Lapset ja nuoret pyöräilemään -koulutus 15.3.2015 klo 13–18

Lapset ja nuoret pyöräilemään -koulutuksessa käsitellään lasten ja nuorten pyöräilyn ohjaamisen perusteita. Koulutus on suunnattu junioritoiminnasta kiinnostuneille pyöräilynohjaajille, apuohjaajille, valmentajille sekä opettajille. Koulutuksessa perehdytään lasten ja nuorten ohjaamisen erityiskysymyksiin sekä monipuolisen, innostavan ja turvallisen harrastustoiminnan järjestämiseen pyöräilyseuroissa tai kouluissa. Lasten ja nuorten ohjaamisen koulutus toimii täydentävänä osana valtakunnallista pyöräilynohjaajakoulutusta tai erillisenä koulutuksena aiheesta kiinnostuneille. Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Jyväskylän Pyöräilyseura ry ja Suomen Pyöräilyunioni.

Koulutuksen sisällöt:

  • lasten ja nuorten pyöräilyn ohjaamisen perusteet
  • monipuoliset harjoitteet harrasteryhmissä ja kouluissa
  • turvallisuus ja ea-taidot
  • lasten ja nuorten valmennuksen perusteet

Koulutus järjestetään sunnuntaina 15.3. klo 13–18 ja se koostuu luennoista, keskusteluista ja käytännön harjoituksista ulkona asfalttikentällä. Otathan mukaan säänmukaiset varusteet. Mikäli mahdollista, ota oma pyörä mukaan.

Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella maanantaihin 9.3. mennessä täällä: http://urly.fi/lVe. Saat sähköpostiisi maksutiedot ja lisätietoa koulutuksesta viimeistään viikolla 11.

Hinta: 40 €. Tuotot käytetään suoraan JYPS:in junioritoiminnan kehittämiseen. Koulutus on maksuton niille JYPS:in jäsenille, jotka sitoutuvat vähintään apuohjaamaan junioritoiminnassa.

Paikka: Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6, Jyväskylä.

Kouluttajana toimivat JYPS:in junioritoiminnan koordinaattori Kaisa Peltonen ja valmennusluento-osuudessa Heidi Lindfors.

Lisätiedot: Kaisa Peltonen, kaisa.peltonen (ät) jyps.fi, 040 778 0541

Ohjaajakoulutus

Kommentteja Äänekosken keskustan kaavatyöhön

Äänekosken keskusta-alueen kaavoituksen uudistaminen on alkamassa. Pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi ja pyöräilyn lisäämiseksi olemme laatineet listauksen keskeisistä seikoista, jotka pitää ottaa huomioon kaavauudistuksessa.

Käsittelemme listauksessamme mm. pyöräilyn hyötyjä, pyöräliikenteen suunnittelun perusperiaatteita, jalankulun ja pyöräilyn niputtamista keinotekoisesti ”kevyeksi liikenteeksi”, pyöräliikenteen hajauttamista kaupunkirakenteeseen, väylien optimointia matkan ja korkeuserojen suhteen, pyöräilyn ja autoliikenteen erottelua, väylien hierarkiaa, viherreittejä, liittymien suunnittelua sekä alikulkujen toteuttamista.

Olemme lähettäneet kommenttimme Äänekosken kaupungille 19.1.2015. Voit tutustua kommentteihin pdf-muodossa täällä!

Muistutus Keski-Suomen keskussairaalan asemakaavasta

Jyväskylän kaupunki on päivittämässä Keski-­Suomen keskussairaala­-alueen asemakaavaa. Kaavamateriaalit löytyvät kaupungin sivuilta täältä.

Valitettavan monissa kaavoissa on pyöräilyn kannalta puutteita ja ongelmia, niin tässäkin. Kaavan suurimmat puutteet pyöräilyn kannalta ovat kävelyn ja pyöräilyn niputtaminen keinotekoisesti yhteen ”kevyeksi liikenteeksi” ja sen tuottamat huonot ratkaisut, kaavan tavoitteiden ja käytännön eroaminen toisistaan, vanhentuneiden väylätyyppien käyttäminen, mutkittelevat ja paikoin epäselvät yhdistetyt jalkakäytävät ja pyörätiet, ehdotettu mutkitteleva, näkemäongelmainen ja mäkeä lisäävä tunneli Länsiväylän alitse sekä hankalat kiertoliittymäratkaisut. Lisäksi kaavaehdotus jätti useita pyöräpysäköinnin ratkaisuita avoimeksi.

