Vuoden 2013 seurakyselyn tulokset

Järjestimme marraskuussa 2013 vuosittaisen seurakyselyn jäsenille ja muille yhdistyksen toimintaa tunteville. Tavoitteena oli jälleen selvittää, mitä mieltä yhdistyksestä ollaan ja miten toimintaa pitäisi kehittää. Kyselyyn saapui yhteensä 92 vastausta. Yleisesti yhdistystä ja sen toimintaa pidettiin erittäin hyvänä. 66 prosenttia vastanneista antoi yhdistykselle asteikolla 1–10 arvosanaksi 9 tai 10. 92 % antoi arvosanaksi 8–10.

Vastaajien iät, sukupuolet ja asuinpaikat

Vastaajista 2 % oli alle 18-vuotiaita, 28 % 18–30-vuotiaita, 35 % 31–40-vuotiaita, 14 % 41–50-vuotiaita, 17 % 51–65-vuotiaita ja 3 % yli 65-vuotiaita. Miehiä vastanneista oli 75 % ja naisia 25 %. Peräti 90 % vastanneista asuu Jyväskylässä.

Miksi ja miten pyöräillään?

Kyselyssä taustoitettiin myös vastaajien harrastamista pyöräilyn saralla. 20 % vastaajista piti itseään erittäin aktiivisena pyöräilijänä, 47 % aktiivisena ja 28 % melko aktiivisena.

71 eli 77 % vastaajista kertoi pyöräilevänsä kohentaakseen kuntoaan – tämä oli niukasti suosituin vastaus. 76 % totesi pyöräilevänsä siksi, koska pyöräily on mukava harrastus. 70 % vastanneista pyöräilee siksi, koska pyörä on näppärä liikenneväline paikasta toiseen. 67 % pyöräilee pitääkseen hauskaa. 50 % pyöräilee nähdäkseen maisemia ja 48 % terveyssyistä. 32 % fillaroi sosiaalisista syistä ja 28 % kilpaillakseen.

Vastaajat harjoittavat tai harrastavat eniten liikennepyöräilyä: liikennevälineenä pyörää käyttää 77 % vastaajista. Maastopyöräilyä harrastaa 72 %, maantiepyöräilyä 48 %, kuntopyöräilyä 41 %, retkipyöräilyä 21 %, pyörien ja varusteiden rakentelua 15 %, pyöräilyn edistämistä 11 %, alamäkiajoa ja freeridea 4 % sekä muita pyöräilyn muotoja 3 %.

Mitä pyöräilymuotoja aiotaan jatkossa kokeilla?

Niistä pyöräilyn muodoista, joita vastaajat eivät vielä harjoita tai harrasta, olivat retki-, maantie- ja maastopyöräily kiinnostavimpia. Tulevaisuudessa vastaajista 15 eli 16 % aikoo kokeilla näitä pyöräilymuotoja. 11 % aikoo kokeilla alamäkiajoa ja freeridea sekä pyörien rakentelua, 9 % pyöräilyn edistämistä, 8 % kuntopyöräilyä ja 7 % liikennepyöräilyä. Trialia aikoo kokeilla 3 % ja BMX:ää 2 %.

Pyörien määrä ja rahan käyttäminen pyöräilyyn

Kyselyn perusteella jypsiläiset omistavat yleisimmin kolme pyörää. Vastaajista 34 prosentilla on kolme fillaria, 27 prosentilla kaksi, 18 prosentilla yksi, 13 prosentilla neljä ja 8 prosentilla viisi tai useampia. Vuosittain pyöräilyyn käytetään yleisimmin rahaa 500–1000 euroa, 36 % ilmoitti käyttävänsä tämän verran. 29 % kertoi käyttävänsä alle 500 euroa ja 23 % 1000–2000 euroa. 8 % käyttää 2000–3000 euroa ja 5 % enemmän kuin 3000 €.

Jäsenyys

Vastanneista 36 % oli liittynyt jäseneksi vuonna 2013. 44 % oli ollut jäsenenä 1–3 vuotta, 12 % 4–10 vuotta ja 7 % yli 10 vuotta. Vain yksi vastaaja ei vielä ollut jäsen ja hänkin aikoo liittyä vuonna 2014.

67 % vastaajista on jäsenenä ajaakseen lenkkejä ja retkiä yhdessä muiden kanssa, 52 % kohentaakseen kuntoaan, 49 % oppiakseen lisää pyöräilystä, 46 % ollaakseen mukana edistämässä pyöräilyä ja pyöräilyolosuhteita, 42 % osallistuakseen pyöräilytapahtumiin, 39 % saadakseen samanhenkistä seuraa, 36 % hyödyntääkseen jäsenetuja ja 33 % kilpaillakseen. 8 prosentilla oli myös muita syitä jäsenyyteen.

