Pyöräilyn uudet tuulet -hankkeelle liikkumisen ohjauksen valtionapua 2018

Haimme Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n kanssa Liikennevirastolta liikkumisen ohjauksen valtionapua. Tukea haettiin yhteishankkeelle Tulevaisuuden viisaat liikkujat Keski-Suomessa 1.1.–31.12.2018. Meidän hankeosiomme nimi on Pyöräilyn uudet tuulet.

Liikennevirasto on myöntänyt Pyöräilyn uudet tuulet -hankkeelle tukea 35 000 €. Paikallisen rahoituksen kanssa hankkeen kustannukset ovat alustavasti noin 50 000 euroa.

Hankkeeseen on koottu ja kehitetty suuri osa pyöräilyä markkinoivasta ja edistävästä toiminnastamme. Hankesuunnitelmaan oli kirjattu seuraavat toimenpiteet:

  • pyöräilyaiheisten videoiden tuottamista
  • julkisuuden henkilöiden hyödyntäminen pyöräilyn markkinoinnissa
  • pyörällä yleisötapahtumiin kulkemisen edistämistä
  • Jyväskylän pyöräilylaskurien datan julkaisemista ja levittämistä
  • sähköpyöräilyn edistämistä
  • Keski-Suomi pyöräilee -kiertueen jatkaminen
  • Jyväskylän Seppälän suunnan pyöräbaanan ja Ritopohjantien pyörätien markkinointia
  • päiväkotikiertueen jatkaminen
  • Kyllä pyörille -kampanjan jatkaminen ja Pyöräliiton #Pyöräilytalveen osallistuminen
  • Jyväskylän Pyöräilyviikon 5.–13.5. järjestämistä
  • We Cycle Finland -kampanjan jatkaminen.

Valtionapua ei saatu haetusti, joten kaikkea suunniteltua toimintaa ei järjestetä.

Lisätietoja: Teemu Tenhunen, pj (ät) jyps.fi, 041 544 2195.

JYPSille valtakunnallinen liikkumisen olosuhteiden edistäjä -palkinto

Kunnossa kaiken ikää -ohjelma on myöntänyt JYPSille valtakunnallisen liikkumisen olosuhteiden edistäjä -palkinnon. Palkinto luovutettiin JYPSin puheenjohtaja Teemu Tenhuselle ja varapuheenjohtaja Kaisa Peltoselle perjantaina 16.2. Helsingissä valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa pidetyssä tilaisuudessa. Palkinnon luovuttivat opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

KKI perustelee palkitsemista seuraavasti:

”Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry on ainoa keskisuomalainen pyöräilijöiden edunvalvontayhdistys, joka aktiivisella toiminnallaan edistää pyöräilyolosuhteita ja pyöräilyä liikennemuotona. Pyöräilyn edistämisen lisäksi seura järjestää pyörälenkkejä ja -retkiä sekä pyöräilyyn liittyviä kokoontumisia, koulutuksia, kampanjoita, kilpailuja ja muita tapahtumia. Jyväskylän Pyöräilyseura kokoaakin yhteen niin pyöräilyä harrastavat ja siinä kilpailevat kuin pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneet kaikista ikäryhmistä.

Valtakunnallisesti liikenne- ja viestintäministeriön kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteena on 30 prosentin kasvu kävely- ja pyöräilymatkojen määrissä vuoteen 2030 mennessä. Jyväskylän kaupungin tavoitteena on pyöräilyn kulkumuoto-osuuden nostaminen 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Jyväskylän Pyöräilyseura tukee tavoitteiden saavuttamista tavoitteellisella ja määrätietoisella toiminnallaan. Seuran liikkumisen ohjauksen toiminta näkyy niin kaupungin katukuvassa kuin sosiaalisessa mediassa nostaen pyöräilyn näkyvyyttä. Jyväskylän Pyöräilyseura toteuttaa noin sata pyöräilytapahtumaa vuoden aikana. Vuonna 2012 pyöräilynedistämiskampanjan tunnukseksi suunnitellun I Cycle -logon seura vapautti muutamia vuosia sitten ilmaiseen yleishyödylliseen ja valtakunnalliseen käyttöön. Jyväskylän Pyöräilyseuran lanseeraamasta tunnuksesta onkin tullut suosittu eri puolilla Suomea.

Erityisen huomion ansaitsee Jyväskylän Pyöräilyseuran tekemä työ pyöräilyn edistämiseksi. Seuran päämääränä on, että entistä useammat fillaroisivat töihin, kouluun, kauppaan ja muille asioille. Konkreettisesti työ näkyy muun muassa osallistumisena pyöräilyyn liittyvien työryhmien toimintaan, aiheeseen liittyvissä tilaisuuksissa pidettyinä luentoina sekä ehdotusten, lausuntojen ja kannanottojen laatimisena turvallisen, jouhevan ja miellyttävän pyöräilyn puolesta.

