
Kunnollisten pyöräväylien ohella hyvin suunnitellut ja toteutetut pyöräparkit ovat olennainen osa miellyttävää ja sujuvaa pyöräilemistä sekä pyöräilyn edistämistä – ajomatkojen välillä pyörät pitää saada helposti, nopeasti ja turvallisesti pysäköityä riittävän lähelle kaikkia tärkeitä kohteita.
Kunnollisten pyöräparkkien toteuttamisessa on vielä paljon tehtävää Jyväskylässä, Keski-Suomessa ja Suomessa. Yhtään täysin esimerkillistä julkista pyöräparkkia tai -tilaa ei vaikkapa Jyväskylässä vielä ole, vaikka tilanne onkin jatkuvasti parantunut viime vuosina. Melko hyvin toimivia kaupungin toteuttamia pyöräparkkeja on esimerkiksi Matkakeskuksen luona, kävelykadun Kompassin ympäristössä, Asemakadun ja Yliopistonkadun kulmauksessa sekä Kauppakadulla Gummeruksenkadun ja Vaasankadun välillä. Matkakeskuksen luona käytetään muutamia parhaita telinemalleja ja alueella on myös parkkikatoksia, mutta pyöräpaikkoja ei ole riittävästi. Kompassin ympärilläkään paikkoja ei ole riittävästi, ja telineissä pyöräpaikat ovat liian lähellä toisiaan. Lähes kaikissa muissakin edellä mainituissa kohteissa pyöräpaikat on sijoitettu liian lähekkäin, vaikka telineet muuten ovatkin varsin toimivia. Jyväskylän keskusta-alueella on noin 1300 kaupungin järjestämää pyöräpysäköintipaikkaa. Mainittakoon myös, että jatkossa keskustan pyöräpysäköinnin kehittämisessä sovelletaan ainutlaatuista toimintamallia.
Jyväskylän yliopiston alueella pyöräparkit ovat olleet huonosti hoidettuja, mutta viime vuosina parkkeja on parannettu mm. Ylistöllä ja kirjaston luona. Agoran edustan parkit uusitaan lähiaikoina. Monien koulujen, oppilaitosten ja muiden julkisten rakennusten luona pyöräpysäköinti on edelleen puutteellista. Valitettavan tyypillisesti uusienkaan rakennusten suunnittelussa ei oteta juurikaan pyöräilyä huomioon.
Kauppojen tai muiden kaupallisten rakennusten edustoillakaan ei Jyväskylässä ole montaa kunnollista pyöräparkkia, vaikka niitä toteuttamalla voitaisiin tehokkaasti edistää pyöräillen tapahtuvaa asiointia (tutkimusten mukaan pyöräparkit lisäävät myyntiä, vaikka autopaikkoja vastaavasti poistettaisiin). K-Kauppa Kymppi Kauppakadulla on keskustan ainut liike, joka on oma-aloitteisesti toteuttanut pyöräparkin.
Kaikki tuntenevat myös taloyhtiöiden pyöräparkkien ja -varastojen tilanteen. Tietääkö joku taloyhtiön pyöräparkkia, joka olisi helppo käyttää, ja jossa olisi riittävästi pyöräpaikkoja? Jos sellainen jostain löytyy, niin sitä voitaisiin mieluusti käyttää positiivisena esimerkkinä.
Jo rakennuksia ja niiden ympäristöjä suunniteltaessa pyöräpysäköinti pitäisi ottaa huomioon riittävällä tarkkuudella, kun pyöräilyä pyritään vakavissaan edistämään – toistaiseksi näin ei vain ole tapahtunut.
Hyvä pyöräpysäköinti
Millaisia pyöräparkkeja sitten pitäisi toteuttaa?
1. Pyöräparkkeja pitää olla riittävästi. Jos parkkeja on säännöllisin välimatkoin, niin ihmiset oppivat niitä käyttämään, ja kohteiden välillä voi siirtyä näppärästi pyöräillen. Parkeista ei saada täyttä hyötyä, jos niitä sijaitsee vain muutamia siellä täällä.
2. Pyöräparkkeja pitää sijaita riittävän lähellä kaikkia olennaisia kohteita. Toisin sanoen pyörällä pitää päästä riittävän lähelle julkisia rakennuksia, kauppoja ja muita tärkeitä kohteita. Tämä tuo pyöräilylle kilpailuetua muihin liikennemuotoihin verrattuna ja ylipäätään helpottaa pyöräilemistä.
