Pyöräily on oiva tapa retkeillä! Harvalla kulkuneuvolla pääsee niin läheiseen kosketukseen luonnon kanssa. Pyöräilijän reviiri on laaja, ja mieluisaa tutkittavaa riittää vuosikymmeniksi kotimaassakin. Kokonaan oma lukunsa on sitten ulkomailla retkeily, mikä avaa silmiä aivan eri tavalla kuin auto- tai lentomatkailu. Pyörällä pääsee melkein joka paikkaan ja kontaktin luominen paikalliseen väestöön on helppoa.

Pyöräilyyn on myös helppo yhdistää muita harrastuksia, kuten kulttuuria ja taidetta. Kesäisin tienvarret ovat täynnä taidenäyttelyitä, kesäteattereita ja musiikkitapahtumia. Kaupunkiarkkitehtuuria on kätevä tutkia pyörällä ja valokuvauksen yhdistäminen pyöräilyyn tuottaa kasapäin mukavia muistoja matkoilta. Ja siinä sivussa tulee liikuntaa lähes huomaamatta.

Retkipyörät ja retkipyöräilytavat

Lähes kaikilla pyörillä voi tehdä ainakin lyhyitä retkiä. Varsinaista retkipyörää ostettaessa kannattaa kuitenkin satsata laatuun. Retkipyöränä käytetään useimmiten maantie-, maasto- ja hybridipyöriä tai niitä lähellä olevia muita pyörätyyppejä. Pitkään lajia harrastavat päätyvät usein puhdasveriseen retkipyörään, joka on vakaa tavarankuljetuslaite. Alkuvaiheessa tärkeintä on se, että oli pyörätyyppi mikä hyvänsä, viihdyt hyvin sen satulassa ja pystyt ajamaan sillä useita tunteja päivässä.

Minkä pyörän itse valitset, riippuu mieltymyksistäsi ja luonteestasi. Jos viihdyt luonnossa ja ajelet mieluummin maaseudun rauhassa poiketen välillä seikkailemaan pienillekin teille tai jopa poluille, niin silloin maastopyörästä tai gravelista rakennettu retki- tai bikepacking-pyörä on sinun fillarisi. Runko- ja tankolaukkuihin saa juuri mahtumaan riippumaton ja muut yöpymistarvikkeet.

cyclocrossretkipyora

Jos taas olet enempi cityihminen, joka viihtyy kaupungissa, toreilla, kahviloissa ja asfalttiteillä, eikä autonhurinakaan saa sinua hermostumaan, niin sinulle voi sopia vauhdikas kilpapyörä tai ns. cyclocross-pyörä. Niissä on yleensä kippurasarvet ja niillä retkeillessä tavarat voidaan kuljettaa jopa repussa tai satulaputkeen kiinnitettävässä telineessä. Näillä pyörillä ehtii päivässä aina hotellista toiseen, eikä tavaraa tarvitse kauheasti kuljettaa mukana. Toki näihinkin löytyy tarvittaessa järeämpiä tarakoita ja muita varusteita.

Täysiverinen retkipyörä 5 laukulla

Jos olet luonteeltasi enempi maailmanmatkaaja ja haluat elää mahdollisimman itsenäisesti ja hyvin varustautuneena välillä maastossakin yöpyen, silloin tarvitset täysiverisen retkipyörän (trekking/touring). Ne ovat erikoisvahvoja maasto- tai hybridipyörän runkomalleista edelleen kehiteltyjä tavarankuljetuslaitteita, joilla kuitenkin matkakin taittuu kohtalaisen rivakasti. Laatu- ja hintahaitari on suuri, ja tällaisen pyörän pystyy kokoamaan myös hyvälaatuisesta hybridi- tai maastopyörästä keskeisimpiä osia lujempiin vaihtamalla.