Jäseneksi liittymiseen liittyen esitettiin useita kehitysideoita ja vinkkejä, joita pyritään ottamaan jatkossa käyttöön.

Osallistuminen toimintaan ja sen järjestämiseen

51 % vastaajista ilmoitti tuntevansa yhdistyksen toimintaa jonkin verran, 34 % hyvin, 8 % erittäin hyvin ja 7 % hieman. Jonkin verran yhdistyksen toimintaan on osallistunut 48 % vastaajista, melko aktiivisesti 24 %, aktiivisesti 13 %, ei lainkaan 13 % ja erittäin aktiivisesti 1 %.

Toiminnasta yhteislenkeille on osallistuttu ahkerimmin: 75 % vastaajista on käynyt lenkeillä. Pyöräilyviikolla on ollut mukana 51 % vastaajista, kilpailutoiminnassa 35 %, yhdistyksen yhteisissä tapahtumissa 30 %, muissa koulutuksissa (maasto- ja maantiepyöräilykurssit) ja retkillä 27 %, kuntovalmentautumisessa ja kuntotesteissä 26 %, spinningissä 25 %, mökkitoiminnassa 22 %, huoltotapahtumissa ja -kursseilla 18 %, katuajoissa 18 %, pyöräilyolosuhteiden edistämisessä 12 %, junioritoiminnassa 10 % sekä muussa toiminnassa 5 %.

52 % ei ole lainkaan osallistunut yhdistyksen toiminnan järjestämiseen, vaikka toimintasuunnitelmassa on ollut joitain vuosia jokaiselle jäsenelle 10 tunnin vuosittainen talkoosuositus. 24 % on osallistunut toiminnan järjestämiseen jonkin verran, 12 % melko aktiivisesti, 9 % aktiivisesti ja 3 % erittäin aktiivisesti.

Tyytyväisyys toimintaan ja toiminnan kehittäminen

Toiminnasta pyöräilyn ja pyöräilyolosuhteiden edistämiseen sekä Pyöräilyviikkoon oltiin tyytyväisimpiä: 91 % vastanneista piti toimintaa hyvänä tai erinomaisena. Pyöräilyn ja pyöräilyolosuhteiden edistämistä piti erinomaisena peräti 66 %, Pyöräilyviikkoa 53 %. Yhteislenkkejä piti hyvänä tai erinomaisena 89 %, kampanjoita 86 %, mökkitoimintaa 80 %, huoltotapahtumia ja -kursseja 78 %, spinningiä 77 %, yhdistyksen yhteisiä tapahtumia ja pyöräretkiä 76 %, muuta koulutusta ja katuajoja 75 %, kuntovalmentautumista ja -testejä sekä muuta toimintaa 72 %, kilpailutoimintaa 71 %, junioritoimintaa 66 % ja sählyvuoroa 52 %. Toimintaa arvioi huonoksi tai välttäväksi vain muutama vastaaja, 16 eri toimintamuotoa sai yhteensä 23 huonoa tai välttävää -arviota yhteensä 1472 mahdollisesta arviosta.

Toiminnan kehittämiseksi esitettiin lukuisia ideoita ja näkemyksiä. Näitä pyritään jatkossa ottamaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Nykyiset taloudelliset ja vapaaehtoistyöresurssit ovat jo varsin maksimaalisesti käytössä, joten toiminnan kehittämiseen tarvittaisiin uusia tekijöitä.

Keskustelu ja tiedotus

Keskustelun ja tiedotuksen osa-alueista Jyväskylän Facebook-ryhmään ja -sivuun oltiin tyytyväisimpiä: 88 % piti näitä hyvänä tai erinomaisena. 38 % piti ryhmää ja sivua erinomaisena. Nettisivuja piti hyvänä tai erinomaisena 84 %, muita sähköpostilistoja 77 %, yleistä sähköpostilistaa 66 %, tiedottamista julkisuudessa 65 %, JYPS-lehteä 59 %, Keski-Suomen Pyöräilyfoorumia 49 %, Jämsän Facebook-ryhmää ja -sivua 42 % sekä Äänekosken Facebook-sivua 31 %.

