Ylläpidämme Äänekosken kaupungin kanssa maastopyöräreitistöä Äänekosken Äänemäen alueella. Reitistö on pituudeltaan noin 18 km.

Reitistö kiertelee Äänemäen reunoilla ja laellakin. Reitit kulkevat pääosin kangasmetsissä, joten maapohjat ovat enimmäkseen helppokulkuisia ja kuivia. Reitistöllä on myös tehtyjä rakenteita.

Reitistön käyttäminen on ilmaista ja kaikille avointa. Tervetuloa maastopyöräilemään Äänekoskelle!

Reitit

Reittivaihtoehtoja on kolme: helppo, haastava ja vaikea.

  1. aanemaenreittikarttaHelppo reitti soveltuu kaikille maastopyöräilijöille, myös aloittelijoille. 4,3 kilometrin reitillä on muutamia hankalampia kohtia, mutta pääosin reitti on teknisesti helppo. Maapohja on lähinnä hiekkaista kangasta. Reitillä on jonkin verran korkeuseroa.
  2. Haastava reitti sisältää teknisempiä polkuosuuksia ja enemmän nousua, mutta siitä selviää kuitenkin kohtuullisen vähäisellä maastopyöräilykokemuksella. Kiviä ja juuria on poluilla jonkun verran. 5,1 kilometrin reitillä on helppoa reittiä enemmän korkeuseroa.
  3. Vaikealla reitillä on kivikkoa, vaativia nousuja ja laskuja sekä hyppyreitä, joten kokonaisuutena se soveltuu vain maastopyöräilyä pidempään harrastaneelle. Erityisesti Luotisuoran hyppyri kannattaa tarkastaa etukäteen ennen ajamista. 5,8 kilometrin pituinen reitti myös nousee Äänemäkeä ylös kolmesta kohtaa, joten korkeuseroa on reippaasti.

Äänemäen päältä on hienot näkymät Keiteleelle, joten siellä kannattaa käydä, vaikka vaikeaa reittiä ei muuten ajaisikaan.

Pakokankaalla on tarjolla 2,5 kilometrin lisälenkki. Sen voi yhdistää kaikkiin reitteihin.

Kartta reitistöstä löytyy täältä.

Vastuut ja ohjeita

Opastaulu-page-001Reitistöllä ajetaan aina omalla vastuulla. Vaikeimmat kohdat on merkitty Muu vaara -kyltein. Ole varautunut pysähtymään.

Ilmoita reitistöllä havaitsemistasi muutoksista ja turvallisuuspuutteista.

Muista myös, että reiteillä voi liikkua muita ulkoilijoita. Kävelijät ja muut kulkijat on kohdattava kohteliaasti ja varovaisesti.

Kannattaa lisäksi tutustua maastopyöräilijän etikettiin.

Normaaliin maastopyöräilytapaan mukana on hyvä olla huoltovälineitä ja pieni ensiapulaukku.

Lähtöpaikka

Reitistö alkaa Äänemäen parkkipaikan luota. Lähtöpaikalla on pyöränpesupiste.

Lähtöpaikan osoite on Äänemäki, Äänemäentie, 44100 Äänekoski.

Lähtöpaikalle on vajaat 2 km Äänekosken keskustan bussiasemalta, joten myös bussilla voi näppärästi saapua esimerkiksi Jyväskylästä tai Viitasaarelta.