Jätimme asemakaavasta yhdistyksen liikenneryhmän voimin laaditun muistutuksen 16.1.2015. Voit lukea muistutuksen pdf-muodossa!

Hätäensiapu- ja EA1-kurssit maaliskuussa 2015

JYPS järjestää jäsenilleen maaliskuussa 2015 kaksi ensiapukurssia. Kurssit toteutetaan yhteistyössä MeVin kanssa. SPR:n kouluttajien vetämät kurssit on räätälöity ulkoilupainotteisiksi.

Kurssit on tarkoitettu erityisesti ohjaajille ja ohjaajakoulutettaville. Voimassaoleva EA1- tai EA2-todistus on ohjaajille pakollinen. Jos ohjaajalla on voimassaoleva EA1- tai EA2-todistus, niin hän voi osallistua hätäensiapukurssille – kurssilla voi päivittää ensiapuvalmiuttaan ja saada EA-todistukselleen lisäaikaa. Jos ohjaajalla ei ole EA1- tai EA2-todistusta, niin hänen pitää osallistua EA1-kurssille.

Molemmat kurssit ovat ohjaajille ilmaisia. 

Muita kuin ohjaajia otetaan kursseille, jos paikkoja on vapaana.

Read more

Ilmoittaudu kevään 2015 pyöräilynohjaajakoulutukseen

JYPS kouluttaa yhteistyössä lajiliitto Suomen Pyöräilyunionin kanssa ohjaajia pyöräilyyn. Tavoitteena on tuoda lisää osaamista yhdistysten, yritysten ja muiden tahojen pyöräilytoimintaan. Toistaiseksi viralliseksi pyöräilyn ohjaajaksi voi Suomessa kouluttautua vain Jyväskylässä. JYPS ja SPU ovat toteuttaneet neljä ensimmäistä pyöräilynohjaajakoulutusta vuosina 2013–2014. Kuvia koulutuksista löytyy esimerkiksi täältä.

Järjestämme seuraavan valtakunnallisen noin 50-tuntisen pyöräilynohjaajakoulutuksen maalis-huhtikuussa 2015.

Koulutuksen aikataulu

Koulutuksen kontaktijaksot ovat Jyväskylässä lauantaista sunnuntaihin 21.–22.3. ja 11.–12.4. Koulutuksen koetilaisuus pidetään todennäköisesti lauantaina 25.4., tarvittaessa kokeeseen voi osallistua myöhemmin. Koulutuksen harjoittelut voi suorittaa kotipaikkakunnallaan ennen koetilaisuutta.

Ketkä voivat osallistua ja osallistumismaksu

Koulutukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset, jotka ovat harrastaneet pyöräilyä vähintään vuoden. Koulutuksen osallistumismaksu on 120 €. Ohjaajan rekisteröiminen valtakunnalliseen järjestelmään maksaa lisäksi 20 €. JYPS-jäsenet saavat koulutuksesta 20 euron alennuksen. Koulutus on ilmainen niille JYPS-jäsenille, jotka jatkossa sitoutuvat vetämään yhdistyksen lenkkejä ja retkiä. Suosittelemme samaa toimintatapaa muille yhdistyksille.

Koulutuksen sisällöstä ja pyöräilynohjaajien koulutusjärjestelmä

Pyöräilynohjaajakoulutuksen tavoitteena on antaa osallistujalle tiedot ja osaaminen, jotta tämä voi omatoimisesti järjestää ja ohjata perustasoisia aloittelijoiden ja harrastajien lenkkejä, retkiä ja muita pyöräilytapahtumia. Koulutus antaa perusvalmiudet myös lasten ja nuorten ohjaamiseen. Koulutuksessa pääpaino on liikenne-, kunto- ja retkipyöräilyn hallitsemisessa ja opettamisessa. Koulutuksen käyneillä on oikeus käyttää pyöräilynohjaaja-titteliä toiminnassaan.

