Alla on lisätietoa yleisimmin ajettavista yhteislenkeistä ja niiden tyypeistä. Tiedot ovat suuntaa-antavia, joten tarkista aina ko. lenkin tiedot mainoksista Nimenhuudosta tai Facebookista ennen osallistumista!


Kuntolenkit

Kuntolenkeillä on tavoitteena ylläpitää ja parantaa osallistujien peruskuntoa. Lenkeillä ajetaan pääasiassa rauhallista vauhtia. Suurimmalle osalle kuntolenkeistä voi osallistua jo vähäisellä pyöräilykokemuksella – lähinnä pitkät useiden tuntien lenkit saattavat vaatia ennakkoharjoittelua. Aloittelijoille kuntolenkit toimivat peruskunnon parantamisessa, kokeneemmille peruskunnon ylläpitämisessä.

Kuntolenkkejä ajetaan lähes vuoden ympäri. Kesäisin kuntolenkkejä ajetaan pääasiassa maantiellä, syksyisin ja talvisin enemmän pyöräteitä ja hiekkateitä pitkin. Alkukesästä vedetään aloittelijoille erityisen sopivia kevyitä kuntolenkkejä.

Kuntolenkeille voi osallistua lähes millä tahansa pyörällä. Mahdolliset tarkat pyörävaatimukset on mainittu erikseen lenkkimainoksissa Nimenhuudossa. Pimeään aikaan valojen käyttäminen on pakollista. Lumiseen tai jäiseen aikaan nastarenkaat ovat erittäin suositeltavat.

Kuntolenkkien luokitus on yleensä 1–3 eli erittäin helposta perustasoiseen.

Kannattaa tutustua myös pyöräretkiin!


Maantielenkit

Ajetaan lähes yksinomaan asfaltoituja teitä pitkin. Maantiepyörä tai vähintään sileillä renkailla varustettu cyclocross tai hybridi sekä lukkopolkimet ovat suositeltavia. Hämärään tai pimeään aikaan tehokas ajovalo ja takavalo ovat pakollisia.

Rauhalliset lyhyet lenkit

Rauhallisilla lyhyillä tai lyhyehköillä lenkeillä keskinopeus on yleensä 23–28 km/h ja matka noin 50 kilometriin asti. Rauhallisten maantielenkkien luokitus on yleensä 3 eli perustasoinen.

Lenkkejä ajetaan kesäisin yleensä keskiviikkoisin ja toisinaan muulloin. Keskiviikon maantielenkeillä rauhallinen ryhmä toteutetaan aina.

Vauhdikkaat maantielenkit

Vauhdikkailla maantielenkeillä keskinopeus on yleensä vähintään noin 30 km/h ja matka noin 70–80 kilometriin asti. Vauhdikkaiden maantielenkkien luokitus on yleensä 4–5 eli haastavasta erittäin haastavaan.

Vauhdikkaita maantielenkkejä ajetaan keskiviikon maantielenkin yhteydessä, jos ohjaajia on riittävästi. Lenkkejä ajetaan toisinaan muulloinkin.

Pitkät maantielenkit

Pitkien maantielenkkien keskinopeus on yleensä vähintään 25 km/h ja matka noin 150 kilometriin asti. Pitkien maantielenkkien luokitus on yleensä 4–5 eli haastavasta erittäin haastavaan.

Pitkiä maantielenkkejä ajetaan yleensä viikonloppuisin.


Maastolenkit

Ajetaan lähinnä polkuja, maastouria ja metsäteitä pitkin.

Yleisesti vähintään joustokeulallinen maastopyörä ja lukkopolkimet ovat suositeltavia. Hämärään tai pimeään aikaan tehokas ajovalo ja takavalo ovat pakollisia.

Kevyet lenkit

Ajetaan pääosin rauhallisesti ja teknisesti helppoja reittejä, mutta toisinaan hankalampia osuuksia ei Jyväskylän seudulla voi välttää. Lenkit soveltuvat erityisesti vähemmän ajaneille, maastopyöräilyä aloitteleville, junioreille, naisille, palauttelijoille tai muuten kevyempien lenkkien ja teknisesti helpompien maastojen ystäville. Usein osallistujat jaetaan vielä ryhmiin kunnon ja vauhdin perusteella.

Kevyiden maastolenkkien luokitus on yleensä 2–3 eli helposta perustasoiseen.

Naislenkit

Ajetaan naisporukassa pääosin samoja reittejä kuin keveillä lenkeillä. Yleensä lenkit ovat vauhdiltaan rauhallisia ja maastoltaan helpohkoja.

Naismaastolenkkien luokitus on yleensä 2–4 eli helposta haasteelliseen.

Vauhdikkaat XC-maastolenkit

Ajetaan pääosin samoja reittejä kuin kevyillä ohjatuilla lenkeillä, mutta yleensä vauhdikkaammin ja pidemmästi. Toisinaan maastokin voi olla haasteellista. Osallistuminen vaatii yleensä kokemusta maastopyöräilystä ja aiempaa kuntopohjaa.

XC-maastolenkkien luokitus on yleensä 3–4 eli perustasoisesta haasteelliseen.

Endurotyyppiset lenkit

Maasto on hankalampaa kuin keveillä tai xc-lenkeilläkin, joten lenkit vaativat ennakkokokemusta maastopyöräilystä ja vähintään kohtuullisen hyvää ajotekniikkaa.

Enduromaastolenkkien luokitus on yleensä 4–5 eli haasteellisesta erittäin haasteelliseen.