Jyväskylän yliopiston 19. pyöränhuoltotapahtuma la 16.4.2016 klo 12–16

JYPS järjestää yhdessä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ja Jyväskylän yliopiston kanssa perinteisen ja huippusuositun yliopiston pyöränhuoltotapahtuman. Tapahtuma pidetään yliopiston Liikunta-rakennuksen edustalla (Keskussairaalantie 4) lauantaina 16.4. klo 12–16.

Tapahtumassa JYPS-mekaanikot huoltavat opiskelijoiden pyöriä 2 euron maksua ja mahdollisesti vaihdettavien osien hintaa vastaan. Tyypillisimmät huollot ovat pyörän kunnon tarkistaminen, vaihteiden ja jarrujen säätäminen, ilman pumppaaminen renkaisiin, ketjun öljyäminen sekä sisäkumien, renkaiden, jarrupalojen ja vaijerien vaihtaminen. Tapahtumassa on jaossa ilmaiseksi heijastinnauhaa, I Cycle JKL -tarroja sekä myynnissä I Cycle JKL -paitoja. Paikalla voi myös turvamerkitä pyöränsä ilmaiseksi.

Tapahtumaan voivat osallistua Jyväskylän yliopiston opiskelijat ja henkilökuntaan kuuluvat. Kaikille avoin huoltotapahtuma järjestetään Pyöräilyviikon päätapahtuman yhteydessä Jyväskylän kävelykadulla lauantaina 7.5.

Kuvia viime vuoden tapahtumasta löytyy täältä. Halutessasi voit ilmoittautua ja haastaa kavereitasi mukaan Facebookissa. Mekaanikot voivat ilmoittautua Nimenhuudossa.

Tervetuloa!

Tilaa seuravaatteita maanantaihin 28.3.2016 mennessä!

Tämän vuoden seuravaatekokoelma hintoineen on julkaistu ja vaatteet ovat tilattavissa.

Valikoimaan sisältyy tänäkin vuonna noin 30 vaatetta. Käytännössä lähes kaikki pyöräilijän tarvitsemat vaatteet voi hankkia yhdistyksen kautta. Naisille ja miehille on lähes kaikissa vaatteissa omat värinsä, kuosinsa ja kokonsa. Valikoimasta löytyy myös lapsille sopivia vaatteita.

Vaatteet tulevat norjalaiselta Trimtexiltä. Vaatteiden kuosit on suunniteltu yksinomaan meille. Monissa vaatteissa on mukana We Cycle Keski-Suomi -logo.

Tilaa vaatteesi viimeistään maanantaina 28.3.! Vaatteita tilataan tänä vuonna todennäköisesti vain tämän kerran. Vaatteiden pitäisi olla Jyväskylässä toukokuussa.

www.jyps.fi/vaatteet

Muutamia huomioita tilaamisesta

  • Jos et ole aiemmin käyttänyt Trimtexin vaatteita, niin tarkista kokosi mahdollisimman tarkkaan täältä.
  • Jos et tiedä aivan varmasti vaatekokoasi, niin tilaa silti. Varsinkin suosituimmista tuotteista tilataan ylimääräisiä. Kunhan tulet heti ensimmäiseen jakotilaisuuteen, niin ehdit todennäköisesti vielä sovittaa vaatteita ja tarvittaessa muuttaa kokoasi. Tärkeintä on tilata!
  • Tule noutamaan vaatteesi mahdollisimman pian niiden saavuttua. Vaatteet on maksettava noutamisen yhteydessä maksukortilla.

Muistutukset Erämiehenkadun sekä Sepänkadun, Yrjönkadun ja Rajakadun pyöräväylähankkeista

Kaupunki suunnittelee yhdistetyn jalkakäytävän ja pyörätien rakentamista Köhniön Erämiehenkadulle sekä keskustan Sepänkadun, Yrjönkadun ja Rajakadun risteysalueen kävely- ja pyöräilyjärjestelyiden uudistamista. Jätimme hankkeista muistutukset.

Erämiehenkatu

Erämiehenkadulla toivomme lähinnä Vekarokadun risteyksen pyöräilylinjan suoristamista.

