Kaavakoulu 2.10.2012

Haluatko vaikuttaa Jyväskylän pyöräilyoloihin? Millainen esimerkiksi Kilpisenkadusta tulee pyöräilijöiden kannalta tulevaisuudessa? Tule 2.10. klo 1719 järjestettävään kaavakouluun! Nyt on mahdollisuus tutustua kaupungin pyöräilysuunnitteluun pintaa syvemmältä, sillä tämän kertainen kaavakoulu järjestetään kaupungin liikenneinsinööri Timo Vuoriaisen kutsusta Rakentajantalolla (Hannikaisenkatu 17).

Suunnitelman kuva keskustan pyöräväyläverkon tavoitetilanteesta.Kaavakoulu on uusille liikennepoliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneille pyöräilijöille suunnattu koulutus, jossa käydään läpi kaavoitukseen ja liikennesuunnitteluun vaikuttamista ja ajankohtaisia Jyväskylän pyöräilyyn liittyviä asioita.

Tämä on järjestyksessä toinen JYPS:n liikenneryhmän järjestämä Kaavakoulu, ensimmäinen järjestettiin alkukesästä ja sen seurauksena tehtiin muistutus mm. eräästä Kortepohjaa koskevasta katusuunnitelmasta. Muistutuksen seurauksena lopullisesta suunnitelmasta tuli pyöräilyn kannalta parempi (ks. Joni Kettusen blogikirjoitus aiheesta).

Vaikuttaminen ei vaadi erityistä ennakko-osaamista, perehtyneisyys syntyy ajan myötä. Sen sijaan varoituksen sanana, että kenties harmaalta, tylsältä ja työläältä kuulostava liikennepoliittinen vaikuttaminen on todellisuudessa varsin mielenkiintoista, koukuttavaa ja palkitsevaa – tästä monilla on omakohtaisia kokemuksia.

JYPS on tehnyt jo pitkään aktiivista vaikuttamistyötä muun muassa tarkastelemalla ja kommentoimalla erilaisia suunnitelmia, järjestämällä Vaikuttajien Pyöräilyjä, osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja työryhmiin sekä kirjoittamalla verkkoon ja paikallislehtiin pyöräilyaiheista. Tuoreena esimerkkinä on keskustan liikennesuunnitelma, jonka alunperin puutteelliset pyöräliikenneratkaisut eivät menneet JYPS:n vaikuttamistyön ansiosta läpihuutojuttuna läpi, vaan kaupunginhallitus palautti suunnitelman uudelleen valmisteltavaksi pyöräliikenteen osalta. Lisätietoja JYPS:n pyöräilynedistämistoiminnasta: http://www.jyps.fi/tapahtumat-ja-toiminta/pyorailyn-edistaminen

Nyt etsimme lisää liikennepyöräilyn edistämisestä kiinnostuneita pyöräilijöitä. On eduksi, jos mukana on enemmän ihmisiä, joilla on erilaista osaamista ja näkemystä ja jotka asuvat eri alueilla. Esimerkiksi liikennesuunnitelmien kommentointi on moninverroin hedelmällisempää, jos joku kommentin laatijoista tuntee hyvin suunnitelma-alueen.

Kaupungin liikennesuunnittelusta vastaavien virkamiesten kanssa on keskusteltu yhteistyön tiivistämisestä siten, että JYPS saisi hyvissä ajoin etukäteen tiedon uusista suunnitelmista ja voisi auditoida ne jo aikaisessa vaiheessa, jolloin tarve lausunnoille ja jälkikäteisvaikuttamiselle olisi pienempi. Tällaisen hyvän yhteistyön onnistumisen edellytyksenä on tietenkin, että JYPS:n porukoissa on riittävästi tekijöitä, ettei homma kaadu siihen, että muutat aktiivit sattuvat olemaan vaikkapa pidemmällä pyöräretkellä juuri jonkin suunnitelman kommentoinnin aikoihin.

Tervetuloa mukaan, Antti Poikola, 044 337 5439