Myös keskusteluun ja tiedotukseen liittyen esitettiin lukuisia parannusehdotuksia. Yleisen sähköpostilistan viestimäärää on pyritty vähentämään (ja listan viestit on jo tähän asti saanut halutessaan koosteina). Facebookiin oltiin tyytyväisiä, mutta moni Facebookia vierastava oli myös huolissaan siitä, ettei saa sähköpostilistojen ja nettisivujen kautta kaikkea olennaista tietoa toiminnasta. Ehdotuksia otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.

Jäsenedut ja niiden hyödyntäminen

Jäseneduista hyödynnetään ehdottomasti eniten alennuksia ja seuravaatteita: vastaajista 78 % on käyttää alennuksia ja 77 % seuravaatteita vähintään joskus. 22 % käyttää seuravaatteita säännöllisesti ja 27 % silloin tällöin. Muista jäseneduista yhteistilauksia on hyödyntänyt 67 %, seuran mökkiä 56 %, lainattavia välineitä ja tarvikkeita 42 %, kilpailulisenssiä 25 %, harrastepyöräilijän vakuutusta 24 %, kilpailu- ja lisenssitukia 19 % sekä vuokrattavia äänentoistolaitteita 18 %.

Myös jäsenetuihin liittyviä ehdotuksia pyritään ottamaan jatkossa huomioon.

Jäsenmaksut ja varainhankinta

Koko euroajan käytössä ollutta aikuisten jäsenmaksua eli 20 euroa piti sopivana 89 %, 11 % taas piti maksua liian alhaisena. Seuraavassa kohdassa kysyttiin sopivasta jäsenmaksusta vuonna 2014 ja tällöin 51 % vastaajista oli valmis korottamaan aikuisten jäsenmaksua. Syyskokouksessa 5.12. jäsenmaksua korotettiinkin 30 euroon, vähävaraiset voivat edelleen maksaa vain 20 €. Usean toivomaa perhejäsenmaksua JYPS:issä ei ole ollut, mutta tähän sovittiin palattavaksi syksyllä 2014.

Vapaaehtoisten tukimaksujen keräämista piti toimivana järjestelmänä 68 % vastaajista. 25 % vastaajista ei ollut kuullut asiasta.

Yhdistyksen toiminnan rahoittamisesta järjestetään suunnittelupalaveri torstaina 16.1. klo 18, varainhankintaan liittyviä ehdotuksia käydään läpi tässä tilaisuudessa.

Yleiset arviot ja kommentit

Yhdistyksen yleisarvosanaa esiteltiinkin jo tiedotteen alussa. Yleisiä toimintaehdotuksia pyritään muiden ehdotusten tavoin ottamaan jatkossa huomioon. Tavoite on myös käynnistää vuoden 2014 aikana pitkän aikavälin seurastrategian laatiminen. Strategiassa on tarkoitus määritellä sitä, mihin suuntaan yhdistystä jatkossa viedään.

Seurakyselyssä esitetyt kommentit ja palautteet on laitettu tiedoksi johtokunnalle, toimihenkilöille ja seuran ohjaajille.

Kiitos kaikille seurakyselyyn osallistuneille!

Salla

Esittelyssä monipuolinen pyöräilijä Salla Pehkonen

Seuran jäsenistä ja muista mielenkiintoisista persoonista kertovan juttusarjan esittelyvuorossa on Salla Pehkonen: monipuolinen pyöräilijä, ohjaajakoulutuslainen ja innokas pyöräilyn edistäjä!

Kuka olet?

Salla Pehkonen, 26 v. Kahden ihanan tytön äiti, vaimo ja naapurien mukaan ”himopyöräilijä” Heinälammelta.

Miten päädyit mukaan JYPS:in toimintaan?

Ensikosketus tuli, kun Teemu, seuran pj, otti yhteyttä ollessani kaupunginrakennelautakunnan jäsenenä. Vaikuttajien pyöräilyllä tutustuin seuraan ja pitkään sivusta seurasin, mutta olen sen verran puoluepolitiikassa kiinni ollut, ettei aikaa jäänyt pyöräilyyn harrastuksena. Nyt tilanne on toinen. Päätin jättää kaikki luottamustoimeni ja ryhtyä samalla ajankäytöllä liikkumaan! Tavoitteenani olisi terveyteni ylläpitämisen lisäksi lisätä kaupungissa pyöräilyä kulkumuotona ja houkutella lisää jyväskyläläisiä harrastamaan pyöräilyä.

Olet käynyt syksyllä 2013 ohjaajakoulutuksen. Miltä nyt tuntuu ja mitä olet oppinut koulutuksesta?

