Lyhyehköille fillaroinneille ja kesällä pyörällä kulkemiseen käyvät lähes mitkä tahansa vaatteet. Esimerkiksi Hollannissa ja Tanskassa poljetaan vaikka juhlapuku päällä. Pidemmillä matkoilla, fillarointia harrastaessa ja ympärivuotisesti säännöllisesti polkiessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota pukeutumiseen – toimivassa vaatetuksessa ajaminen on huomattavasti mukavampaa.

Yleistä

Yleensä pyörällä ajaessa vauhti on suhteellisen kova, joten ilmanvastuksen tulisi olla alhainen ja toisekseen vaatteiden on hyvä pitää tuulta vähintään jonkin verran. Näin vältetään vaatteiden lepattamista, päästään vauhdikkaasti eteenpäin ja elimistö pysyy lämpimänä. Hiostavia ja kostuvia vaatteita kannattaa välttää. Pyöräillessä suositaan ihonmyötäisiä ja tuultapitäviä yleensä keinokuituisia asusteita. Myös merinovillaisia ajovaatteita käytetään nykyään jonkun verran. Puuvillaiset tai liian väljät vaatteet eivät toimi säännöllisesti ja pitkästi ajaessa. Kerrospukeutuminen on pyöräilyssäkin valttia, joten olosuhteiden mukaan vaatekerroksia lisätään tarvittaessa. Pyöräilyyn suunniteltuja vaatteita on nykyään markkinoilla runsaasti.

Pyöräilyhousut

Fillarilla ajaessa suuri osa painosta välittyy takamuksen ja istuinluiden kautta satulaan, joten lenkeillä ja retkillä kannattaa käyttää pehmustettuja pyöräilyhousuja. Pyöräilyhousuihin pätee sama kuin esimerkiksi lukkopolkimiin: jos niitä kokeilee, ei hevin enää aja ilman. Enemmän ajavalle kunnolliset pyöräilyhousut ovat välttämätön perusvaruste. Pyöräilyhousut puetaan alimmaiseksi ja ilman alushousuja – päälle lisätään tarpeen vaatiessa vaatekerroksia. Markkinoilla on myös pyöräilyalushousuja, joiden päälle voi pukea normaalit vaatteet. Jos erillisiä pyöräilyhousuja ei ole, niin vähintään kannattaa välttää hiertäviä väljiä tai paksusaumaisia vaatteita.

Pyöräilypaita. Tuulenpitävä ajotakki. Huomaa heijastimet sekä hengittävät kankaat kyljissä.

Paidat ja takit

Myös pyöräilyyn tarkoitetut paidat ja takit ovat ihonmyötäisiä. Tyypillisin materiaali on polyesteri. Kannattaa huomata, että pyöräilypaidoissa ja -takeissa taskut ovat yleensä selkäpuolella – normaalissa ajoasennossa etutaskujen käyttäminen on vaikeaa. Fillarointiin tarkoitettujen paitojen ja takkien selkämys on yleensä muita vaatteita pidempi. Hyvässä pyöräilytakissa on yleensä valmiiksi heijastimia.

Kengät

Pyöräilyssä ihmisen elimistö toimii voimanlähteenä. Elimistön tuottama voima välittyy jalkojen kautta polkimiin ja niistä lopulta eteenpäin vieväksi liikkeeksi. Jalkineiden ja polkimien yhtymäkohta onkin pyöräilyssä yksi kriittinen piste. Voima pitäisi saada tehokkaasti välitetyksi jaloista polkimiin – niinpä jalkineiden pitää olla riittävän jäykät. Tässä tarkoitusta varten suunnitellut pyöräilykengät ovat ehdottomasti parhaat. Pyöräilykenkien jäykkyys vaihtelee tarkoituksen mukaan: maantiekengät eivät taivu mihinkään, maasto-, spinning- ja sekakäyttöön tarkoitetut kengät taipuvat jonkun verran.

