinat ovat luettavissa kampanjan nettisivuilla www.naurettavamatka.fi.

Kilpailun raatiin kuuluivat Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto, Kaisa Peltonen (JYPS), Samuli Rinne (JYPS), Teemu Tenhunen (JYPS) ja Anna Sarkkinen (JAPA ry).

Kampanjan palkinnot luovutettiin Naurattavassa katutapahtumassa Jyväskylän kävelykadulla perjantaina 11.10. Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

Lastipyörä

Naurattava katutapahtuma perjantaina 11.10.2013 klo 14–17

Naurattava/naurettava matka -kampanja huipentuu Naurattavaan katutapahtumaan Jyväskylän kävelykadulla perjantaina 11.10. klo 14–17. Naurattavassa katutapahtumassa ovat mukana ainakin JYPS, JAPA ry ja Classic Bike.

Katutapahtumassa on luvassa mm. lastipyörien koeajoa, tietoa pyöräilystä, leikkimielistä pyöräilyyn liittyvää kisailua sekä Jyväskylän ja Keski-Suomen I Cycle -paitojen myyntiä. JYPS:iin voi liittyä jäsentarjouksella (jäsenyys ja I Cycle -paita aikuisille 25 €, alle 18-vuotiaille 15 €), ja myös JYPS:in seuravaatteet ovat myynnissä.

Kampanjan kilpailujen tulokset julkistetaan klo 15–15:30 eli kuka voittaa lastipyörän tarrojen keräämisen kautta ja kuka on sanaillut naurettavimman autoilutarinan! Classic Bike tuo mukanaan uutukaiset Christiania-lastipyörät ja luovuttaa ne voittajille. Lastipyörien voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti torstaina 10.10. Lastipyörien voittajien tulee noutaa lastipyörä tapahtumasta (tai pyytää jotain toista noutamaan).

Muistutus Mannisenmäen katusuunnitelmista

Jyväskylän kaupunki suunnittelee Mannisenmäelle uutta asuinaluetta. Alueen suunnitellut pyöräväyläjärjestelyt eivät ole parhaat mahdolliset. Suunnitelmien toteuttaminen sellaisenaan myös heikentäisi pyöräilyolosuhteita Saarijärventiellä.

Suunnitelmissa perusongelmana on se, että pyöräily-yhteydet ovat varsin päälleliimattuja. Suunnitelmista on nähtävissä se, että autoväylät on suunniteltu ensimmäisinä ja tärkeimpinä – jalankulku- ja pyöräilyväylät taas on suunniteltu autoväylien oheen ilman näkemystä toimivista pyöräilyolosuhteista. Suunnitelmissa jalankulku- ja pyöräväylät pomppivat autoväylien yli ja pyöräväylille tulisi useita jyrkkiä ja tarpeettomia mutkia. Autoväylät olisivat jalankulku- ja pyöräväyliä sujuvampia, suorempia ja helpompia käyttää, joten liikennemuotojen tasa-arvo ei alueella toteutuisi.

Suunnitelmia on muutettava ennen hyväksymistä.

Lue koko muistutus pdf-muodossa täältä!

Maanantaina 7.10.2013 katuajokoulutus klo 17 ja kaavakoulu klo 19

Maanantaina 7.10. on tarjolla kaksi ilmaista pyöräilytapahtumaa. Katuajokoulutuksessa opastetaan pyöräilyn liikennesääntöihin ja turvalliseen fillaroimiseen, kaavakoulussa edistetään seudun pyöräilyolosuhteita. Tule mukaan vaikka molempiin!

Katuajokoulutus klo 17 Aren aukiolta

Osaatko fillaroida fiksusti kaupunkialueella? Hallitsetko turvallisen autojen seassa ajamisen? Tiedätkö miten risteyksissä pyöräillään? Tunnetko pyöräilyn liikennesäännöt? Todennäköisesti et ainakaan täysin. Tule siis mukaan katuajokoulutukseen!

Noin puolitoista tuntia kestävässä koulutuksessa opastetaan turvalliseen, sujuvaan ja liikennesääntöjen mukaiseen pyöräilyyn. Koulutuksessa käydään läpi pyöräilyn liikennesäännöt sekä harjoitellaan asioita käytännössä. Koulutukseen kuuluu lyhyt yleisosuus lähtöpaikalla ja sen jälkeen hieman yli tunti pyöräilemistä pienissä ryhmissä keskusta-alueella.

www.jyps.fi/katuajot

www.facebook.com/events/434995006620566/

Kaavakoulu klo 19 Coffee Housessa

Kaavakoulut ovat kaikille pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneille suunnattuja keskustelu- ja vaikuttamistilaisuuksia. Tällä kertaa asialistalla on mm. Naurettava / naurattava matka -kampanja, ELYn Laukaantien suunnitelman jatkokommentointi, Baanan reittiluonnoksen kommentointi ja Jyväskylän pyöräilyn tavoiteverkon kommentointi.

Tule vaikuttamaan pyöräilyn ja pyöräilyolosuhteiden puolesta! Kahvia ja pientä purtavaa JYPS-jäsenille.

www.jyps.fi/kaavakoulut

www.facebook.com/events/640136956017116/