JYPS aloittaa ensimmäisenä Suomessa lenkkien ja retkien kattavan luokittelemisen

JYPS aloittaa ensimmäisenä Suomessa pyörälenkkien ja -retkien kattavan luokittelemisen! Samaan 5-portaisen luokitukseen on yhdistetty kaupunki-, kunto-, maantie-, maasto- ja retkipyöräily. Luokituksen avulla voit suuntaa-antavasti vertailla lenkkejä ja retkiä keskenään sekä tiedät jo etukäteen, millaiseen toimintaan olet osallistumassa.

Luokitusidea syntyi vuonna 2013 pyöräilynohjaajakoulutuksessaJYPS on ollut päävastuussa valtakunnalliseksi tarkoitetun luokituksen suunnittelemisesta. Tavoitteena on, että jatkossa kaikki Suomen pyöräily-yhdistykset ja muut alan toimijat käyttäisivät luokitusta. Luokitusta hiotaan palautteen perusteella.

Luokituksessa pyörälenkit ja -retket luokitellaan asteikolla: erittäin helppo (1), helppo (2), keskitasoinen (3), haastava (4) ja erittäin haastava (5). Lenkit ja retket määritellään luokkiin reitin, keston, vauhdin, matkan, tarvittavan pyörän, kuntovaatimusten ja olosuhteiden mukaan.

Esimerkiksi erittäin helpoilla lenkeillä ja retkillä ajetaan yleensä kaupungissa ja asfaltilla tai korkeintaan paikoin hiekkateillä. Lenkkien ja retkien kesto on pääsääntöisesti enintään pari tuntia. Vauhti on leppoisa ja matka korkeintaan noin 20 km. Vaatimuksia pyörän, taidon ja kunnon suhteen ei ole, vaan toimintaan voi osallistua kuka tahansa millä tahansa pyörällä. Olosuhteetkin ovat pääsääntöisesti helpot, erittäin helppoja lenkkejä tai retkiä järjestetään sulan maan aikaan. Erittäin helppoja lenkkejä tai retkiä ovat vaikkapa katuajokoulutukset, tutustumislenkit aloittelijoille ja pääosa perheretkistä. Seuraavilla portailla saatetaan ajaa vähän kerrassaan hankalammassa maastossa, lenkkien ja retkien kesto sekä matka pitenevät, vauhti kasvaa ja pyörille asetetaan tarkempia vaatimuksia. Myös olosuhteet voivat vaikeutua ja toimintaan osallistuminen saattaa vaatia ennakkoharjoittelua ja pohjakuntoa.

Tutustu koko luokitukseen täällä!