3. Pyöräparkeissa pitää olla riittävä määrä pyöräpaikkoja, muuten parkki tukkeutuu ja hyvienkin telinemallien käyttäminen muuttuu mahdottomaksi. Esimerkiksi kerrostalokiinteistöillä pitäisi olla 1–1,5 pyöräpaikkaa asukasta kohden.
4. Pyöräparkit eivät saa vahingoittaa pyörää. Valitettavan yleisesti Suomessa valitaan parkkeihin halvimpia ja huonoimmin suunniteltuja telinemalleja, joissa pyörät voivat vahingoittua. Yleisin – eli lähes kaikkien telineiden – ongelma on se, että telineissä pyöräpaikat sijoitetaan liian lähekkäin. 40–50 senttimetrin sijoitusvälit ovat tyypillisiä, vaikka pyörien tangot ovat yleisimmin 50–60 cm leveitä. Tällöin vierekkäisten pyörien tangot eli samalla myös vaihde- ja jarruvivut joutuvat limittäin, mikä aiheuttaa vääntymisiä ja naarmuja – sekä tietysti sen, että telineitä on hankala tai mahdoton käyttää ajatellusti. Taloudellisesti ja tilankäytön kannalta tiivis sijoittaminen voi etukäteen vaikuttaa mielekkäältä, mutta käytännössä tällaisista ratkaisuista pitäisi ehdottomasti luopua. Telineitä, joissa pyörien sijoitusväli on alle 60 cm, ei siis kannata hankkia. Toisekseen moniin (=niihin halvimpiin, ns. horisontaaliset perhostelineet) telinemalleihin pyörä kiinnittyy vain etukiekon alalaidasta. Tällaisissa telineissä on vaarana etukiekon ja etujarrulevyn vääntyminen erityisesti silloin, kun ihmiset tönivät pyöriä ahtaissa parkeissa.
![]() |
![]() |
5. Pyöräparkin ja -parkkien pitää olla monipuolisia. Yhtä ainutta toimivaa pyöräparkki- tai -telineratkaisua ei ole olemassa. Kaupungissa pitää olla erilaisia parkkeja erilaiseen käyttöön. Lyhytaikaisessa pysäköinnissä riittävät usein telinepaikat kohteiden vieressä, pidempiin pysähdyksiin tarkoitettujen parkkien pitää olla katettuja. Useiden tuntien parkkeerauksiin esimerkiksi juna-asemilla tarvitaan valvottua katettua pysäköintitilaa.
Pyöräparkkia ei pidä suunnitella vain yhden mallisille pyörille – pyöriä on monenlaisia. Lastipyörät, peräkärrit ja muut tavarankuljetusratkaisut yleistyvät kovaa vauhtia, joten nekin pitää ottaa huomioon hyvässä pyöräparkissa! Monipuolisuus tarkoittaa esimerkiksi vähintään kahden telinemallin käyttämistä ja tasanteita lastipyörille.
![]() |
![]() |
6. Pyöräparkin pitää olla mahdollisimman helposti käytettävä. Pyöräparkkiin pitää olla helppo ja selkeä kulkea liikennesääntöjen mukaisesti, pyörän asettamisen parkkiin ja sen uudelleen käyttöön ottamisen pitää olla nopeaa ja sujuvaa, ja telineiden käyttämisen pitää olla helposti ymmärrettävää. Markkinoilla on valitettavasti esimerkiksi useita telinemalleja, joiden käyttöperiaatetta ei ymmärrä edes hieman tarkemmalla perehtymisellä.
![]() |
![]() |
7. Pyöräparkin pitää olla turvallinen. Vähintään pidempiaikaiseen pysäköintiin (tunnista ylöspäin) tarkoitetuissa parkeissa käytettävien telineiden pitää mahdollistaa runkolukitseminen. Esimerkiksi Hollannissa on lisäksi maksullisia ja maksuttomia vartioituja pyöräparkkeja sekä jopa parkkihalleja.