Pyöräilykenkien pohjiin voi yleensä ruuvata muotoillut klossit, jotka ajaessa kiinnitetään polkimiin – tämä ratkaisu tehostaa ajamista jopa kolmanneksen verran. Jopa pääseekin pyöräilijä vauhdikkaasti eteenpäin!

Käsineet

Vähintään maastossa ja kylminä vuodenaikoina laadukkaat pyöräilyyn suunnitellut käsineet ovat tärkeät. Toimivat käsineet ovat tuultapitävät ja lämpimät, ja niillä saa tangon gripeistä kunnollisen otteen. Mahdollisen kaatumisen sattuessa käsineet suojaavat käsiä ja ranteita. Kynsikäsmallisia käsineitä ei kannata käyttää maastoajossa.

Päähineet

Fillaristi käyttää lenkeillä ja retkillä kypärää, joten päähineen on mahduttava kypärän alle. Kesällä mukavin päähine on putkihuivi tai ohut otsapanta, talvella kommandopipo ja/tai ohut tuultapitävä pipo. Sateella kypärän alla voi käyttää silmiä ja kasvoja suojaavaa lippistä.

Ajolasit

Pyöräilyyn suunnitellut ajolasit suojaavat silmiä esimerkiksi viimalta, auringonpaisteelta, roskilta, ravalta ja hyttysiltä. Maastopyöräilyssä lasit suojaavat silmiä myös risuilta ja oksilta.

Varavaatteet

Usein olosuhteet muuttuvat kesken pyörälenkin tai -retken: lämpötila laskee tai alkaa sataa. Muuttuvia olosuhteita varten markkinoilla on näppäriä varavaatteita, jotka voi ottaa lenkille lähtiessä mukaan taskuun tai satulalaukkuun. Jos keli kylmenee, niin irtohihat voi kiinnittää lyhythihaisen paidan kaveriksi. Irtolahkeet on tarkoitettu käytettäväksi lyhytlahkeisten pyöräilyhousujen kanssa. Ohut mikrokuituinen ultrakevyt tuulenpitävä ja vettäsietävä liivi tai takki puolestaan antaa suojaa sateellakin.

Seuravaatevalikoimamme antaa hyvän kuvan pyöräilyyn tarkoitetuista vaatteista.


Pukeutuminen kesällä

Kesällä lenkille tai retkelle lähtevä pyöräilijä voi pukeutua esimerkiksi seuraavasti:

  • ohuet keinokuituiset sukat ja pyöräilykengät
  • pehmustetut pyöräilyhousut ja/tai -shortsit
  • tuultapitävä ja ihonmyötäinen keinokuituinen tai merinovillainen paita
  • ohuet ajokäsineet
  • ajolasit
  • huivi ja kypärä.

Taskussa tai satulalaukussa varavaatteita, esimerkiksi irtolahkeet ja ultrakevyt takki.

Pukeutuminen talvella

Talvella lenkille tai retkelle lähtevä pyöräilijä voi pukeutua esimerkiksi seuraavasti:

  • lämpimät sukat ja (talvi)pyöräilykengät sekä mahdollisesti, kenkien lämpimyyden ja suojaavuuden mukaan, kenkien päällä pyöräilyyn suunnitellut tuuli- ja lämpösuojat
  • pyöräilyhousut, päällä tarvittava määrä eristäviä pitkiä välihousuja ja päällimmäisenä tuultapitävät kuorihousut
  • urheilualuspaita, päällä tarvittava määrä välikerrosvaatteita ja päällimmäisenä tuulenpitävä ajotakki
  • lämpimät ja tuulenpitävät Windstopper-, Gore-Tex- tai vastaavalla kalvolla varustetut käsineet
  • ajolasit
  • tuulta pitävä pipo ja/tai kommandohuppu sekä kypärä – tarvittaessa kypärän etuosan tuuletusaukot teipataan ilmastointiteipillä umpeen.

Taskussa tai satulalaukussa varavaatteita, esimerkiksi ultrakevyt takki.