Koulutus on pyöräilynohjaajien koulutusjärjestelmän tason 2 mukainen. Tason 1 ohjaamisen startti -kurssia ei ole välttämätöntä käydä koulutukseen osallistumiseksi. Toimittuaan vähintään vuoden pyöräilynohjaajana ohjaaja voi halutessaan erikoistua maasto-, maantie- tai retkipyöräilyohjaajaksi. Ohjaajien koulutusjärjestelmään voit tutustua lisää täällä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Lue lisää koulutuksesta sivulta täältä ja ilmoittaudu heti mukaan! Koulutus löytyy myös Facebookista täältä.

Tonni täyteen

Tonni täyteen vuonna 2015?

JYPS:issä oli vuoden 2014 lopussa reilut 800 jäsentä. Tälle vuodelle tavoittelemme huimaa 1000 jäsenen määrää. Nyt siis alkaa Tonni täyteen -jäsenkampanja!

Voit osallistua 1000 jäsenen saavuttamiseen kahdella tavalla: liittymällä itse jäseneksi tai suosittelemalla muille jäsenyyttä.

Uutena jäsenenä olet mukana edistämässä pyöräilyä ja pyöräilyolosuhteita Keski-Suomessa. Pääset myös mukaan Suomen aktiivisimpaan ja monipuolisimpaan pyöräilytoimintaan – järjestämme vuosittain peräti noin 500 tapahtumaa! Meillä on toimintaa aivan kaikille ja teemme töitä jokaisen pyöräilijän hyväksi. Erinomaiseen yhdistykseen kuulumisen lisäksi 1000:s jäsen palkitaan hierontalahjakortilla ja I Cycle -paidalla.

Jos olet jo jäsen, niin voit houkutella yhdistykseen lisää jäseniä. Uusia jäseniä houkutelleiden kesken arvotaan palkintoja kuukausittain. Vuoden lopussa kolme eniten uusia jäseniä houkutellutta palkitaan vielä hierontalahjakorteilla! Voit houkutella uusia jäseniä joko muuten tai kamppiksen tapahtumasivulla Facebookissa. Jäsenhankintakampanjan tilannetta voit seurata täällä

JYPS ry juhlii tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan. Kerätään sen kunniaksi tonni täyteen!

Junioreiden talvikauden toiminnan kevätkausi alkaa torstaina 15.1.2015

Junioreiden talvikauden toiminta on tarkoitettu 8–16-vuotiaille. Talvikausi koostuu monipuolisesta oheisharjoittelusta sekä pyöräilystä. Ohjelmaan kuuluvat talvipyöräily, spinning ja sisäsalivuoron vaihtuvat teemat toiveiden mukaan (esim. sähly, kuntopiiri, kehonhuolto).

Kevätkausi starttaa torstaina 15.1. ja jäljellä on vielä 13 harjoituskertaa. 10 kerran osallistumismaksu on 35 €. Toimintaan voi tulla tutustumaan yhden kerran maksutta (lukuunottamatta spinningiä, 5 €/kerta). Uuden videon talvikauden toiminnasta voit katsoa JYPS:in You Tubesta täältä!

Lue lisää ja tule mukaan: www.jyps.fi/talvikausi

Nettisivuilla vierailtiin yli 83 000 kertaa vuonna 2014

Google Analyticsin mukaan nettisivuillamme vierailtiin viime vuonna 83 205 kertaa eli 228 kertaa päivässä. Vuodesta 2013 kävijämäärä väheni 10,7 %.

Yksittäisiä sivuja katseltiin vuoden aikana yhteensä noin 200 050 kertaa eli vierailija kävi keskimäärin noin 2,4 sivulla. Keskimääräinen vierailuaika oli 2,5 minuuttia. Sivuilla käytiin yhteensä yli 40 700 eri tietokoneelta. 53 % vierailijoista kävi sivuilla useammin kuin kerran.