![]() |
![]() |
8. Pyöräparkin pitää suojata säältä mahdollisimman hyvin. Laadukkaan, pitkäaikaiseen pysäköintiin tarkoitetun pyöräparkin pitäisi aina olla katettu erityisesti Suomen olosuhteissa. Kuivalla ja puhtaalla pyörällä on miellyttävää lähteä liikkeelle. Parkkien pitää olla helposti käytettävissä talvellakin.
9. Pyöräparkin pitää olla houkutteleva. Kun pyöräilyä pyritään edistämään, niin pyöräparkinkin pitää houkutella ihmisiä käyttämään parkkia – ja sitä kautta pyöräilemään. Houkuttelevuus syntyy esimerkiksi laadukkaista yksityiskohdista, ulkonäöstä, opastuksesta ja parkin tarjoamista lisäpalveluista kuten pumppuasemasta.
![]() |
![]() |
10. Parkin kunnossapidosta on huolehdittava. Pyöräparkin toimivuus on varmistettava myös jatkossa. Parkkiin hylätyt pyörät on poistettava, vääntyneet telineet on vaihdettava ja talvisin lumet on luotava parkin luota lumisateen jälkeen. Katetut parkit vähentävät merkittävästi talvikunnossapidon tarvetta.
Toimivia pyörätelinemalleja
- AluShel Tubular
- tukee pyörää ja mahdollistaa runkolukinnan
- JYPS oli mukana suunnittelussa
- tämänkin tuotantoversiossa pyöräpaikat on sijoitettu liian lähekkäin (50 cm), joten vain joka toinen pyöräpaikka on käyttökelpoinen – kannattaa kysyä näitä 60 cm paikkavälillä!
- Cyclehoop
- auton kokoinen parkkiruutuun mahtuva teline
- Falco Ideal
- tukee pyörää etuhaarukasta
- miinuksena se, että pyöräpaikat on sijoitettu normimallissa liian lähekkäin, runkolukitus ei myöskään helposti onnistu
- Elpac edustaa Falcon tuotteita Suomessa
- Falco Ion
- alunperin tarkoitettu sähköpyörille, mutta saa myös normaaleille pyörille soveltuvana
- telinettä on melko poikkeuksellisesti saatavilla riittävän väljällä pyöräpaikkavälillä
- näitä on esimerkiksi Jyväskylän Asemakadulla
- kaarimalli
- yksinkertainen malli, sopii kaikille pyörille ja mahdollistaa runkolukinnan
- näitä löytyy useilta valmistajilta ja lukuisilla tavoilla muotoiltuina, esim. Elpacilta, Valpastimelta ja Alushelliltä
- kaari kannattaa olla päällystettynä esim. kumilla, muovilla tai puulla, jotta pyörien rungot eivät kolhiintuisi
- PedalSlot
- uusi innovatiivinen suomalainen telinemalli, tukeva ja mahdollistaa runkolukinnan
- miinuksena se, että pyörien sijoittaminen telineisiin vaatii yleensä ohjeistusta
- toimii parhaiten paikoissa, joissa käyttäjät pysyvät samoina, esimerkiksi työpaikoilla
Kannattaa huomata, ettei mikään yksittäinen telinemalli pääsääntöisesti täytä kaikkia tarpeita ja vaatimuksia. Yksinkertaista kaari- tms. telinettä lukuun ottamatta mihinkään telinemalliin ei yleensä saa sijoitettua esimerkiksi pyörälaukullisia pyöriä, peräkärrejä tai lastipyöriä. Hyvään parkkiin kannattaakin sijoittaa vähintään kahta eri telinettä, joista toisen kannattaa olla yksinkertainen kaari- tms. malli.
Lisää kuvia ja tietoa
- JYPSin kuvagalleria pyöräparkeista ja -telineistä
- Jyväskylän Kaupunkifillarin pyöräparkkikirjoitukset
- Jyväskylän Kaupunkifillarin Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -ohjeistus
- Jyväskylän kaupungin pyöräparkkeihin hylätyt pyörät -ohjeistus
Opas laadukkaiden pyöräparkkien suunnitteluun
Tanskan valtakunnallinen pyöräilyjärjestö on julkaissut erinomaisen pyöräparkkien suunnitteluoppaan.
- Ohjeen nettiversio (koko noin 10 MB)
- Ohjeen tulostettava versio (koko noin 153 MB)