Mikä vauhtijaosto?

Vauhtijaosto on JYPSin alainen pyöräilyn vauhtilajeihin keskittynyt jaosto. Jaoston toiminta-ajatuksena on kehittää vauhtilajien asemaa ja harrastuspaikkoja Jyväskylässä, järjestää ratatalkoita, tapahtumia ja kilpailuja.

Vauhtijaoston toimintaan kuuluvat alamäkiajo, maastopyöräenduro, hissipyöräily yleensäkin, BMX ja trialpyöräily. Vauhtijaosto tekee tiivistä yhteistyötä Laajis BikeParkin kanssa.

Jaosto tiedottaa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista yhdistyksen jäsenille pääasiassa Facebook-ryhmän kautta sekä kaikille avoimesti Facebook-sivulla JYPS Vauhtijaosto.

Missä?

Vauhtia haemme harrastukseemme yleensä alamäestä ja tähän Jyväskylän alue tarjoaa erinomaiset puitteet. Jäsenistömme tuntemus Jyvässeudun mäenhuipuilta alasviettäviin polkuihin on laaja ja Laajavuoressa pyörivät laskettelurinteen hissit talvisin ja kesäisin. Polkemalla huipulle saat vauhdin sivutuotteena kasvavaa kuntoa, kun taas hissillä pääset helpommalla ja toistomäärä nopeuttaa taitojen karttumista.

Kesäkaudella, tiistaisin ja torstaisin kello 18 Aren aukiolta, lähtee useimmiten epäorganisoitu endurolenkki. Polvisuojiin pukeutuneista leppoisasti jutustelevista ja pitkäjoustoisiin pyöriin nojailevista pyöräilijöistä tunnistat enduroporukan. Hakeudu vain rohkeasti joukkoon ja kerro, jos olet ensimmäistä kertaa tulossa endurolenkille. Lenkki ajetaan aina porukan mukaisesti ja aloittelijat huomioidaan reittivalinnoissa. Kypärän, puhelimen ja säänmukaisten ajovaatteiden lisäksi tarvitset reppuun juomaa ja energiaa muutaman tunnin rutistusta varten, eikä lainkaan ole liioiteltua varautua pikku kaatumisiin polvisuojin.  Kannattaa myös kysäistä kuinka kauan ajetaan vaikka lähes aina lenkiltä on mahdollista poistua kesken paluureittiopastuksen turvin.

Ajoharjoitteluun erinomaisesti soveltuvia rakennettuja pump track -ratoja löytyy Jyvässeudulta muun muassa Huhtasuolta ja Tikkakoskelta. Pump track -rata on yleensä pienelle rajatulle alueelle rakennettu, tasapintainen mutta kumpuileva ratakierros, jolla voi ajaa lähes millä tahansa polkupyörällä. Nimensä mukaisesti, nämä radat mahdollistavat osaavimmille ajajille ajon radalla ilman polkemista, vauhdin ylläpidon tullessa kumpuilevasta rataprofiilista ns. pumppaamalla. Vauhtijaosto pyrkii olemaan aktiivisena toimijana ratojen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Toistaiseksi Jyväskylästä puuttuu vielä polkupyöräkrossiin soveltuva BMX-rata. Radan rakentamista suunnitellaan paraikaa.

Trial-pyöräilyn harrastuspaikoista ja -tavoista voit lukea lisää täältä.

JYPSin ajajat käyvät SM-kisoissa ja muissa tapahtumissa ympäri Suomea.

Jos varsinkin endurokilpailuihin lähteminen ja endurojoukkueeseen liittyminen kiinnostaa, niin kannattaa liittyä JYPS Enduro WhatsApp-ryhmään.
Kisaporukassa meno on rentoa ja kaikki uudet tulokkaat toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Kisassa vain erikoiskokeilla puristetaan, muualla ei kiristetä!

Milloin?

Aktiivisinta toiminta on kesällä, kun metsät ovat ajokunnossa ja hissit toiminnassa. Talvella puuha tiivistyy Laajavuoren Setämies-enduropätkälle, jota on jo useampi vuosi pidetty harjaamalla ja lapioimalla auki.

Vauhtilajeihin tutustuminen

Tarvitset vain maastopyörän ja yhteydenoton meihin! Etsimme sinulle sopivan opastetun lenkin ja käymme kokeilemassa! Hissipyöräily on verraten vaativaa ensikertalaiselle ja siksi suosittelemme siihen aina kokeneemman apua ja hieman omatoimista harjoittelua metsäpoluilla. Yhdistyksen jäsenille järjestetään ohjattuja tutustumisia hissipyöräilyyn muutaman kerran kesäkaudelle ja alle 18-vuotiaille niiden järjestämisestä vastaa Fillariakatemia.

Lisätietoja