Kaikissa retkipyörissä on oleellista kiekkojen (vanteiden, napojen ja pinnojen) sekä renkaiden laatu. Joka tapauksessa aina ennen pitkää retkeä kiekkojen ja renkaiden kunto pitää tarkastaa.

pyörä täydessä lastissa

Jarrut ovat tärkeät raskaassa pyörässä, ja siksi levyjarrut ovat ainut järkevä valinta tällaiseen fillariin. Pienempi huollon tarve, tasainen ja varmasti riittävä jarrutusteho kaikissa oloissa sekä käytön keveys ovat levyjarrujen etuja.

Vaihteistoa käytetään päivän mittaan paljon ja siksi tarkasti ja täsmällisesti toimivaa vaihteistoa oppii arvostamaan. Kunnollisissa retkipyörissä käytetään yleensä ulkoisia vähintään Deore-tason ketjuvaihteistoja tai sitten kalleimpia napavaihteistoja, kuten Rohloff tai Shimanon Alfine.

Myös tavaratelineisiin, lokasuojiin, valoihin ja muihinkin varusteisiin täytyy kiinnittää huomiota. Halvimmista tarvikeosista kyhätty ”retkipyörä” ei yleensä kestä montaakaan viikkoa, kun osia alkaa hajota. Tehtaalla kunnollisiin retkipyöriin valmiiksi testatut ja asennetut ratkaisut ovat yleensä toimivia.

taittopyora

Viime vuosien pyöräilyolojen kehitys kaupungeissa on myös mahdollistanut aivan uuden retkipyöräilytavan. Kaupunkiloman voi viettää erinomaisesti retkipyöräillen. Kun menee vähän isompaan kaupunkiin, tutkittavaa riittää kaupungissa ja ympäristössä pidemmäksikin aikaa. Tavarankuljetukseen riittää yksi laukku tai reppu, joten raskaassa lastissa ei tarvitse ajaa, mikäli majoittuu koko ajaksi samaan paikkkaan. Pyöräksi sopii myös kevyttekoisempi kulkupeli ja vuokrapyörät ovat usein käypiä tähän tarkoitukseen. Polkupyörä on ylivoimaisesti paras kulkuneuvo uuden kaupungin tutkimiseen: sillä pääsee käytännössä joka paikkaan, voi kulkea täysin omien aikataulujen mukaan sekä nauttia luonnosta ja nähtävyyksistä. Lisäksi siinä tulee täysin huomaamatta pyöräiltyä helposti 50–80 km päivässä. Tähänkin turismiin on alettu panostaa ja monissa Keski-Euroopan kaupungeissa on fantastisen hienoja valmiita kartoitettuja pyöräreittejä, jotka kiertävät kaupungin hienoimpia nähtävyyksiä ja luontokohteita.

perävaunu lastissaPidemmillä reissuilla tavaroita voi kuljettaa myös perävaunussa, jolloin vetojuhtana voi toimia kevyempirakenteinenkin retkipyörätyyppi. Välityksiä täytyy kuitenkin olla riittävästi, sillä raskaan lastin kuljettaminen jyrkkään ylämäkeen vaatii aina melkoista vääntämistä. Takarenkaan napoihin kiinnitettävät perävaunut ovat suositeltavia, koska silloin painopiste on alhaalla ja perävaunu häiritsee mahdollisimman vähän ajamista. Perävaunu säästää pyörää ja lastinkuljetuskyky on suuri, mutta pysäköinti vastaavasti hankalampaa.

Liikenne

Älä turhaan pelkää pyöräilyä ulkomailla. Useissa Euroopan maissa pyöräily on oleellisesti selkeämpää ja turvallisempaa kuin Suomessa. Liikenteellisesti helppoja pyöräilymaita ovat esimerkiksi Ruotsi, Tanska ja erityisesti Hollanti. Pyörällä pärjää hyvin myös Saksassa, Itävallassa, Belgiassa ja monissa muissa maissa. Pyöräilijän oloja on usein helpotettu jalankulusta erotelluilla pyöräteillä, pyöräilypainotteisilla kaduilla, vastavirtaan pyöräiltävillä yksisuuntaisilla kaduilla jne. Aluksi saattaa kestää jonkin aikaa ennen kuin kaikki nämä herkut oivaltaa.

