Pyörän ja pyöräilyyn soveltuvien vaatteiden lisäksi asialleen omistautuneen pyöräilijän kannattaa hankkia joitain perusvarusteita – näin pyöräily on turvallisempaa ja mukavampaa.

Kunnollinen jalkapumppu

Kunnollinen mittarillinen jalkapumppu.Suurin osa ihmisistä yrittää pumpata fillarinrenkaita mustilla pitkulaisilla muovipumpuilla. Vaikeaa, aivan liian vaikeaa. Pyörän jälkeen seuraava varusteostos on kunnollinen pumppu. Jopa vain parilla kympillä saa jalkapumpun, jollaisella renkaat voi hetkessä täyttää riittävän koviksi. Surkeiden pumppujen ja tietämättömyyden seurauksena suurin osa ihmisistä ajaa aivan liian alhaisilla paineilla – tällöin renkaat puhkeavat helpommin, eikä pyörä myöskään rullaa yhtä kevyesti. Osta siis ehdottomasti kunnon pumppu ja pumppaa renkaisiin ilmaa renkaiden kylkien ohjeiden mukaisesti. Pyöräily helpottuu olennaisesti!

Lukkopolkimet ja pyöräilykengät

Lähes jokainen pyöräilyn harrastaja käyttää pyöräilykenkiä ja lukkopolkimia. Tällöin jalat ovat kenkien ja kengänpohjiin ruuvattujen metallisten klossien avulla kiinni polkimissa. Tällainen järjestelmä tehostaa ajamista huomattavasti, kun voi pyörittää jalkoja pelkän perinteisen ylhäältä alas pumppaamisen sijasta. Jalat kiinnitetään polkimiin painamalla ja irroitetaan kääntämällä kantapäätä sivulle.1-puoleinen lukkopoljin. Toisella puolella on tavallinen avopoljin. Alkuopettelun jälkeen tämä systeemi on perinteistä poljinjärjestelyä turvallisempi myös hankalissa tilanteissa: jalat eivät vahingossa lipsu polkimilta ja pyöräilijä kokee olevansa yhtä pyörän kanssa.

Pyöräilijä voi käyttää joko 1- tai 2-puoleisia lukkopolkimia. 1-puoleisissa polkimissa klossikiinnitys on vain toisella puolella, ja toisella puolella on tavallinen poljin – näin polkimilla voi ajaa myös tavallisilla kengillä. 2-puoleisia polkimia kannattaa käyttää, jos ajaa pyörällä lähinnä lenkkiajoa.

Perushuoltotarvikkeet ja monitoimityökalu

Pyörän perushuoltojen tekeminen on sangen yksinkertaista. Perussäädöt ja -kiristykset jokainen oppii tekemään itse pienellä opastuksella ja harjoittelulla.Pyöräilykäyttöön suunniteltu monitoimityökalu. Paljain käsin on kuitenkin hankala tehdä mitään, joten tarvitaan muutama apuväline. Tee-se-itse -aloittelijalle riittävät öljypullo (TF2 ehkä suositeltavin), kangasrätti, pari rengasmuovia, kuusiokoloavainsetti, ruuvimeisseli, pihdit, lenkkiavainsarja ja jakoavain. Kätevintä on hankkia monitoimityökalu, jossa öljyä ja rättiä lukuun ottamatta kaikki on samassa paketissa. Pienet remontit onnistuvat monitoimityökalulla sekä kotona että retkellä. Toimivia ihmevempeleitä ovat esimerkiksi:

Varasisäkumi ja pikkupumppu

Jos aiot harrastaa pyöräretkiä muuallakin kuin kodin ja kaupan välillä, niin lenkeillä mukana pidettävät varasisäkumi ja pikkupumppu (esim. Lezynen mallit) ovat kannattavia ostoksia. Kukaan ei ala tien päällä paikkaamaan sisäkumia. Entinen kumi otetaan pois, tarvittaessa rengasmuovien avustuksella, puhkeamisen aiheuttaja pyritään selvittämään ja poistamaan, uusi sisäkumi laitetaan paikoilleen ja rengas pumpataan mukana pidettävällä pikkupumpulla mahdollisimman täyteen ilmaa. Vanha kumi laitetaan taskuun ja paikataan kotona. Yksi varasisäkumi on hyvä olla myös kotona kaiken varalta – välttämättä renkaan paikkaaminen ei aina onnistu.

