Omien tapahtumien lisäksi jäseniä osallistuu esimerkiksi MTB Marathon Cupiin, MTB Enduron SM-sarjaan, Tahko MTB:hen ja Pirkan Pyöräilyyn. Kun olet osallistumassa kilpailuihin, niin sinun on hyvä tietää jotain yleisistä kisoihin liittyvistä toimintatavoista. Kauden lopussa voit hakea yhdistykseltä tukea kattamaan kilpailukustannuksia. Voit myös hankkia kulujen kattamiseksi yhteistyökumppaneita itsellesi tai joukkueellesi.
Harjoittelu, yhdessä osallistuminen ja kilpailujoukkueet
Ohjeita valmentautumiseen saat esimerkiksi valmennusvastaavilta. Harjoittelu-, matka- ja ajoseuraa voit kysellä mm. sähköpostilistojen ja kestävyysjoukkueen Facebook-ryhmän kautta.
Kestävyysjoukkue
Yhdistyksellä on vapaamuotoinen kestävyysjoukkue, jonka ajajat kiertävät maasto- ja maantiepyöräilykilpailuita. Kaikki kestävyystyyppisin kisoihin osallistuvat ovat tervetulleita!
MTB Enduro -joukkue
Yhdistyksellä on ollut maastopyöräkisoihin osallistuva endurojoukkue.
JYPS Junior Team
Yhdistys tarjoaa tavoitteellisesti harjoitteleville nuorille mahdollisuuden harjoitella ja saada valmennusta Junior Teamissa.
Pyöräsuunnistus
Yhdistyksessä on joukko pyöräsuunnistajia, jotka kisaavat kansallisia ja kansainvälisiä pyöräsuunnistuskilpailuja. Kaikki pyöräsuunnistuksessa kilpailevat jäsenet ovat osa tätä joukkoa ja kaikki uudet halukkaat ovat tervetulleita mukaan.
Lisenssi, vakuutukset ja ajovaatteet
Lisenssi ja vakuutukset
Osallistuaksesi virallisiin pyöräkilpailuihin, esimerkiksi SM-kisoihin, MaantieCupiin tai XCO Cupiin, tarvitset Suomen Pyöräilyn (SP) lisenssin. Kuntotapahtumiin, esimerkiksi Tahko MTB:hen tai MTB Marathon Cupin peruskisoihin, et tarvitse lisenssiä. Myöskään Keski-Suomen Pyöräilycupia ja MTB Enduro -kisoja varten et tarvitse lisenssiä.
Kansallisiin ja kansainvälisiin pyöräsuunnistuskisoihin (MTBO) osallistuaksesi tarvitset Suomen Suunnistusliiton (SSL) lisenssin. Keski-Suomen aluemestaruuskisoissa edustaminen ei vaadi lisenssiä.
Virallisissa kisoissa myös kilpailutoiminnan kattava tapaturmavakuutus on pakollinen. Voit ottaa vakuutuksen omatoimisesti tai lisenssin ohessa. Lisenssivakuutus on voimassa kilpailuiden lisäksi niitä varten harjoitellessa. Jos osallistut ainoastaan kuntotapahtumiin, niin voit ottaa edullisemman ns. FillariPassin, joka on harrastajille tarkoitettu vakuutus.
Lisenssi ja vakuutukset ovat voimassa vain, jos olet maksanut yhdistyksen jäsenmaksun.
Lisenssin ja lisenssivakuutuksen hakeminen
Kun tarvitset lisenssiä ja vakuutusta, toimi näin:
- Suomen Pyöräily: Liity SuomiSportissa alle 18-vuotiaiden tai aikuisten lisenssikuskiluokkaan. Hae lisenssi SuomiSportista.
- Suomen Suunnistusliitto: Toimi SSL:n lisenssiohjeiden mukaisesti.
- Maksa lisenssi. Ota lisenssikuitti talteen – ks. kilpailu- ja lisenssituet tämän sivun alalaidasta.
- Lisenssi tulee voimaan merkittynä alkamispäivänä tai maksupäivänä klo 24. Lisenssi ja vakuutus eivät ole voimassa, jos et ole ensin maksanut yhdistyksen jäsenmaksua!
- Osallistu tapahtumaan. Pidä lisenssi varalta mukanasi.
Seuravaatteet
Virallisiin maantiekisoihin, XC-cupiin sekä minkä tahansa SP:n tai SSL:n alaisen lajin SM-kilpailuun osallistuessasi tarvitset välttämättä vähintään yhdistyksen ajopaidan. Myös maasto- ja epävirallisissa kisoissa kannattaa käyttää seuravaatteita – näin lisäät yhdistyksen näkyvyyttä sekä mahdollistat kisa- ja lisenssituen saamisen.
Kilpailu- ja lisenssituet
Yhdistys tukee taloudellisesti alle 18-vuotiaiden sekä menestyvien tai huipulle tähtäävien jäsentensä osallistumista kilpailuihin. Tukia maksetaan yhdistyksen taloudellisen tilanteen mukaan. Harkinnan mukaan voidaan tukea myös muihin pyöräilyyn liittyviin kilpailuihin osallistumista. Tuista päätetään hakemusten pohjalta ja ne maksetaan kootusti vuoden lopussa.
Hyväksyttävät menot
Hyväksyttäviä menoja ovat ainoastaan SP:n, SSL:n ja vastaavat lisenssimaksut sekä valtakunnallisten ja kansainvälisten kilpailuiden osallistumismaksut. Jos kilpailutoiminnalle saadaan lisää tuloja esim. yhteistyökumppaneilta tai talkoita tekemällä, niin myös muita menoja voidaan mahdollisesti korvata – tästä tiedotetaan tarvittaessa erikseen.