Voit tutustua muistutukseen pdf-muodossa täällä!

Sepänkatu, Yrjönkatu ja Rajakatu

Alue on pyöräliikenteen kannalta tärkeä ja vilkas. Jyväskylän hyväksyntää odottavassa pyöräilynedistämisohjelmassa yksi pääpyöräväylä sijoittuu Kilpisenkadulle, Harjukadulle ja Sepänkadulle, toinen taas Nisulankadulle ja Rajakadulle. Yleiskaavassa Harjukatu ja Sepänkatu ovat aluereittejä, Rajakatu ja Nisulankatu pääreittejä. Erityisesti alueen tärkeyden huomioiden suunnitelma voisi olla pyöräilyn kannalta parempi.

Suunnitelman mukaisesti toteutettuna alueen pyöräväyläjärjestelyt ovat melkoinen sillisalaatti ja alueella on haasteellista pyöräillä sujuvasti ja loogisesti. Alueelle on sijoitettu yksisuuntaisia pyöräkaistoja, kaksisuuntaista pyörätietä sekä perinteisiä yhdistettyjä jalkakäytäviä ja pyöräteitä. Sekä yhdistetyt jalkakäytävät ja pyörätiet että kaksisuuntaiset pyörätiet yhdistyvät heikosti yksisuuntaisiin väyläratkaisuihin – muut kuin 1­-suuntaiset väyläratkaisut tuottavat alueella epäselviä väylien yhtymäkohtia ja ajolinjoja.

Rajakadun–Nisulankadun ali menevä hankala tunneli on säilymässä, Sepänkadun ali taas esitetään uutta tunnelia. Kapeat alikulut pakottavat kävelyn ja pyöräilyn samoihin linjauksiin. Alikulut vähentävät onnettomuuksia autoilijoiden ja jalan tai pyörällä liikkuvien välillä mutta lisäävät kävelijöiden ja pyöräilijöiden törmäysriskiä. Alikulut myös lisäävät näkemäongelmia ja mäkisyyttä.

Erityisesti keskustan ja Viitaniemen suunnan välinen pyöräreitti alueella on mutkitteleva ja hankala – reittiä on merkitty sinisellä tämän tiedotteen kuvaan.

Kaupunki selvitti Rajakadun ja Sepänkadun risteykseen kiertoliittymän toteuttamista, mutta sen todettiin toimivan liian hyvin (!) ja ruuhkauttavan autoliikenteen lisääntyessä muita alueen risteyksiä. Nähdäksemme kiertoliittymän voisi toteuttaa hallitusti valo-ohjattuna ja 1-suuntaisilla pyöräteillä, tämä myös sujuvoittaisi pyöräilyä alueella.

Suomalaiselle liikennesuunnittelulle on kuvaavaa, että autoliikenteen odotetaan lisääntyvän ja ratkaisuja perustellaan tällä autoliikennemäärien kasvamisella. Kuitenkin liikennesuunnittelun tehtävä olisi ohjata ihmisten kulkutapavalintoja. Jos halutaan saada ihmisiä kävelemään ja pyöräilemään, niin pitää toteuttaa erinomaista kävely- ja pyöräilyinfraa. Jyväskylän pyöräilynedistämisohjelmassa esitetään pyöräilyn kulkutapaosuuden kaksinkertaistamista vuoteen 2025 mennessä – tavoite ei toteudu ilman muutoksia nykyisessä liikenneinfrassa.

Voit tutustua muistutukseen pdf-muodossa täällä!

Säännöllisen työmatkapyöräilyn ja kuntoliikunnan aloituspaketti – ilmoittaudu 3.5.2016 alkavaan TAPA-toimintaan!

Liikutko liian vähän? Haluatko tietää millaisessa kunnossa olet? Kiinnostaako työmatkapyöräilyn aloittaminen tai muuttaminen säännölliseksi? Haluatko parantaa kuntoasi työmatkapyöräilyllä ja innostavalla ryhmäliikunnalla? Kaipaatko harjoitteluusi tukea samassa tilanteessa olevalta ryhmältä?