Seura tekee esimerkillistä yhteistyötä Jyväskylän kaupungin kanssa eri kampanjoissa ja strategiatyössä. Jyväskylän Pyöräilyseura onkin ollut mukana muun muassa Jyväskylän pyöräilynedistämisohjelman laadinnassa, Jyväskylän liikenneturvallisuussuunnitelman päivittämisessä, Jyväskylän virkistysreittiselvityksessä sekä Jyväskylän liikennefoorumissa. Uusimpana ponnistuksena on työn alla oleva Suomen ensimmäinen maakunnallinen pyöräilynedistämisohjelma yhdessä muun toteuttajaverkoston kanssa. Poliittista päätöksentekoa tukeakseen Jyväskylän Pyöräilyseura laati vuoden 2017 kuntavaalien aikaan vaaliteesit pyöräilyn olosuhteiden kehittämiseksi ja haastoi ehdokkaita allekirjoittamaan ne. Lisäksi seura järjestää vuosittain niin kutsutun päättäjäpyöräilyn, jonka tavoitteena on kiinnittää kuntapäättäjien huomio pyöräilyolosuhteisiin ja niissä esiintyviin epäkohtiin.

KKI-ohjelma palkitsee vuoden 2017 liikkumisen olosuhteiden edistäjänä Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n, joka on esimerkillisellä ja laaja-alaisella toiminnallaan edistänyt pyöräilyn olosuhteita koko Keski-Suomen alueella.”

Lisätietoja

  • puheenjohtaja Teemu Tenhunen, pj (ät) jyps.fi, 041 544 2195

Hätäensiapu- ja EA1-kurssit maaliskuussa 2018

Järjestämme melontaseura Melanvilauttajien kanssa kaksi ensiapukurssia. SPR:n kouluttajien vetämät kurssit on räätälöity ulkoilu- ja luonto-olosuhdepainotteisiksi.

Kurssit on tarkoitettu erityisesti ohjaajille ja ohjaajakoulutettaville. Voimassaoleva EA1- tai EA2-todistus on ohjaajilla välttämätön. Jos ohjaajalla on voimassaoleva EA1- tai EA2-todistus, niin hän voi osallistua hätäensiapukurssille – kurssilla voi päivittää ensiapuvalmiuttaan ja saada EA-todistukselleen 3 vuotta lisäaikaa. Jatkoaikaa voi saada kerran, tämän jälkeen on osallistuttava EA1- tai EA2-kurssille.

Jos ohjaajalla ei ole EA1- tai EA2-todistusta, niin hänen pitää osallistua EA1-kurssille. Molemmat kurssit ovat lenkkejä ja retkiä vetäville ohjaajille ilmaisia.

Muita kuin ohjaajia otetaan kursseille, jos ja kun paikkoja jää vapaiksi. Kurssit ovat avoimia myös muille kuin JYPSin ja MeVin jäsenille.

Hätäensiapukurssi 16.3.

4-tuntinen hätäensiapukurssi antaa ensiavun perustiedot. Jos kurssille osallistuu ilman voimassaolevaa EA-todistusta, niin kurssilta saa 3 vuotta voimassaolevan hätäensiaputodistuksen. Jos osallistujalla on voimassaoleva EA1- tai EA2-todistus, niin hätäensiapukurssin käymisellä saa todistukselle 3 vuotta lisäaikaa. Lisäaika on mahdollista saada kerran, tämän jälkeen on käytävä EA1 tai EA2 uudelleen.

Kurssi maksaa JYPSin ja MeVin jäsenille 50 € sekä muille 55 € (normaalihinta 63 €).

Kurssi pidetään perjantaina 16.3. klo 17–21 SPR:n tiloissa Jyväskylän Tourulassa (Ailakinkatu 5).

Ilmoittaudu kurssille täällä!

Ensiapu 1 -kurssi 21.–23.3.

16-tuntinen Ensiapu 1 -kurssi antaa perustiedot ja taidot auttaa hätätilanteessa sekä tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa. Kurssilta saa kolme vuotta voimassa olevan Ensiapu 1 -todistuksen.

JYPSin ja MeVin jäsenille kurssi maksaa 110 € sekä muille 130 € (normaalihinta 149 €).

Kurssi pidetään keskiviikosta perjantaihin 21.–23.3. klo 17–21 SPR:n tiloissa Jyväskylän Tourulassa (Ailakinkatu 5).

Ilmoittaudu kurssille täällä!

JYPSin pyöräsuunnistustoiminta laajenee

JYPSin pyöräsuunnistustoiminta laajenee. Jatkossa järjestämme säännöllistä pyöräsuunnistukseen liittyvää toimintaa, kuten harjoituksia, tapahtumia ja kilpailuita. Samalla olemme päättäneet liittyä Suomen Suunnistusliittoon ja Keski-Suomen Suunnistukseen.

Kaikki seuran jäsenet voivat osallistua pyöräsuunnistustoimintaan ja myös järjestää sitä. Mikäli olet aikeissa edustaa JYPSiä kansallisissa ja kansainvälisissä pyöräsuunnistuskisoissa, niin otathan yhteyttä seurapäätöstä tai -muutosta tehdessäsi. Toimintaan osallistuminen ei sinällään edellytä suunnistusseuraedustuksen muutosta.

Pyöräsuunnistukselle on avattu nettisivu, jonne päivitetään aina ajankohtaiset uutiset.