En tiennytkään, että pyöräilylajeja on niin monia! Kokonainen maailma avartui! Tapasin koulutuksessa paljon uusia kasvoja, eri pyöräilylajien harrastajia ja triathlon erityisesti alkoi kiinnostamaan.

Vastuu hiukan yllätti ja liikennesäännöt selkiytyivät. Opin pyöränhuoltoa ja siinä riittää edelleen oppimista, sitä siis jatkan.

Junnujen ohjaamisesta, erityistilanteista, turvallisuussuunnitelmista ja kaikesta muusta pyöräilyn ohjaamiseen liittyvästä tuli mielenkiintoista tietoa ja taitoa. Yllätyin, miten paljon tietoa tuli ja miten mielenkiintoista se oli! Hyvä fiilis jäi ja odotan innolla kevättä, jolloin alkaa maantiepyöräilykausi ja pääsen aloittamaan ohjaajana kunnolla!

Miten ulkoilutat pyörääsi/pyöriäsi?

Omassa käytössä pyöriä minulla on 2. Hybridi yleispyöränä, jolla olen liikkunut välimatkat ja kärry-lastattuna lapsilla ollut perässä varmasti yli 1000 km. Harmittaa hiukan, ettei mittaria ole ollut käytössä aiemmin. Maantiepyörän hankin syksyllä. Lenkkikausi jäi lyhyeen ja se vähän söi fiilistä, mutta sitä suuremmalla syyllä odotan kevättä!

Millaisella fillarilla ajat?

Molemmat pyöräni ovat Trekin, Soho ja Madone. Merkkiin olen ollut tyytyväinen.

Huhu kertoo, että autonne vaihtui äskettäin lastipyörään. Mistä moinen ajatus sai alkunsa?

Kyllä! Kuukausi sitten haaveemme täyttyi ja Tanskasta saapui iso pahvilaatikko!

Pääsimme JYPS:in tilaisuudessa koeajamaan Bullittia vuonna 2011. Se tuntui vaikealta ja asia jäi. Tavarafillari.fi -sivuja luin koko talven, linkittelin juttuja miehelleni ja välillä keskustelimme asiasta, pärjäisimmekö todella ilman autoa kahden lapsen kanssa. Se tuntui ihan mahdottomalle.

No koitti kesä 2013, auto seisoi ja kilometrejä karttui peräkärryllä. Vanhempani muuttivat kaupungin toiselle laidalle 16 km päähän ja mäet koettelivat jaksamista, joten sähköapua toivottiin. Sattuipa sitten aurinkoinen päivä Lohikoskella ja vastaan pyöräili Ari Bakfiets-laatikkopyörällään ja saimme hänet pysäytettyä. Mieheni pääsi koeajolle ja hän aloitti keskustelun, että jospa kokeilisimme auton myyntiä! No Pösön farkkumme puunattiin myyntikuntoon ja laitettiin myyntiin seuraavana päivänä!

Matkasimme Helsinkiin koeajamaan Urban Arrow’n ja Babboen. Melkein tilasimme jo Urban Arrow’n, mutta auton myynti hierti.

Myöhemmin perhepyöräretkellä tapasimme Johannan ja Timon, heillä oli upea laatikkopyörä! Mieheni meni tauolla koeamaan tätä yksilöä ja sovimme pidemmästä koeajosta. Sehän vakuutti meidät molemmat keveydellään ja sporttisuudellaan niin, että vaihtoehtoja ei enää ollut. Bullitt se olisi!

Auton myynnissä vierähti kuukausia, mutta kun kirves melkein oli jo kaivossa saimme puhelun Laukaasta ja auto vaihtoi omistajaa samana iltana. Alkuun yritimme Bullittista kimppatilausta, mutta malttimme oli koetuksella. Olisimmeko jaksaneet kahta viikkoakaan, kun emme enää malttaneet. Bullitt oli tilattava heti! Esikoinen päätti pyörän värin ja pyörä laitettiin tilaukseen. E-Bullitt pian tänne kiitos! Pianhan se saapuikin mutta osina. Jypsiläisistä saatiin apua. Kiitos Aku, Esa ja Erkki! Pyörä tuli ajokuntoon ja kilometrejä nyt on takana reilut 300 km. Hupiajeluita ei suuremmin ole ajeltu, tuo talvi kun tuli!

Mitä lapset ovat pitäneet lastipyörän kyydissä kurvailusta?