Ilmoittaudu mukaan huhtikuulta syyskuulle kestävään TAPA-toimintaan! TAPA-ryhmässä kohotetaan kuntoa monipuolisesti säännöllisellä työmatkapyöräilyllä sekä ohjatulla liikunnalla, kuten lihaskuntoharjoituksilla, pyöräretkillä, kehonhuoltoharjoitteilla ja yhteislenkeillä. Työmatkapyöräilyyn annetaan kattavat valmiudet Pyörällä töihin! -kurssilla. Omatoimiseen ja toiminnan jälkeiseen harjoitteluun annetaan vinkkejä. Osallistujien kuntotaso selvitetään testeillä toiminnan alussa ja lopussa.

Ketkä voivat osallistua?

Toimintaan voivat osallistua kaikki mielestään liian vähän liikkuvat jyväskyläläiset työssäkäyvät naiset ja miehet. Toiminta sopii kaiken ikäisille.

Ohjelma

Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran tiistaina 3.5. Alkuinfo pidetään klo 17–18. Heti alkuinfon perään klo 18–21 osallistujia koulutetaan pyörän huoltamiseen ja kunnossapitoon sekä välineisiin ja varusteisiin. Ensimmäisellä kerralla kokoonnutaan Kansalaistoiminnankeskus Mataralla, (Matarankatu 6, Jyväskylä).

Toimintaan sisältyvät tapaamiskerrat ovat pääsääntöisesti tiistai-iltaisin. Tapaamiskerrat ovat toukokuussa ti 10.5. klo 17–18:30, ti 17.5. klo 17–18:30, ti 24.5. klo 17–18:30 ja ti 31.5. klo 17–18:30, kesäkuussa ti 7.6. klo 17–n.19, ti 14.6. 17–18:30, ti 21.6. klo 17 ja ti 28.6. klo 17–18, heinäkuussa ti 5.7. klo 17, elokuussa ti 9.8. klo 17–18:30, ti 16.8. klo 17–18.30, ti 23.8. klo 17–18.30 ja ti 30.8. klo 17 sekä syyskuussa ti 6.9. klo 17, ti 13.9. klo 17–18:30, ti 20.9. klo 17–18:30 ja ti 25.9. klo 17–18:30.

Tapaamiskertoja on kaikkiaan 20. Kaikilla kerroilla ei ole välttämätöntä olla paikalla. Tarkempi ohjelma ja toiminnan sisältö käydään läpi alkuinfossa.

TAPA-ryhmää vetää fysioterapeutti Anne Eskelinen. Yksittäisiä kertoja pitävät mm. JYPS:in koulutetut pyöräilynohjaajat.

Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen

TAPA-ryhmään osallistuminen maksaa 55 €. Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelma maksaa toiminnan kustannuksista noin puolet.

Ilmoittaudu mukaan TAPA-ryhmään nettilomakkeella viimeistään perjantaina 29.4.!

Keskustelua ja lisätietoja

Anne Eskelinen, anne.e.eskelinen (ät) gmail.com tai 050 494 6469.

TAPA-ryhmä löytyy myös Facebookista – haasta kaverisikin mukaan!

Kiitos kun pyöräilet -hankkeelle liikkumisen ohjauksen valtionapua

Haimme yhteistyössä Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n kanssa Liikennevirastolta liikkumisen ohjauksen valtionapua. Tukea haettiin yhteishankkeelle Kiitos kun liikut viisaasti 1.1.–31.12.2016. Meidän hankeosiomme nimi on Kiitos kun pyöräilet.

Liikennevirasto on päättänyt myöntää Kiitos kun pyöräilet -hankkeelle tukea noin 38 000 €.  Valtionapua haettiin noin 60 000 €, joten kaikkea haettua tukea ei saatu. Paikallisen rahoituksen kanssa hankkeen kustannukset ovat alustavasti noin 60 000 euroa.