Liikenteellisesti haastavia kaupunkeja löytyy Euroopasta varmimmin entisistä sosialistisista maista. Haastavia pyöräilymaita ovat myös usein muutenkin eksoottiset kaukomaat. Esimerkiksi vasemmanpuoleinen liikenne vaatii totuttelua. Monesti paras tapa ulkomailla on ajaa aluksi puoli päivää paikallisten pyöräilijöiden perässä – mikäli heitä on. Muita seuraamalla oppii paikalliset väistämissäännöt ja liikennekulttuurin.


Retkipyöräilyssä huomioitavia asioita

Tärkeitä ominaisuuksia retkipyörässä

 • tukeva runko, koska lastia on usein paljon
 • hyvät tavaratelineet tai vähintään kunnolliset kiinnitysmahdollisuudet sekä etu- että takahaarukoihin
 • painopiste lastattuna mahdollisimman alhaalla
 • laadukkaat voimansiirron, laakereiden ja kiekkojen osat
  • keskimäärin kalliimmat voimansiirron osat sekä navat ja keskiöt ovat parempia ja kestävämpiä
  • retkipyörässä tulisi käyttää vain lujatekoisia ontelovanteita, joissa on holkitetut pinnanreiät, sekä ruostumattomia riittävän paksuja ja vahvoja pinnoja
 • välityksiä on oltava riittävästi sekä vauhdikkaaseen alamäkien ajamiseen että jyrkkien mäkien ylöspuskemiseen raskaassa lastissa
 • kunnolliset pistosuojatut renkaat
  • esimerkiksi Schwalben Marathon Supreme on suosittu, kevyt ja hyvin rullaava rengas tiekäyttöön
  • esimerkiksi Schwalben Marathon Mondial toimii raskaammassakin käytössä ja huonoilla väylillä
  • ilmanpainetta pitää renkaisiin laittaa riittävästi, jotta renkaat rullaavat ja kestävät
 • riittävästi pullotelineiden kiinnikkeitä
 • lukkopolkimet tehostavat ajamista huomattavasti
 • kestävä joustokeula edessä voi joissain olosuhteissa ja väylillä olla hyvä ratkaisu
  • kannattaa kuitenkin huomata, että keulan huoltaminen pitkillä reissuilla ei ole yksinkertaista.

Pyörälaukut

Hyvät pyörälaukut ovat oleellinen osa pyöräretkeilyä. Yleensä pidemmillä retkillä pärjää minimissään takasivulaukuilla ja tankolaukulla. Jos tavaraa on yhtään enempää mukana, niin etusivulaukut ovat hyvä valinta. Tavarat luonnollisesti mahtuvat paremmin viiteen laukkuun kuin kolmeen. Etulaukut myös vakauttavat ajamista – liian takapainoisella pyörällä on vaikea ajaa. Pyörästä saa liian takapainoisen varsinkin, jos käyttää vain kolmea laukkua ja lastaa vielä epämääräisen tavarakasan tarakan päälle. Jos haluaa kuskata valtavasti (liikaa) tavaraa, niin viiden laukun lisäksi tarakan päälle voi sijoittaa yhden laukun tai teltan vesitiiviissä pakkauksessa.

Toimivien pyörälaukkujen tunnusmerkkejä ovat:

 • vedenpitävät, mielellään ilman mitään huppuvirityksiä, ja niiden on kestettävä kaatosadetta
  • laukut on myös voitava huuhtoa suihkulla
 • lujat, kestävillä pikalukoilla toteutetut kiinnitykset
 • helppokäyttöinen ja varma sulkumekanismi esimerkiksi taittamalla
  • vetoketjuissa on usein kestävyysongelmia
 • tukeva ja luja kangas siten, että tavarat tai pienet raapaisut eivät tee laukkuihin reikiä.