Tytöillä on nahkapenkki, omat turvavyöt ja kunnon katos. Jos kuomu on auki ja pyörä parkissa, ei ole epäilystäkään, etteivät sinne ensimmäiseksi kiipeäisi! Esikoinen, Salme, on nyt 3,5 v. ja kova laulelemaan ja höpötelemään. Tätä matkoilla harrastetaankin paljon. Nuorempi Milja, reilun 1 v., tahtoo nukahdella matkalla. Puhdasta nautintoa siis.

Mikä on parasta pyöräilyssä?

Kaikki! Emme ole riippuvaisia bensan hinnasta. Vakuutusmaksut, autovero, katsastukset ja kalliit huollot ovat historiaa!

Pyöräily on äänetöntä, saa nauttia puhtaasta ilmasta, kauniista maisemista ja tuon sähköavun ansiosta ei kauppareissuillakaan mene hapoille.

Mikä on hauskin pyöräilymuistosi?

Ihan tuore. Olimme tulossa ystäviemme lapsen syntymäpäiviltä Sääksvuoresta. Menomatkalla alkoi lumimyrsky! Lunta oli satanut juhlien aikana 20 cm, tiet oli autojen urilla, kevyenliikenteen väyliä ei ollut aurattu ja lumen alla oli jäisiä uria!

Salme kysyi: ”Äiti pelottaako, eikö äitiä pelottaisi, jos laulaisin?”, siitä alkoi laulu ”Kolme pientä ankkaa lähti leikkimään..” Ja minua ei pelottanut enää!

Minkälainen pyöräilykaupunki Jyväskylä mielestäsi on?

Vaikea. Kaupunkirakenne on tiivis ja mahdollisuudet olisi hyvään. Pyörätiet puuttuvat. Jypsin toivoma pyöräilybaana palvelisi meitäkin!

Syyt, miksi en arvosta Jyväskylää pyöräilykaupunkina, vielä.

Alikulkutunneleita on luvattoman paljon. Ne lisäksi ovat näkymiltään täysin nollassa, erittäin vaarallisia pyöräillä jalankulkijoiden puolesta, vauhdit on laskettava nollaan ja aina tunneleiden päässä on järkyttävä mäki. Peräkärry perässä nämä olivat syitä, miksi monasti mietin pyöräilyn lopettamista.

Epäselvät pyöräilyreitit, kevyenliikenteenväylä päättyy mystisesti ja jatkuu jalkakäytävänä, kadun puolta vaihdettava, äh! Eihän lastipyörällä yllä liikennevalojen nappiin, pyörä parkkiin ja nappia painamaan.

Asfaltit ovat rullalla. Vaarallisia monttuja on joka puolella kaupunkia, esim. Puistokadulla, koko kadun mitalla! Ritopohjantiellä vaarallisia monttuja, joihin olen monesti ajanut tyttöjeni niskat vaarantaen. Ne tulivat aivan yllättäen! Nyt jo tiedän missä ne ovat.

Katukivetykset, laskin kerran lapsen harrastukseen keskustaan mennessä, että yhteensä 24 katukiven töyssyn kautta ajoin! Siis oikeasti, ei näin! No näin talvella ne eivät harmita, lumi on tallautunut hyvin näihin ja kivetyksien terävät reunat ovat hävinneet!

Mihin pyöräilet mieluiten Jyväskylässä?

Harrastuksiin, Hippoksen monitoimitalolle, lähes joka aamu tulee pyöräiltyä. Se on ihanaa kun aamuisin kaikki muutkin ovat liikkeellä ja aamut ovat kauniita!

Muut sarjan jutut:

Junioritoiminta talvikaudella 2014

JYPS starttaa ensi vuoden alussa ensimmäistä kertaa junnutoimintaa myös talveksi. Tavoitteena on tarjota monipuolisia liikunnallisia aktiviteetteja ja yhteistä touhuamista junnuille. Tällä hetkellä suunnitelmissa on mm. hiihtoa, luistelua, pyöräilyä, spinningiä ja sisäsalivuoro. Junnutoimintaa tulee olemaan talvikaudella 2–4 kertaa kuukaudessa.

Maanantaina 16.12. klo 20–21 järjestämme Kukkulan koulun vaihtuvalajisella sisäsalivuorolla  junnuille ja junnujen huoltajille ”vanhempainillan”. Sisäsalivuoron alussa jutellaan junioritoiminnan toiveista ja suunnitelmista. Salivuorolla ehditään myös hieman liikkumaan ja pelailemaan. Junnuille mukaan sisäliikuntavaatteet.

