Säännöllisten yhteislenkkien valikoimassa on lähinnä kunto-, maantie- ja maastopyöräilyä. Toisinaan ajetaan muidenkin pyöräilyn alalajien lenkkejä.

Lenkit pääasiassa ohjattuja

Pääosa yhteislenkeistä on ohjattuja. Ohjatuilla lenkeillä on etukäteen nimetty vetäjä, joka ohjaa ryhmää. Joillain yhteislenkeillä ei kuitenkaan ole vetäjää, vaan osallistujat kerääntyvät sovittuun aikaan lähtöpaikalle ja yhdessä sopivat mihin suuntaan, millä vauhdilla, millaisessa maastossa ja miten kauan poljetaan. Vastuuhenkilöitä ei aina osallistu tällaisille omatoimiyhteislenkeille. Yhteislenkit löytyvät Nimenhuudosta ja mainoksissa mainitaan onko lenkki ohjattu vai omatoiminen.

Ketkä voivat osallistua?

Kaikki naiset ja miehet noin 15–16-vuotiaista alkaen ovat tervetulleita lenkeille. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat osallistuakseen huoltajan suostumuksen (joko kirjallinen suostumus tai varmistus puhelimella lenkin aluksi). Lenkeillä voi käydä pari kertaa tutustumassa tunnelmaan, mutta sen jälkeen sinun on liityttävä jäseneksi. Yhdistys tukee lenkkejä tuhansilla euroilla vuosittain, mm. tarvike- ja karttahankinnoilla sekä kouluttamalla ohjaajia. Omatoimiset yhteislenkit ovat vastuukysymysten vuoksi avoinna ainoastaan jäsenille.

Käyttäytyminen lenkeillä

Lenkeillä on eri kuntoisia pyöräilijöitä, joten tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan jakaudutaan kunto- ja vauhtiryhmiin. Lenkeillä pyritään ajamaan kaikille sopivaa vauhtia, eikä ketään jätetä. Yhteislenkeillä ei ole tarkoitus ajaa kilpaa. Ajamiseen, varusteisiin ja välineisiin opastetaan tarvittaessa. Usein osa lenkkiläisistä oikaisee muiden menojen vuoksi kotiin muita aiemmin.

Vastuut, velvollisuudet ja vakuutukset

Kypärän käyttö on lenkeillä pakollista. Lenkeillä on ajettava liikennesääntöjen mukaan ja noudatettava mukana olevien vastuuhenkilöiden ohjeita. Lenkeille osallistutaan omalla vastuulla, joten huolehdithan tarvittaessa vakuutusturvastasi. Jäsenenä voit hankkia Suomen Pyöräilyn harrastepyöräilijän vakuutuksen eli ns. Fillaripassin, joka maksaa alle 16-vuotiaille 41 € ja 18–79-vuotiaille 74 € (2020). Jos ajat myös kisoja, niin tarvitset vakuutuksellisen lisenssin. Fillaripassista ja lisenssistä löydät lisätietoja täältä.

Lähtöpaikat

Lenkkien lähtöpaikkana toimii pääsääntöisesti Jyväskylän Aren aukio Kolmikulman edessä, Puistokadun ja Kauppakadun risteyksessä. Lähtöpaikat ilmoitetaan lenkkimainoksissa.

Aikataulut, ilmoittautuminen ja lisätietoja

Kaikki yhteislenkit löytyvät ja niille on erittäin toivottavaa ilmoittautua Nimenhuudossa.  Vähintään ohjatuista lenkeistä tiedotetaan yleensä myös Facebook-ryhmässä ja viikkotiedotteessa yleisellä postilistalla.

Lenkeistä voi kysellä ja keskustella Nimenhuudossa ja Facebook-ryhmässä. Lenkeistä voi kysellä myös suoraan lenkkivastaavilta ja ohjaajilta. Yksittäisten lenkkien ohjaajat on mainittu lenkkimainosten yhteydessä.

Lisälenkkejä?

