Vuoden työmatkapyöräilijä julkistetaan Autottomana päivänä 22.9.2011

 

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään jälleen 16.–22.9. Jyväskylässä viikko huipentuu Autottomaan päivään torstaina 22.9., jolloin julkistetaan vuoden jyväskyläläinen työmatkapyöräilijä. Tittelin voittaja paljastetaan kävelykadulla kello 14–17 järjestettävässä katutapahtumassa.

Autottoman päivän tapahtumassa on tarjolla monenlaista tietoa ja toimintaa liikkumisen ympäristö- ja terveysvaikutuksista, liikenneturvallisuudesta, pyöräilystä sekä joukkoliikenteestä. Paikan päällä voi esimerkiksi saada polkupyöräänsä maksutta turvamerkinnän, mittauttaa keuhkojensa toimintakyvyn PEF-mittarilla tai punnita eri liikkumisvälineiden tuottamia hiilidioksidipäästöjä.

Katutapahtumassa jaossa 3000 ilmaista bussilippua

Jaossa on myös 3000 ilmaista, Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän Liikenne Oy:n lahjoittamaa bussilippua. Lippuja jaetaan tasatunnein kello 14, 15 ja 16 Kompassilla sekä Paikallisliikennekeskuksen edustalla. Jaettavat kertaliput ovat voimassa tasataksa-alueella (0–9 kilometriä) syyskuun loppuun asti. Tempauksella halutaan kannustaa ihmisiä käyttämään joukkoliikennettä yksityisautoilun sijaan.

Katutapahtuman järjestää Jyväskylän kaupunki ja JAPA ry. Mukana tapahtumassa ovat muun muassa Liikenneturva, poliisi, Keski-Suomen Hengitysyhdistys ry ja Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry. Vuoden työmatkapyöräilijän valitsevat Jyväskylän kaupungin yhdyskuntatekniikan, JAPA ry:n ja JYPS ry:n edustajat.

Viisaita valintoja liikenteeseen

Liikkujan viikon tarkoituksena on kannustaa ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintojaan sekä niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja omaan terveyteen. Tänä vuonna teemana on ”Valitse viisaasti liikenteessä”. Kävely, pyöräily ja joukkoliikenne ovat paitsi ympäristöystävällisiä, usein myös taloudellisia ja turvallisia liikkumisvaihtoehtoja.

Liikkujan viikolla Jyväskylässä voi osallistua Autottoman päivän lisäksi myös muihin viikon teemaan liittyviin, eri tahojen järjestämiin tapahtumiin. Luvassa on muun muassa UKK-kävelytestejä sekä pyörä- ja kävelylenkkejä. Vinkkeihin viisaampien liikkumisvalintojen tekemisestä voi tutustua Liikkujan viikon näyttelyssä Jyväskylän kaupunginkirjaston toisessa kerroksessa 13.–22.9. Näyttelyn kokoavat JAPA ry, Jyväskylän kaupunki, Liikenneturva ja Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry.

Liikkujan viikko käynnistyy perjantaina 16.9. Kuokkalan alueen ekaluokkalaisten liikenneturvatempauksella, jonka järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuokkalan paikallisyhdistys yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Liikkujan viikon ohjelma löytyy täältä.