Lisätietoja tapaamisesta ja ilmoittautuminen: http://jyps.nimenhuuto.com/events/4565698

Tervetuloa mukaan kaikki aiemmin junnutoiminnassa mukana olleet sekä uudet junioritoiminnasta kiinnostuneet!

Lisätietoja junioritoiminnasta täältä.

Vuoden 2013 jäsenkampanjan tulokset

Tänäkin vuonna kisailtiin siitä, kuka seuralainen houkuttelee eniten uusia jäseniä yhdistykseen. Vuonna 2012 jäsenkampanjan kautta liittyi 38 uutta jäsentä ja tänä vuonna peräti 58. Kiitos kaikille jäsenkampanjaan osallistuneille! Jäsenkampanja 2014 käynnistyy taas heti vuodenvaihteen jälkeen.

Jäsenkampanjan kärkikolmikko palkittiin syyskokouksessa 5.12. Matti Purojärvi ja Urpo Utriainen palkittiin hierontalahjakortilla urheiluhieroja Ristopekka Piiraiselle sekä seuravaatteella. Janne Hytönen palkittiin hierontalahjakortilla sekä kolmannella sijalla olleet seuravaatteella. Mikäli palkinto on vielä saamatta, otathan yhteyttä puheenjohtajaan (pj (ät) jyps.fi).

1. Matti Purojärvi ja Urpo Utriainen (4 uutta jäsentä)

2. Janne Hytönen (3 uutta jäsentä)

3. Timo Valtonen, Tuomo Marttinen, Henna Breilin, Heikki Helle, Vesa Viittala, Timo Kaipiainen, Jarkko Puranen, Salla Pehkonen (2 uutta jäsentä)

4. Leena Isosävi, Seppo Riikonen, Johanna Kujanen, Mari Ruokonen, Jussi Sunnari, Tommi Espo, Jussi Sunnari, Mikko Juuma, Jennika Teiskonen, Paul Greenlees, Jarkko Puranen, Anssi Virkamäki, Toni Tolonen, Tuija Kilpeläinen, Niklas Valli, Aleksi Laajala, Tuija Uppman, Marko Back, Jarkke Lahti, Sanna Hytönen, Tommi Terävä, Salla Suikkanen, Marko Back, Vesa Leppänen, Kaisa Tirkkonen, Samuli Rinne, Aino Hilliaho, Elmeri Pitkäaho, Ville Laakso, Anna Rasa, Eve Lahti (1 uusi jäsen).

Enskasetästen maastopyöräilyhenkinen SM-mitalikakku! Kuva Touho Häkkinen.

Vuosikokouksen päätöksiä ja kauden parhaat 2013

Seuran sääntömääräinen syyskokous sekä kauden päättäjäiset ja pikkujoulut pidettiin torstaina 5.12. Tapahtumassa vieraili yhteensä noin reilut 60 seuralaista.

Kokouksessa vahvistettiin vuoden 2014 toimintasuunnitelma ja budjetti. Toiminta jatkuu pääosin entiseen tapaan. JYPS jatkaa pyöräilyn yleisseurana ja ainoana pyöräilyn edunvalvontayhdistyksenä Keski-Suomessa. Pyritään monipuoliseen, aktiiviseen ja ympärivuotiseen pyöräilytoimintaan ja pyöräilyn edistämiseen. Pyritään lisäämään pyöräilyn harrastamista ja pyöräilyä liikennemuotona. Yhdistyksen jäsenmäärä pyritään lisäämään 800:aan nykyisestä 600:sta. Juniori-ikäisten jäsenten määrä pyritään vähintään kaksinkertaistamaan. Pyritään laatimaan seuralle kattava strategia vuoden aikana. Yhdistyksen merkittävin kampanja vuonna 2014 on Pyöräilyviikko ja We Cycle Keski-Suomi -hankkeen järjestäminen. Pyritään myös käynnistämään junioritoiminnan kehittämishanke OKM:n seuratuella. Kokonaisuudessaan toimintasuunnitelma löytyy pdf-muodossa täältä.

Monipuolisen ja aktiivisen toiminnan rahoittamiseksi aikuisten jäsenmaksu päätettiin korottaa 30 euroon. Vähävaraiseksi itsensä kokevat (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset jne.) voivat halutessaan yhä maksaa vain 20 €. Junioreiden (10 €) ja yhteisöjen (100 €) jäsenmaksut pidettiin ennallaan. Jäsenet voivat halutessaan tukea vapaaehtoisilla lisämaksuilla pyöräilyn edistämistä, junioritoimintaa ja/tai mökkitoimintaa. Vuoden 2014 budjetin loppusumma päätyi kaikkiaan 111 200 euroon.