Laadukas Ortliebin tarakkaan kiinnitettävä pyörälaukku.Tavaroiden kuljettamisvarusteet

Tavaroita voi pyöräillessä kuljettaa repussa tai tarakalla – tai vaikkapa peräti hankkimalla nimenomaisesti tavaroiden kuljettamiseen tarkoitetun lastipyörän. Usein kannatettavaa on kuitenkin hankkia yksi tai useampia pyörälaukkuja. Laukkuja voi kiinnittää esimerkiksi tankoon, satulatolppaan ja tarakkaan. Parhaat pyörälaukut ovat näyttäviä, täysin vesitiivitä, kestävät vuosikausia, ja ne on helppo kiinnittää ja irroittaa. Esimerkiksi Ortlieb tekee todella laadukkaita laukkuja. Myös peräkärrin hankkiminen lapsen tai tavaroiden kuljettamista varten on mahdollista.

Kypärä, valot ja muut turvavarusteet

Kypärä kuuluu perusvarusteisiin. Kypärä suojaa arvokasta päätämme onnettomuustilanteissa. Kun on hankkimassa kypärää, niin kannattaa kerralla ostaa kunnollinen eli tyylikäs, kevyt, päähän istuva, kestävä ja hyvin ilmastoitu. Kypärän on pysyttävä päässä, joten istuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Päässä pidettäessä kypärän leukahihnan on oltava tiukalla, eikä kypärää myöskään saa pitää takaraivolla – molemmanlaista väärinkäyttöä näkee valitettavan usein. Käyttökelpoinenkin kypärä on uusittava noin viiden vuoden välein.

Pyöräilijän turvallisuutta lisäävät myös heijastimet ja valot. Valoiksi kannattaa yleensä hankkia sormiparistoilla toimivat ledvalaisimet, valkoinen eteen ja punainen taakse. Tällaiset valot maksavat vain joitain euroja ja ledivaloissa patterit kestävät todella pitkään. Punaista valoa ei saa sijoittaa eteen – moista tyhmyyttä silti näkee säännöllisesti. Pyöriin on saatavilla myös erittäin tehokkaita led- ja muita valoja, joilla näkee ajaa pimeälläkin.

Lukkona pyörässä voi käyttää vakuutusyhtiöiden hyväksymää runko- tai U-lukkoa. Lisäksi pyörän voi lisälukita erillisellä vaijerilukolla tolppaan tai muihin rakenteisiin.

Turvallisuudesta puhuttaessa on vielä syytä huomauttaa, että tärkein turvavaruste oman tervejärkisen ajattelun lisäksi on pyörä. Kunnollinen laadukas ja vielä huollettukin pyörä tekee ajamisesta huomattavasti turvallisempaa.

Kunnollisessa nastarenkaassa riittää pitoa.Nastarenkaat

Ajaako joku talvisin autolla kesärenkailla? Niinpä, ajoittain voi olla liukasta. 3–4 kuukaudeksi pyöräänkin kannattaa vaihtaa talvirenkaat, näin talvipyöräily helpottuu ja turvallistuu kummasti. Kunnollisilla nastarenkailla voi ajella lähes yhtä huolettomasti kuin kesärenkailla kesällä. Kevyt taittuvasivuinen nastarengas on kallis, mutta pitoa riittää, rengas ei paina kohtuuttomasti ja rengasta voi myös käyttää lukuisia talvia peräkkäin. Renkaat on alunperin suunniteltu maastoajoon, mutta parhaiten rullaavat toimivat mainiosti myös kaupunkiolosuhteissa. Vähintään eturenkaaksi kannattaa valita yli 200-nastainen rengas, takana nastoja voi olla vähemmän. Toimivimpia renkaita hyötyajossa ovat esimerkiksi Suomi Tyresin Hakka 300 (pidoltaan paras ja painoltaan kevein), Hakkapeliitta W240, Mount & Ground W160 ja Hakkapeliitta W106 (vain takarenkaana) sekä Schwalben Ice Spiker (pidoltaan erinomainen) ja Marathon Winter (ehkä paras hybridirengas).