Kaavakoulu 13.6.2012

Haluatko vaikuttaa Jyväskylän pyöräilyoloihin? Tule 13.6. klo 18-20 järjestettävään kaavakouluun (HUB Jyväskylän tiloissa, Gummeruksenkatu 9 B 10) ja liity JYPS:n liikenneryhmän sähköpostilistalle. Kaavakoulu on uusille liikennepoliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneille pyöräilijöille suunnattu koulutus, jossa käydään läpi muutaman esimerkin kautta sitä, millä tavalla kaavoitukseen ja liikennesuunnitteluun vaikuttaminen onnistuu.

Suunnitelman kuva keskustan pyöräväyläverkon tavoitetilanteesta.Vaikuttaminen ei vaadi erityistä ennakko-osaamista, perehtyneisyys syntyy ajan myötä. Sen sijaan varoituksen sanana, että kenties harmaalta, tylsältä ja työläältä kuulostava liikennepoliittinen vaikuttaminen on todellisuudessa varsin mielenkiintoista, koukuttavaa ja palkitsevaa – tästä monilla on omakohtaisia kokemuksia.

JYPS on tehnyt jo pitkään aktiivista vaikuttamistyötä muun muassa tarkastelemalla ja kommentoimalla erilaisia suunnitelmia, järjestämällä vaikuttajien pyöräilyä, osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja työryhmiin sekä kirjoittamalla verkkoon ja paikallislehtiin pyöräilyaiheista. Tuoreena esimerkkinä on Keskustan liikennesuunnitelma, jonka alunperin puutteelliset pyöräliikenneratkaisut eivät menneet JYPS:n vaikuttamistyön ansiosta läpihuutojuttuna läpi, vaan kaupunginhallitus palautti suunnitelman uudelleen valmisteltavaksi pyöräliikenteen osalta. Lisätietoja JYPS:n pyöräilynedistämistoiminnasta: http://www.jyps.fi/tapahtumat-ja-toiminta/pyorailyn-edistaminen

Nyt etsimme lisää liikennepyöräilyn edistämisestä kiinnostuneita pyöräilijöitä. On eduksi, jos mukana on enemmän ihmisiä, joilla on erilaista osaamista ja näkemystä ja jotka asuvat eri alueilla. Esimerkiksi liikennesuunnitelmien kommentointi on moninverroin hedelmällisempää, jos joku kommentin laatijoista tuntee hyvin suunnitelma-alueen.

Kaupungin liikennesuunnittelusta vastaavien virkamiesten kanssa on keskusteltu yhteistyön tiivistämisestä siten, että JYPS saisi hyvissä ajoin etukäteen tiedon uusista suunnitelmista ja voisi auditoida ne jo aikaisessa vaiheessa, jolloin tarve lausunnoille ja jälkikäteisvaikuttamiselle olisi pienempi. Tällaisen hyvän yhteistyön onnistumisen edellytyksenä on tietenkin, että JYPS:n porukoissa on riittävästi tekijöitä, ettei homma kaadu siihen, että muutat aktiivit sattuvat olemaan vaikkapa pidemmällä pyöräretkellä juuri jonkin suunnitelman kommentoinnin aikoihin.

Tervetuloa mukaan, Antti Poikola, 044 337 5439