Johtokunta jatkaa vuonna 2014 pääosin entisellä kokoonpanolla. Uusina mukaan valittiin Samuli Rinne, Mikko Pohjonen ja Jani Mähönen, pois jäivät Antti Poikola, Eve Lahti ja Hannu Räbinä. Kiitos luopuneille jäsenille ja onnea uusille valituille!

VUODEN 2013 PARHAAT

Peräti 22 jäsentä palkittiin ansioistaan vuoden aikana. Palkitut saivat kunniakirjan ja haluamansa vapaavalintaisen seuravaatteen.Kuvassa vasemmalta Matti Purojärvi, Ari Häyrinen, Timo Lahtinen, Jouko Kotkansalo, Anna Rasa, Antti Berg, Sakari Holma, Janne Hytönen, Vilma Niskanen, Juha Kauppinen, Sini Alusniemi, Simo ja Tommi Terävä, Mikko Pohjonen, Hanna Tamminen, Jani Piironen, Susanna Tolsa ja Jani Käyhty. Kuvasta puuttuvat Johanna Kujanen, Kasperi Laeste, Aikku ja Juho Jäppinen. Kuva Touho Häkkinen.

Vuoden pyöräilijä: Johanna Kujanen

Johanna on ollut aktiivisesti mukana toiminnassa, niin lenkeillä ja ohjaamassa kuin avustamassa tapahtumissa ja talkoissa. Johanna on ollut vuonna 2013 järjestämässä erityisen paljon naisten lenkkejä, fillarinappulakoulua sekä perheineen mukana järjestämässä perhepyöräretkiä.

Vuoden juniori: Simo Terävä

Jälleen vauhdikasta ja innostunutta menoa. Todellinen esikuva tuleville junnukuskeille! Simo polki vuoden aikana SM-hopeaa xc-maastopyöräilyssä, maantiepyöräilyssä ja cyclocrossissa.

Vuoden junnulenkkiläinen: Kasperi Laeste

Kasperi on innokas junnupyöräilijä ja on ollut mukana lähes jokaisella junnulenkillä. Kasperi ajaa hienosti maastossa ja on lisäksi osallistunut useisiin kilpailuihin.

Vuoden junnupaimen: Mikko Pohjonen

Mikko on ohjannut aktiivisesti junnulenkkejä koko kesän. Mikko on innostava ohjaaja junnuille ja on ollut päävastuussa junnulenkeistä. Mikko on ollut myös mukana ohjaamassa muita maastolenkkejä. Todellinen paimen!

Vuoden kisakuski: Sini Alusniemi

Sini on edelleen Suomen vauhdikkain naismaastokuski. Vuoden aikana Sini ajoi SM-kultaan XC-maastopyöräilyssä ja maratonmaastopyöräilyssä. Sini on hyvä esikuva muillekin pyöräilijöille.

Vuoden huoltaja: Juha Kauppinen

Ja menestyneen maastopyöräilijän takana on… Juha! Juha on ollut mahdollistamassa Sini Alusniemen huikean menestyksekästä maastopyöräilyuraa. Ohessa Juha on ajanut itsekin runsaasti kisoja.

Vuoden kehittyjä: Vilma Niskanen

Vilma on harjoitellut ahkerasti ja tulokset näkyvät kisamenestyksessä. Vilma on ollut myös mukana ohjaamassa junnulenkkejä ja mukana tapahtumissa.

Vuoden talkoolainen: Anna Rasa

Anna on ollut innokas talkoolainen useissa tapahtumissa vuoden aikana. Pyöräilyn sijaan Anna on kunnostautunut autokuskina tapahtumissa, joten hänen ansiostaan moni tapahtuma on saatu järjestettyä sujuvasti!

Vuoden ohjaaja: Janne Hytönen

Janne tuli ryminällä mukaan seuran koulutetuksi ohjaajaksi ja ohjasi onnistuneesti sekä jämptillä otteella maantielenkkejä. Vuoden aikana Janne kokeili myös maastolenkkien vetämistä. Muutenkin monipuolista harrastamista!

Vuoden lenkinvetäjä: Matti Purojärvi

Matti on vetänyt vuoden aikana ainakin 30–40 lenkkiä! Lisäksi Matti on ollut mukana useiden tapahtumien ja muun toiminnan järjestelyissä. Ahkeraa ja hienoa toimintaa mister Pohkeelta!