Retkipyörän huoltamisesta

Retkipyörän peruskunnostus ei eroa muiden pyörien huoltamisesta. Reissussa sen sijaan saattaa joutua poikkeuksellisiinkin ja improvisoitaviin huoltotoimiin hankalissa olosuhteissa. Kattavan työkalusetin ja varasisäkumien ohella tärkeää on pitää mukana rullallinen tukevaa ja leveää teippiä, esimerkiksi ilmastointiteippiä vahvempaa Gorillaa. Lisäksi laukkuihin kannattaa pakata muun muassa rautalankaa, nippusiteitä, pari varapinnaa sekä pyörän kierteisiin sopiva lajitelma ruuvia ja muttereita. Haastavimmilla retkillä voidaan pitää mukana esimerkiksi taittuvasivuista vararengasta.

Varusteita matkalle

Minimivarusteita lyhyelläkin pyöräretkellä ovat yleensä seuraavat:

 • pyöräilykäyttöön tarkoitettu monitoimityökalu, jossa on riittävät työkalut kaikkiin pikahuoltoihin
 • rengasmuovit joko monitoimityökalussa tai erikseen
 • toimiva pikkupumppu
 • varasisäkumi tai kaksi
 • varaosia, esim. ketjuliitin
 • yksi tai useampi juomapullo olosuhteiden mukaan
 • EA-tarvikkeita
 • kartta tai vähintään varmatoiminen puhelin tai GPS
 • lukko
 • ajolasit tai aurinkolasit.

Pidemmille retkille varaudutaan lisäksi vähintään seuraavasti:

 • riittävätehoiset ajovalo ja takavalo
 • kattavampi valikoima huoltotarvikkeita ja varaosia olosuhteiden mukaan
  • öljypullo ja rätti ketjun ym. voitelemiseen, varavaihde- ja jarruvaijereita, ruuvi-, mutteri- ja aluslevysetti, mahdollisesti ulkorengas.

Pukeutuminen

Retkelle kannattaa ottaa mahdollisimman vähän sekä keveitä ja nopeasti kuivuvia vaatteita.

Yleensä vähintään parin päivän mittaisilla kesäretkillä pidetään mukana kahta lyhyttä ajovaatekertaa, sillä varsinkin pyöräilyhousut on hyvä vaihtaa ajopäivän – tai esimerkiksi kovan sateen – jälkeen. Pidemmillä retkillä pyöräilyhousut usein pestään jokaisen ajopäivän jälkeen, näin koko ajan toiset housut ovat käytössä ja toiset kuivat tai kuivumassa. Kuumimpia kesäkelejä lukuun ottamatta mukana pidetään myös yhtä pitkää ajovaatekertaa. Irtolahkeet ja -hihat ovat myös käteviä lämmönsäätelyyn. Kenkien päälle vedettävät suojat ovat hyvät sateenkin varalta.

Yleistä tietoa pyöräilijän pukeutumisesta löytyy pukeutuminen-sivultamme.


JYPSin pyöräretket

Järjestämme kesäisin pyöräretkiä yhden illan paikallisretkistä viikkojen ulkomaanretkiin asti. Näillä retkillä on mukana kokeneita pyöräilijöitä, joilta voit kysellä tarkemmin retkipyöräilyyn liittyvistä asioista. Tule rohkeasti mukaan!


Lisätietoa

 • Jyväskylässä pidettiin keväällä 2008 Pyöräilyviikon yhteydessä luento: ”Retkipyöräilyn tietoisku”. Tässä luentomateriaalissa on paljon yleistä asiaa retkipyöräilystä ja sen lisäksi siinä on laaja kooste pyöräreiteistä useissa Euroopan maissa. Tästä voit saada retkivinkkejä niin Suomeen kuin ulkomaillekin.
 • Samaisella Pyöräilyviikolla oli myös toinen luento: ”Pyöräilyn perusteet”, josta voi olla hyötyä myös aloittelevalle retkipyöräilijälle, sillä tehokas pyöräily on kuitenkin jonkin verran myös tekniikkalaji.