Jyväskylän alakoululuokkien pyöräilykyselyn 2022 tulokset: Suurin osa alakoulujen oppilaista pyöräilee viikoittain, pyöräilyyn liittyvää opetusta voitaisiin merkittävästi lisätä

JYPSin, Jyväskylän kaupungin ja Lasten parlamentin yhteistyönä laaditussa pyöräilykyselyssä selvitettiin toisen kerran jyväskyläläisten 1.–6.-luokkalaisten näkemyksiä pyöräilystä sekä oman koulun ja Jyväskylän pyöräilyolosuhteista. Kyselyyn oli vastaamassa kaikkiaan 679 alakoulun oppilasta neljästätoista jyväskyläläisestä koulusta.

Kyselyssä selvitettiin viime vuoden tapaan muun muassa sitä, mikä innostaa oppilaita pyöräilemään kouluun tai toisaalta miksi he eivät kulje pyörällä koulumatkoja. Oppilailta kysyttiin myös ideoita koulumatkapyöräilyn lisäämiseen sekä kartoitettiin pyöräilyyn liittyviä ongelmakohtia koulun pihassa ja koulumatkalla. Lisäksi tänä vuonna tiedusteltiin sitä, kuinka säännöllisesti alakoululaiset pyöräilevät sulan maan aikana ja toisaalta talvisin. Kyselyssä kartoitettiin tällä kertaa myös koulujen pyöräilyyn liittyvän opetuksen ja pyöräilytapahtumien yleisyyttä.

Lähes 80 % vastanneista kulkee pyörällä vähintään kerran viikossa, talvipyöräilyn suosio ei ole yhtä suurta

Kyselyyn vastanneista oppilaista lähes 80 % kertoi kulkevansa pyörällä sulan maan aikana vähintään kerran viikossa. Vastaavasti talvella viikoittain pyöräilee vain neljäsosa vastaajista. Talvipyöräilyn haasteena ovat kyselyn mukaan huonot keliolosuhteet ja auraamattomat pyörätiet sekä liukkaus ja nastarenkaiden puuttuminen pyörästä. Muuten pyöräily koettiin nopeana, mukavana ja ympäristöystävällisenä tapana liikkua.

Koulujen pyöräilykasvatus yksittäisten opettajien hartioilla, pyöräilytoimintaa voitaisiin järjestää merkittävästi enemmän

Kyselyssä kartoitettiin tänä vuonna koulujen pyöräilyopetuksen tilannetta. Noin puolessa eli 49 prosentissa vastanneista luokista oli kuluneen lukuvuoden aikana järjestetty pyöräilyyn liittyvää opetusta, kuten taitoajoratoja, liikenneopetusta, pyörän tarkastusta ja huoltoa tai kirjallisia tehtäviä.

Noin puolessa (51 %) kyselyyn vastanneista kouluista oli järjestetty kuluneen lukuvuoden aikana pyöräilyyn liittyviä tapahtumia. Tapahtumia ovat olleet muun muassa pyöräretket, pyöräilypäivät sekä pyöräillen tehdyt matkat esimerkiksi uimahalliin tai museoon.

Pyöräilyopetuksen ja -toiminnan järjestäminen riippuu opettajien omasta aktiivisuudesta. Puolessa luokista ei ole toteutettu pyöräilyopetusta eikä puolessa kouluista pyöräilytapahtumia, joten pyöräilyyn liittyvää toimintaa voitaisiin järjestää merkittävästi nykyistä enemmän.

Koulujen pyöräparkeissa ja lähipyöräväylillä on puutteita, saattoliikenne aiheuttaa vaaratilanteita

Viime vuoden tapaan kyselyssä selvitettiin koulumatkapyöräilyyn liittyviä ongelmakohtia. Usean vastanneen koulun lähistöllä on kyselyn mukaan vaarallisia risteyksiä, joissa on huono näkyvyys ja epäselviä järjestelyitä. Myös oppilaiden kuljettaminen autolla aiheuttaa koulujen pihoissa vaaratilanteita pyörällä kulkeville. Lisäksi puutteet pyöräparkeissa korostuivat vastauksissa tänäkin vuonna.

Pyöräilyolosuhteita, kuten koulujen pyöräparkkeja ja väyliä, koskevat tarkat vastaukset on toimitettu Jyväskylän kaupunkirakennepalveluille, Jyväskylän Tilapalvelulle ja Keski-Suomen ELY-keskukselle.

Kaupunki, ELY-keskus ja JYPS järjestävät tänä vuonna katselmuksen vähintään yhdellä koululla, jonka pyöräilyolosuhteissa on kyselyn perusteella puutteita. Katselmukseen osallistuu myös Jyväskylän lukuvuoden 2022–2023 lapsipyöräilypormestari Pinja Vienola.

Vastanneiden luokkien kesken arvottiin palkintoja

Kyselyyn vastanneiden luokkien kesken arvottiin Pandan lakutuotteita sekä Fiksusti liikkeellä -narureppuja. Arpaonni suosi tällä kertaa Keljonkankaan koulun 3B-luokkaa, Keltinmäen koulun 6B-luokkaa ja Puuppolan koulun 3B-luokkaa. Voittajaluokkien opettajiin ollaan yhteydessä sähköpostitse.

Kyselyn järjestäjät

Kysely on osa Jyväskylän kaupungin Liikkuva koulu -toimintaa fiksun ja kestävän arkiliikkumisen edistämiseksi. Lasten parlamentti on kaikkien Jyväskylän alakouluikäisten vaikuttamiskanava, jonka tehtävänä on tuoda lasten ääntä kuuluviin kaupungin päätöksenteossa. JYPSin osalta kysely sisältyy Traficomin rahoittamaan Pyörällä pääsee -hankkeeseen.

Lisätietoja

  • diaesitys kyselyn tuloksista
  • JYPS, projektityöntekijä Maija Savolainen, 050 518 9330, maija.savolainen (ät) jyps.fi
  • Jyväskylän kaupunki, fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma, 050 3505359, mira.juuma (ät) jyvaskyla.fi
  • Lasten parlamentti, koordinaattori Sara Manninen, 050 472 1489, sara.manninen (ät) jyvaskyla.fi