Pyöräily on hyvää arkiliikuntaa lapselle. Samalla lapsi oppii eri liikkumismuotojen merkityksen. Lapsi oppii liikkumistottumukset aikuisilta, joten aikuisten on hyvä näyttää mallia niin pyöräilyyn, pyörän huoltoon kuin liikennekulttuurin oppimiseenkin. Lapsi voidaan ottaa ennen oman pyöräilytaidon kehittymistä mukaan pyöräilykulttuuriin joko lastenistuimessa, pyöräperäkärryssä tai lastipyörän kyydissä.

Pyöräilyn opettelu

lasten_pyoraily2Perinteisesti lapset ovat opetelleet pyöräilemään apupyörien avulla. Apupyörien kanssa lapsi olettaa valitettavasti pyörän pysyvän pystyssä itsestään eikä lapsi pääse harjoittelemaan tasapainon löytämistä. Apupyörät ovat usein myös kömpelöt käyttää esimerkiksi hiekalla ja niiden tuesta voi olla vaikea irrottautua. Pyöräilyn aloittamisen tulisi olla mielekästä ja hauskaa ilman ylimääräisiä pelkoja kaatumisesta. Potkupyöräilyn avulla pyöräilyn opettelusta tulee lapselle heti motivoivaa ja lapsen liikunnallisuutta lisäävää.

Potkupyörän avulla lapsi pääsee jo jopa 1-vuotiaana pyörän selkään. Potkupyörällä lapsi oppii leikin tavoin tasapainottelua samaan aikaan kun jalat antavat vauhtia pyörälle. Potkupyörän sijasta voidaan käyttää myös tavallista pyörää, josta on poistettu polkimet ja kammet. Pyörästä on hyvä löytyä käsijarrut. Alkuvaiheessa jarruttaminen tapahtuu luonnostaan jaloilla, kun käsien koordinaatio ei ole vielä kovin kehittynyttä. Lapsen on helppoa siirtyä myöhemmin käsijarrun käyttöön, kun käytölle on annettu mahdollisuus alusta alkaen. Taitavaksi jarruttajaksi voi oppia vain harjoittelemalla taitoa.

Kun lapsi on oppinut tasapainottelun potkupyörällä tai potkupyöräksi muunnetulla tavallisella pyörällä, voidaan siirtyä suoraan tavalliseen polkupyörään. Aikaisin aloitetun potkupyöräilyn jälkeen lapset voivat oppia pyöräilemään helposti jo alle 3-vuotiaana. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen lapsi oppii pyöräilyn omalla tahdillaan eikä kiirehtiminen tuo hyviä tuloksia. Leikin kautta oppiminen ja yhdessä pyöräily ovat lapselle luonnollinen tapa oppia. Muista kannustaa ja kehua lasta aina kun mahdollista!

Lastenpyörät

Lasten pyörää valitessa on hyvä pitää mielessä, että välineiden tulisi tukea pyöräilyn oppimista. Hyvä lastenpyörä maksaa yleensä hieman enemmän, mutta hyvän pyörän saa myös myytyä helposti eteenpäin. Esimerkiksi liian raskas pyörä tekee pyöräilystä haastavaa ja huonosti huollettu pyörä lisää onnettomuusriskiä. Innostus pyöräilyyn on lapsilla luonnollista ja pyöräilyn jatkamista tulee tukea kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Hyvän lastenpyörän ominaisuudet

Keveys. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on pyörän keveys. Useat lastenpyörät painavat lähes yhtä paljon kuin lapsi itsekin. Aikuinenkaan ei haluaisi ajaa oman painoisella pyörällä. Keveitä lastenpyöriä valmistetaan alumiinista ja hiilikuidusta, mikä luonnollisesti tuo pyörälle lisää hintaa, mutta tekee pyöräilystä lapselle miellyttävämpää.

Oikea koko ja pyörän säädöt. Pyörän tulee olla ajajalleen oikean kokoinen. Jalkojen on hyvä ylettyä pyöräilyn alkuvaiheessa kunnolla maahan, mutta pyöräilytaidon kehittyessä on hyvä siirtyä normaaliin ajoasentoon. Hyvä ajoasento tekee pyöräilystä miellyttävää ja keveämpää. Asiantuntevista liikkeistä saat apua lasten pyörän valitsemiseen. Pyörän koon valitsemiseen pätevät samat periaatteet kuin aikuisten pyörien koon valitsemiseen.

