Pyörän valot ja heijastimet kuntoon

Nyt kannattaa laittaa pyörän valot ja heijastimet tieliikennelain edellyttämään kuosiin. Maanantaina ja tiistaina 17. ja 18.9. poliisilla on Jyväskylän seudulla kampanja, jossa ainakin kaikista etuvalottomista ja takaheijastimettomista pyöristä sakotetaan.

Pyörässä pitää minimissään olla eteenpäin valkoista valoa näyttävä valaisin ja takana punainen heijastin.

Laki sanoo pyörän valaisimista näin:

  1. Ajettaessa tieliikennelain 36 §:n 2 momentin mukaisissa olosuhteissa tulee polkupyörässä olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Polkupyörässä saa olla taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Valaisimet saavat olla sijoitettuina leveyssuunnassa polkupyörän keskilinjasta poiketen.
  2. Valaisimien tulee olla vähintään 0,30 metrin ja enintään 1,30 metrin korkeudella tiestä.

Ja heijastimista:

  1. Polkupyörässä tulee olla etu-, sivu-, poljin- ja takaheijastimet. Sivuheijastimet on oltava polkupyörän sekä etu- että takaosassa kummallakin sivulla. Poljinheijastimia tulee kussakin polkimessa olla kaksi ja poljettaessa niistä toisen tulee olla suunnattu eteen- ja toisen taaksepäin. Urheilu- tai kilpakäyttöön rakennetussa, tiellä käytettävässä polkupyörässä, jonka omamassa on enintään 10 kg ja jossa on vähintään 12 vaihdetta, ei kuitenkaan vaadita etu-, sivu- eikä poljinheijastimia polkupyörää valoisaan aikaan ajettaessa.
  2. Etuheijastimen tulee olla valkoinen, takaheijastimen punainen sekä poljin- ja sivuheijastimien ruskeankeltaisia. Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat (–).
  3. Etu- ja takaheijastimen tulee olla vähintään 0,30 metrin ja enintään 1,20 metrin korkeudella tiestä.

Lisätietoja valoista ja heijastimista myös Liikenneturvan sivuilla.

Valojen ja muiden varusteiden hankkimiseen löydät vinkkejä täältä.