Kiitos kun pyöräilet -hankkeeseen on koottu ja kehitetty suurin osa pyöräilyä markkinoivasta toiminnastamme. Hankesuunnitelmaan oli kirjattu seuraavat toimenpiteet:

  • Jyväskylän seudun Pyöräilyviikon järjestäminen 7.–15.5.2016
  • Jämsän Pyöräilyviikon järjestäminen ja Pyöräilyviikon aktivointi muualla Keski-Suomessa
  • useiden esittely- ja pyöränhuoltotapahtumien järjestäminen
  • pyöräilykiertue Jyväskylän leikkipuistoissa
  • useiden neuvontatilaisuuksien järjestäminen ja säännöllisten katuajokoulusten pitäminen sekä pyöräilyn liittyvän opetusvideon toteuttaminen
  • katuajokoulutusten ohjaajakurssin suunnittelu ja pitäminen
  • pyöräilyn peruskurssien järjestämistä
  • jyväskyläläisten yritysten työmatkapyöräilykonsultointia
  • pyöräilijöiden merkitys Jyväskylän keskustan kauppakeskuksille -selvityksen viimeistely
  • Jyväskylän Baanan ja Ritopohjantien uusien pyöräväylien markkinointiin osallistuminen
  • useiden kampanjoiden järjestäminen, mm. Kyllä pyörille!, Fillarilla treeneihin, Naurettava/naurattava matka, Valot on! ja Nastat on!
  • Jyväskylän pyöräliikkeiden yhteistyön aktivointi
  • We Cycle -kampanjoiden jatkaminen Jyväskylässä, Jämsässä, Äänekoskella ja Keski-Suomessa
  • We Cycle Finland -kampanjan jatkaminen.

Valtionapua ei saatu haetusti, joten kaikkea suunniteltua toimintaa ei järjestetä.

Lisätietoja: Teemu Tenhunen, pj (ät) jyps.fi, 041 544 2195.

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Keski-Suomessa -seminaari torstaina 17.3.2016 klo 12–16

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen on erittäin kannattavaa. Esimerkiksi työmatkapyöräily säästää ranskalaisen tutkimuksen mukaan yhteiskunnan terveydenhoitokustannuksia 1200 € vuodessa. WHO:n mukaan jokainen uusi pyöräilijä säästää yhteiskunnalle 0,7 € pyöräiltyä kilometriä kohden.

Keski-Suomen kunnissa on paljon mahdollisuuksia edistää kävelyä ja pyöräilyä. Jyväskylässä kävelyn kulkutapaosuus matkoista on 21 % ja pyöräilyn 13 %. Keski-Suomen pienemmissä kunnissa kävelyn osuus on tyypillisesti 10–15 % ja pyöräilyn 5–8 %. Tehokkailla toimilla kävelyn ja pyöräilyn osuus matkoista voitaisiin esimerkiksi kaksinkertaistaa. Tämä toisi kunnille merkittävät säästöt.

Miten kävelyä ja pyöräilyä edistetään parhaiten? Millaiset väylät ovat hyviä sekä lisäävät kävelyä ja pyöräilyä? Millaisia kävely- ja pyöräilytapahtumia kannattaa järjestää? Miten tehdään I/We Cycle -logo omalle paikkakunnalle?

Tule kuulemaan lisää Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Keski-Suomessa -seminaariin! Seminaari on tarkoitettu kaikille Keski-Suomen kuntien edustajille, liikenteestä kunnissa vastaaville, kaavoittajille, luottamushenkilöille, yhdistysten ja yritysten edustajille sekä muille kävelystä, pyöräilystä ja liikenneasioista kiinnostuneille.

Seminaari pidetään Jyväskylän kaupungin Rakentajantalolla tilassa Vire (Hannikaisenkatu 17, Jyväskylä).

Tilaisuuden järjestävät JYPS ry:n Kiitos kun pyöräilet –hanke, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen liitto, Pyöräilykuntien verkosto, Keski-Suomen ELY-keskus, JAPA ry ja Liikenneturva.

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa http://urly.fi/A4p viimeistään tiistaina 15.3.!

Lisätietoja: Teemu Tenhunen, pj (ät) jyps.fi / 041 544 2195. Seminaari löytyy myös Facebookista.