Jarrut. Lastenpyörissä on ollut perinteisesti jalkajarrut. Käsijarrujen käyttö on kuitenkin hyvä aloittaa jo pienestä pitäen. Käsijarruilla jarruttaessa on mahdollista keskittyä erikseen polkemiseen ja erikseen käsien toimintaan. Vapaaratas helpottaa liikkeelle lähtöä. Käsijarrut tulee muistaa tarkistaa säännöllisesti, sillä lasten pyörät ovat usein kovassa käytössä. Jarrukahvat tulee säätää sopivalle etäisyydelle ja riittävän herkiksi, jotta lapsen on helppoa käyttää jarruja. Usein pyöräilykäsineet ovat lapselle mieluisat käyttää ja parantavat otetta jarrukahvoista.

Hyviä lastenpyöriä valmistavat muun muassa Frogbikes, Kubikes, Woombikes, Islabikes, Trekbikes, Cube, Earlyrider ja Strider.

Liikenneturvallisuus

lasten_paikka_liikenteessaLiikenteessä liikkumista on hyvä opetella lapsen kanssa yhdessä. Pelkästään oppikirjaa lukemalla lapsen on vaikeaa oppia toimimaan erilaisissa liikenneympäristöissä. Lapsen kanssa on hyvä ajaa tuttuja ja tuntemattomia reittejä tutkien ja keskustellen liikennesäännöistä. Yhdessä aikuisen kanssa polkiessa lapsen on hyvä pyöräillä joko aikuisen edessä tai rinnakkain penkan puolella. Lastipyörän kyydistä lapsen on helpompaa oppia havainnoimaan liikkenneympäristöä jo pienestä pitäen verrattuna takana istuimessa istuen.

Lapsi saa ajaa 12-vuotiaaksi asti jalkakäytävällä – jos se ei tuota kohtuutonta haittaa jalankululle. 12 ikävuoden jälkeen lasta koskevat samat säännöt kuin aikuisia. Varsinkin kaupunkialueilla liikenneympäristö on monimutkainen ja sen oppiminen tulee aloittaa ajoissa. Lapsen on turvallista liikkua liikenteessä, kun hän osaa liikennesäännöt, pyöränkäsittelytaidot ovat vahvat ja kalusto on kunnossa.

Lasten pyörät kannattaa tarkistaa useamman kerran vuoden aikana. Pyörän huoltaminen on lapsista mieluisaa, joten lapsi onkin hyvä ottaa mukaan huoltamaan pyörää. Ketjujen öljyäminen, ilmanpaineen lisääminen renkaisiin ja pyörän peseminen tulisi olla jokaisella lapsella hallussa. Lapsi kokee pyöräilyn tärkeäksi, kun hänet otetaan mukaan kaikkeen pyöräilyyn liittyvään toimintaan.

Pyöräilykypärän säädöt tulee myös tarkistaa usein. Kypärän remmit löystyvät helposti ja lapsi ei aina osaa itse säätää kypärää sopivaksi. Kypärän tulee suojata otsaa eikä leuan alta menevän remmin tule nousta leuan yli. Kypärä säädetään sopivaksi leukaremmin ja mahdollisesti kypärän takana olevan kiristimen avulla. Leukaremmin kiristysnappulat ovat korvien alla. Säätöjen avulla kypärä pysyy tiiviisti paikallaan ja tuntuu lapsesta miellyttävälle. Kypärä tulee vaihtaa kovan iskun tai noin 5 vuoden käytön jälkeen. Lapsen pään kasvaessa vaihtoväli saattaa olla tiheämpi.

Monipuolinen pyöräily niin liikenteessä, hiekkateillä, maastopoluilla kuin taitoajoradoilla kehittää pyöräilytaitoja ja innostaa lasta pyöräilemään tulevaisuudessakin. JYPS Fillariakatemiassa pyöräilyä pääsee harrastamaan jo 3-vuotiaasta lähtien ja koko perheen kanssa voi pyöräillä perhepyöräretkillä.