Myöntämisehdot
Tukien perusedellytyksenä on luonnollisesti yhdistyksen jäsenyys.
Tuet on tarkoitettu alle 18-vuotiaille sekä menestyville tai huipulle tähtääville urheilijoille.
Yhdistystä pitää edustaa kaikissa tuettavissa kilpailuissa. Edustaminen tarkoittaa vähintään sitä, että JYPS on mainittava osallistujan nimen yhteydessä ilmoittautumis- ja tuloslistoilla. Jos tuloslistoilla ei ole mainittu JYPSiä, niin tukea ei saa ko. tapahtumaan. Jos tukien hakija edustaa myös jotain yhteistyökumppania, niin edustettavat tahot voivat olla muodossa ”Sponsori X / JYPS”. Jos kilpailijalla on nettisivut, niin niillä on oltava JYPSin logo. Somessa linkkaileminen on plussaa.
Jos kilpailijan pyöräilylajiin on saatavilla seuravaatteita, niin niitä on käytettävä tuettavissa tapahtumissa. Jos kilpailija käyttää sponsorin ajovaatteita, niin vaatteisiin pitää mahdollisuuksien mukaan ommella tai kiinnittää JYPSin kangasmerkki (kysy lisää toiminnanjohtajalta tai tule noutamaan vaatejaosta).
Tukia myönnetään ainoastaan kuitteja (verkkopankkikuitti tai kilpailun järjestäjien myöntämä kuitti) vastaan.
Lisenssituen saamiseksi on osallistuttava vähintään kolmeen viralliseen kisaan.
Toivottavaa on, että tuen saajat osallistuvat yhdistyksen toiminnan järjestämiseen – tämä lisää tuen määrää.
Tukien määrä
Kilpailulisenssien vakuutukseton osuus maksetaan pääsääntöisesti kokonaan ja kilpailujen osallistumismaksuja tuetaan harkinnanvaraisesti. Viime vuosina kilpailumaksuista on korvattu 10–100 % alla esiteltyjen kriteerien täyttymisestä riippuen.
Yleensä kilpailuiden osallistumismaksuista on maksettu kaikille hyväksytysti tukea hakeneille tietty perusosuus. Vuoden 2023 kilpailu- ja lisenssitukipäätöksessä perustukiprosentti kilpailumaksuista oli 10 – eli hakijoiden kilpailumaksuista päätettiin maksaa vähintään 10 %. Seuraavat tekijät vaikuttavat perusprosentin päälle myönnettävän tuen määrään:
- Ikä – alle 18-vuotiaita tuetaan enemmän (2023: +30 %-yksikköä).
- Osallistuminen yhdistyksen toiminnan järjestämiseen – ahkera talkootyö lisää tuen määrää (2023: +0–30 %-yksikköä).
- Menestys – menestyneitä hakijoita tuetaan enemmän (2023: +0–75 %-yksikköä).
Esimerkkejä: Aikuinen hakija A pyrkii huipulle, vielä ilman suurta menestystä, hän ei myöskään ole osallistunut yhdistyksen talkoisiin – hän voi saada osallistumismaksuihin tukea esimerkiksi 10 %. Aikuinen hakija B on menestynyt varsin hyvin ja osallistuu myös yhdistyksen talkoisiin – hän voi saada osallistumismaksuihin tukea esimerkiksi 70 %. Hakija C on alle 18-vuotias ja pärjännyt hyvin, hän osallistuu myös ahkerasti talkoisiin – hän voi saada tukea 100 %.
Kilpailu- ja lisenssitukien anominen 2024
- Ota lisenssimaksun kuitti ja osallistumismaksukuitit talteen.
- Täytä ja lähetä sähköinen tukihakemus 31.10. mennessä.
- Lähetä hakemuksen liitteet eli kuitit viimeistään 31.10. postitse yhdistyksen osoitteeseen. Nido liitteet yhteen.
Myöhästyneitä tai kuitittomia hakemuksia ei käsitellä.
Hallitus päättää tuista vuoden viimeisessä kokouksessaan.
Yhteistyökumppanien hankkiminen
Kilpailuihin osallistuva voi hankkia itselleen tai joukkueelleen yhteistyökumppaneita.
Kysy tarvittaessa lisää kilpailujaoston vetäjältä!
Yksittäiset kilpailijat
Henkilökohtainen sponsoritulo on lähtökohtaisesti veronalaista.
Yleensä kilpailija tekee sponsorituen maksamisesta sopimuksen suoraan yhteistyökumppanin kanssa. Yhteistyökumppani hoitaa tuesta ilmoituksen tulorekisteriin.
Yhteistyökumppani voi maksaa sponsorituen myös JYPSille. Tällöin yhdistys tilittää tuen eteenpäin kilpailijalle ja ilmoittaa maksetun summan tulorekisteriin – tuen saaja tekee tulosta jälkikäteen selvityksen verottajalle. JYPS ottaa 5 % tukisummasta korvauksena rahasiirtojen hoitamisesta ja ilmoitusten tekemisestä. Tuen saajan on ilmoitettava JYPSille yhteystietonsa ja henkilötunnuksensa tulorekisteriä varten.
Lisätietoja esimerkiksi Verohallinnon ohjeessa.
Joukkueet
Yhteistyökumppanit maksavat tuet yhdistyksen tilille ja yhdistys maksaa sopimuksen mukaan kuitteja vastaan joukkueen kuluja. Yhdistys ei ota korvausta joukkueiden tukien hoitamisesta.