 Ohjelma

  • 12–12:05 Avaus, Teemu Tenhunen, JYPS ry
  • 12:05–12:30 Jyväskylän pyöräilynedistämisohjelma, Heikki Vikki, Jyväskylän kaupunki
  • 12:30–12:45 Pihakadun ja pyöräkaistojen käyttökokemuksia, Janne Hölttä, Jyväskylän kaupunki
  • 12:45–13:15 Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen kunnissa, Matti Hirvonen, Pyöräilykuntien verkosto
  • 13:15–13:45 Parhaat kävely- ja pyöräväyläratkaisut, Kalle Vaismaa, WSP / Pyöräilylabra
  • 13:45–14:00 Kävely- ja pyöräväylähankkeet Keski-Suomessa, Hannu Onkila, Keski-Suomen ELY-keskus
  • 14:00–14:15 Kahvit
  • 14:15–14:30 Uusien sähköliikennevälineiden lainsäädäntö, Tomi Rossi, Liikenneturva
  • 14:30–14:45 Liikkujan viikon järjestäminen, Anna Sarkkinen, JAPA ry
  • 14:45–15:15 Huikean Pyöräilyviikon järjestäminen, Kaisa Peltonen, JYPS ry
  • 15:15–15:25 Kestävän liikkumisen brändäys, case We Cycle Finland, Teemu Tenhunen, JYPS ry
  • 15:25–16:00 Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen kunnissa, Työryhmät
  • 16:00 Tilaisuuden päätös

Rohkea Jyväskylä on Vuoden pyöräilykunta 2016

WeCycleJKLSuomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta on valinnut vuoden pyöräilykunnaksi Jyväskylän. Perusteluna tunnustukselle ovat laaja-alainen ja vaikuttava työ pyöräilyn hyväksi, onnistuneet ja rohkeat uudet avaukset olosuhteiden kehittämisessä sekä kunnianhimoiset suunnitelmat lähivuosille Jyväskylän nostamisessa maailmanluokan pyöräilykaupungiksi.

Erittäin merkittävä osa edistämistyötä on ollut kaupungin yhteistyö Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS:in kanssa. Jo 1000 jäsenen yhdistykseksi kasvanut JYPS vastaa esimerkiksi maan laajimman Pyöräilyviikon järjestämisestä, monista riemastuttavista pyöräilykampanjoista ja on ollut aloitteellinen lukuisissa pyöräilyn infrastruktuurin kehittämiseen ja kestävään liikennepolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Uudet ratkaisut käytössä

Jyväskylässä on otettu viime aikoina rohkeasti käyttöön uusia pyöräliikennettä sujuvoittavia ratkaisuja. Katutilaa on jaettu uudestaan pyöräilyä ja kävelyä suosien muuttamalla esimerkiksi keskeinen Kauppakadun yläosa pihakaduksi, jossa pyöräilijöiden kulkutapaosuus on uudistusten jälkeen 30 prosenttia, kävelijöiden 50 prosenttia ja moottoriajoneuvojen vain 15 prosenttia. Viihtyisyyttä paransi istutusten ja kalusteiden lisäämisen ohella autojen kadunvarren pysäköintipaikkojen vähentäminen ja pyöräpaikkojen lisääminen.

Pyöräpysäköintiä on muutenkin lisätty keskustassa kymmenillä uusilla telineillä ja samalla on testattu erilaisten mallien käyttökelpoisuutta. Myös pyörätaskut ja pyöräkaistat on otettu keskustan alueella onnistuneesti käyttöön osana sujuvan pyöräliikenteen keinovalikoimaa. Jyväskylässä onkin omaksuttu nykyaikainen kokeileva liikennesuunnittelukulttuuri, joka tekee uusien ratkaisujen hyödyntämisestä nopeampaa, edullisempaa ja joustavampaa.