Facebookin lenkki- ja retkipalstalla jokainen voi ehdottaa lisälenkkejä ja hakea lenkkiseuraa.


Perusohjeita lenkeillä kävijöille

  • Onhan pyöräsi soveltuva kyseiselle lenkille? Tee pyörälle kuntotarkastus ennen lenkkiä. Tarkista että jarrut toimivat ja pyörä on muutenkin turvallinen ajaa. Öljyä ketju ja laita sopivasti ilmaa renkaisiin.
  • Pukeudu säänmukaisesti. Ota tarvittaessa mukaan kevyitä varavaatteita (takki, liivi tai irtohihat, irtolahkeet).
  • Ota mukaan riittävästi juomista ja energiapitoista naposteltavaa. Näin jaksat paremmin ja ajaminen on mukavampaa, vaikka lenkki hieman venyisikin. Vähintään juomista pitää aina olla mukana.
  • Ota mukaan perushuoltovälineet, näin matka ei kokonaan katkea vahingon satuttuakaan. Perusvälineitä ovat varasisäkumi, pieni pumppu, muutama kuusiokoloavain ja rengasmuovit sekä maastossa myös omaan pyörään sopiva ketjuliitin ja takavaihtajan korvake. Suositeltavaa on pitää matkassa pyöräilyyn tarkoitettua monitoimityökalua tyyliin Topeak Hexus.
  • Jos mahdollista, ota mukaan EA-tarvikkeita (laastaria, ensiside, henkilökohtaiset lääkkeet).
  • Ota mukaan puhelin onnettomuuden tai pyörän korjaamattoman rikkoutumisen varalta. Suositeltavaa on merkitä puhelimeen ns. ICE-numero (kenelle soitetaan, jos jotain sattuu). Talleta myös lenkin vetäjän numero puhelimeen (jos vaikka sattuisit eksymään lenkillä varotoimista huolimatta).
  • Pitkille lenkeille kannattaa ottaa mukaan rahaa tai maksukortti mahdollista kahvi- tms. taukoa varten.
  • Jos sinulla on turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttava sairaus tai vamma (esim. diabetes), niin kerrothan tästä etukäteen tai viimeistään lähtöpaikalla vetäjälle. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti.
  • Ajattele lenkeillä aina muitakin. Tämä koskee esimerkiksi vauhtia, maastoa, lenkin kestoa ja uusien osallistujien vastaanottamista. Yhteislenkit ovat yhdessä ajamista, eivät omaa sooloilua, varten.
  • Liikutaan ajoryhmässä yhtenäisenä letkana. Näin vältetään eksymiset ja pystytään auttamaan muita mahdollisissa ongelmatilanteissa. Välillä ajoryhmä väistämättä nauhaantuu varsinkin maastossa, mutta tällöin viimeistään jokaisessa risteyksessä on jäätävä odottamaan seuraavia – tai menosuunnan pitää täysin varmasti olla kaikkien tiedossa. Jos yhtään epäilet seuraavana ajavien reittituntemusta, jää odottamaan. Ajoryhmän perälle kannattaa nimetä valvoja.
  • Maanteillä ja pyöräteillä ryhmässä ajamiseen on tarkat yhteiset käytännöt. Nämä käydään usein läpi ohjattujen lenkkien aluksi. Noudata ohjeita – turvallinen ryhmässä ajaminen perustuu siihen, että kaikki toimivat samoin. Jos olet tulossa uutena maantielenkille, lue ensin artikkeli turvallisesta ryhmäajosta.
  • Jos jollain on ongelmia tai jos sattuu onnettomuus, tilanne hoidetaan porukalla. Yhdistyksen vastuuhenkilöillä on mukana työkaluja ja EA-laukkuja.
  • Jos lähdet lenkiltä ennen muita, muista aina ilmoittaa tästä muille lenkkiläisille – näin sinua ei etsitä turhaan.

Tervetuloa mukaan! Nähdään lenkeillä!