Vuoden seura-aktiivi: Susanna Tolsa

Susanna liittyi keväällä seuraan ja on sen jälkeen toiminut yhdistyksessä ahkerasti. Susanna on ollut mukana kilpailuissa ja talkoissa, ajanut lenkkejä, retkiä ja kisoja sekä edistänyt pyöräilyä liikenneryhmässä. Syksyllä Susanna osallistui ohjaajakoulutukseen.

Vuoden tulokkaat: Hanna Tamminen ja Jani Piironen

Hanna ja Jani tulivat vauhdilla mukaan toimintaan kevään maastopyöräilykurssilla. Ovat mm. osallistuneet lenkeille, käyneet ahkerasti seuran mökillä ja ilmoittautuneet jopa oma-aloitteisesti tapahtumatalkoisiin!

Vuoden seurakoira: Aikku

Aikku on ollut aktiivisesti mukana seuran toiminnassa, niin paijattavana kuin kuvamallina, jo useita vuosia. Poseeraustaidot ovat Aikulla kunnossa ja Aikku on aina valmiina reissuun!

Vuoden enskasetäset: Antti Berg ja Jouko Kotkansalo

Setäset fillaroivat jälleen vuoden aikana ahkerasti ja menestyksekkäästi sekä kertoivat toiminnastaan muillekin! Bonuksena napsahti kaksoisvoitto MTB Enduron SM-sarjassa luokassa M50!

Vuoden puuvastaava: Timo Lahtinen

Timo hankki ja toimitti jälleen valtavan määrän puita seuran mökille! Lisäksi Timo ajoi lenkkejä ja kannusti siihen muitakin.

Vuoden enskakuljetusmestari: Jani Käyhty

Jani järjestii vuoden aikana pakun seuran käyttöön lukuisia kertoja. Jani hankki myös endurojoukkueelle sponsoreita, ajoi ja ohjasi endurolenkkejä sekä osallistui kisoihin ja pyöräilynohjaajakoulutukseen.

Kunniamaininta 2013: Tommi Terävä

Tommi käynnisti JYPS Äänekosken toiminnan oma-aloitteisesti ja innostuneesti. Toiminta on ollut moninaista ja ahkeraa!

Kunniamaininta 2013: Ari Häyrinen

Ari toimi yhdistyksen nettivastaavana useamman vuoden. Arilla on kärsivällisyyttä vastata kysymyksiin ja korjata vähemmän atk-taitoisten kommelluksia!

Kunniamaininta 2013: Juho Jäppinen

Juho on ollut mukana jo usean vuoden ajan suunnittelemassa yhdistyksen kampanjoiden grafiikkaa. Työtunteja ei ole laskettu ja toiminta on muutenkin ollut oma-aloitteista ja innostunutta. Pyöräily kiittää!

Kunniamaininta 2013: Sakari Holma

Sakari on suunnitellut ja rakentanut jo pitkään kaikki käyttämänsä polkupyörät. Aktiivisena nojapyörien harrastajana talliin on kertynyt parikymmentä omalta pajalta lähtenyttä hienoa nojapyörää. Ohessa on syntynyt myös varusteita, kuten fillarilla vedettävä asuntovaunu. Sakari on fillarinrakennuksen Pelle Peloton!

Vaihtuvalajinen salivuoro alkaa maanantaina 2.12.2013

Talvikauden 2013–2014 vaihtuvalajinen salivuoro alkaa maanantaina 2.12. ja jatkuu huhtikuun loppuun asti. Salivuoro on tarkoitettu huoltavaan liikuntaan ja kuntoiluun. Vuorolla venytellään, joogataan, kuntopiireillään jne. Osallistuminen ei vaadi lajeista ennakko-osaamista. Vuoro on ohjattu pääasiassa vertaisperiaatteella eli joku seuralainen vetää tuntia. Silloin tällöin vuoro on varattu seuran junioreille.

Vuoro on Kukkulan koulun salissa Kukkumäessä (Kukkumäentie 27 a, Keskussairaalan takana).

Vuorolla on kulujen kattamiseksi pieni osallistumismaksu. Maksu vaihtelee lajin ja vetäjän mukaan kerroittain 2 ja 5 euron välillä.

Vuorokerrat ja niiden lajit ilmoitetaan salivuoron sivulla sekä Nimenhuudossa ja Facebook-ryhmässä. Osallistujien toivotaan aina ilmoittautuvan Nimenhuudossa!

Jos olet kiinnostunut ohjaamaan vuorolla omaa lajiasi, ota yhteyttä: pj (ät) jyps.fi.

Lisätietoja salivuoron sivulta täältä.