Suomen paras pyöräväylä rakenteilla

Pyöräilyn olosuhteiden kannalta merkittävin käynnistynyt hanke on huipputason pyöräilyväylien eli pyöräbaanojen verkon rakentaminen. Kankaan pyöräbaanan ensimmäinen osuus rakennettiin viime vuonna ja se saadaan käyttöön tulevana kesänä. Valmistuessaan 7,7 kilometrin pituinen Kankaan baana tulee näillä näkymin olemaan koko maan pyöräväylien ykkönen. Yleiskaavassa määriteltyjä pyöräbaanoja on Jyväskylään suunnitteilla kaikkiaan 54 kilometriä, joka on noin 15 prosenttia koko pyöräväylästön pituudesta.

Pyöräilyn kulkutapaosuus kaikista matkoista on Jyväskylässä 13 prosenttia eli reilusti valtakunnallisen keskiarvon (8 %) yläpuolella. Tavoitteena on nostaa pyöräilyn osuus 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä viime vuonna valmistuneen pyöräilyn edistämisohjelman avulla. Lisäyksen taloudelliseksi arvoksi on laskettu pelkästään terveyshyötyjen kautta 4 miljoonaa euroa vuodessa. Potentiaalia pyöräilyyn kyllä riittää, sillä noin 80 prosenttia kaupungin asukkaista asuu alle 30 minuutin pyörämatkan päässä keskustasta. Silti alle viiden kilometrin matkoista peräti 64 prosenttia tehdään vielä henkilöautolla.

Suurin osa ihmisistä valitsee pyöräilyn kulkutavakseen vasta, kun sen koetaan olevan nopeaa, mukavaa ja turvallista. Siksi tärkeimpiä asioita lähitulevaisuudessa on vahvistaa pyöräilyinfran laatua ja rakentaa nopean ja sujuvan pyöräilyn mahdollistavia pyöräteitä keskustan, asuinalueiden, työpaikkojen ja palvelujen välille. Toivottavasti tämä hieno tunnustus kannustaa tekemään tarvittavia investointipäätöksiä pyöräilyn hyväksi,” sanoo pitkään pyöräilyn edistämistyötä tehnyt kaupungin liikenneinsinööri Timo Vuoriainen.

Lapset polkimille

Pyöräilykasvatus on ollut JYPS:in johdolla Jyväskylässä erittäin aktiivista. Lapsia on innostettu pyöräilyyn järjestämällä tapahtumia, retkiä ja pyöränhuollon opastusta niin kouluajalla kuin sen ulkopuolellakin. Palkitulla Mutkitellen -kiertueella taitoajorata vieraili lasten ja vanhempien iloksi kaupungin eri leikkipuistoissa. JYPS:in ja kaupungin yhteistyönä on rakennettu myös suosittuja maastopyöräilyratoja koulujen yhteyteen ja toimintamalli on levinnyt myös muualle Suomeen.

Olemme erittäin ylpeitä ja iloisia, että Jyväskylässä aloitetusta toiminnasta muun muassa Pyörällä kouluun –päivä, koulujen maastopyöräradat ja I Cycle JKL -brändi ovat kasvaneet valtakunnalliseksi ja innostaneet pyöräilyyn tuhansia suomalaisia,” sanoo JYPS:in puheenjohtaja Teemu Tenhunen.

Tunnustus luovutettiin Jyväskylän edustajille Suomi Pyöräilee -tietoiskussa Helsingin Messukeskuksessa 4. maaliskuuta. Tunnustusta olivat vastaanottamassa kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Meri Lumela ja palvelupäällikkö Kari Ström sekä JYPS:in pj Teemu Tenhunen.

Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta on vuodesta 1991 alkaen myöntänyt Vuoden pyöräilykunta -tunnustuksen esimerkillisestä työstä pyöräilyn edistämiseksi ja sen turvallisuuden parantamiseksi.

Lisätietoja

Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry, 040 419 4555, matti.hirvonen (ät) poljin.fi

Kari Ström, palvelupäällikkö, Jyväskylän kaupunki, 050 60 943, kari.strom (ät) jkl.fi

Teemu Tenhunen, puheenjohtaja, Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS, 041 544 2195, pj (ät) jyps.fi

http://www.poljin.fi/vuoden-pyorailykunnan-valintakriteerit