Yli 96 % kävijöistä oli Suomesta ja 47 % Jyväskylän seudulta. 28 % kävijöistä oli Helsingin, 7 % Tampereen, 2 % Turun ja 2 % Oulun seudulta. Jämsän seudulta käytiin sivuilla 350, Muuramesta 346, Äänekoskelta 296 ja Laukaasta 159 kertaa. Kaiken kaikkiaan sivuilla käytiin lähes kaikilta Suomen paikkakunnilta.

Suoraa liikennettä sivuille oli 27 % käynneistä, hakukoneiden avulla tullutta 49 %, sosiaalisesta mediasta ohjautunutta 14 % ja muilta sivuilta saapunutta 10 %. Suosituimmat ohjanneet sivut olivat Facebook (11 031 käyntiä), Fillarifoorumi (1255), pyoraily.fi (1388), pyorailyviikko.fi (841), laajis.fi (443), wecyclefinland.fi (358), fillari-lehti.fi (306), pyoraillensuomessa.fi (273), laajavuoribikepark.fi (255) ja aanekoski.fi (195).

Vierailijoista käytti selaimena Chromea 31 %, Firefoxia 25 %, Exploreria 18 %, Safaria 17 %, Androidia 6 % ja Operaa 2 %. Pöytäkonetta tai kannettavaa vierailijoista käytti 68 %, puhelinta 19 % ja tablettia 13 %.

Sivuilla vierailtiin eniten lauantaina 10.5., sunnuntaina 18.5., perjantaina 23.5., maanantaina 26.5., maanantaina 9.6. ja lauantaina 14.6. Kaksi ensimmäistä piikkiä johtuivat 10.–18.5. järjestetystä Jyväskylän seudun Pyöräilyviikosta, kaksi seuraavaa Pyöräilyviikoista Jämsässä ja Äänekoskella sekä kesäkuun huiput MTB Marathon Laajavuoresta. Suosituin vierailupäivä oli 14.6., jolloin sivuilla käytiin 1458 kertaa.

Järjestyksessä 30 suosituinta yksittäistä sivua olivat:

  1. Etusivu 47 171 (2013 47 217, 2012 44 571, 2011 31 307, 2010 29 525, 2009 21 937)
  2. Tapahtumat ja toiminta 9956 (12 3848657–4933–4666–3177)
  3. MTB Marathon Cup Laajavuori 9299 (84275240–5231–4332–3420)
  4. Kuva- ja videogalleria 6623 (65275134–4921–5699–5548
  5. Keskustelu ja tiedotus 5545 (90699816–5751–4307–4044)
  6. Seura 4603 (43063333–2299–2187–1580)
  7. Osto- ja myyntipalsta 4371 (54905962–6739–6776–4814)
  8. Pyöräily 4028 (40995110–3937–3226–2064)
  9. Pyöräreittejä Keski-Suomessa 3948 (44863540–2511–2041)
  10. Ride Cycle Store Cup 3717 (40193500–4433–3913–2004)
  11. Yhteystiedot 3620 (32772847–1860–1721–1304)
  12. Seuravaatteet 3587 (44692838–1450–1369–858)
  13. Ajoasento 3343 (37904304–1982–841–409)
  14. MTB Marathon Cup Laajavuoren tulokset 3231 (24571615–1762–1510–1177)
  15. Ride Cycle Store Cupin tulokset 3180 (4835–3468–2092–1408)
  16. Huoltaminen 2976 (42364693–3751–1875–1058)
  17. Maastopyöräily 2205 (33144856–1720–992–548)
  18. Vauhtijaosto 2099 (uusi sivu)
  19. Maantiepyöräily 1827 (32175008–2284–1017–537)
  20. Harju MTB 1723 (23501268)
  21. Laajavuori MTB 1651 (21131521)
  22. Pyörä 1632 (28413528–2979–2432–1636)
  23. Talvipyöräily 1544 (28734241–1450–111)
  24. Jäsenedut 1515 (1476)
  25. Wattbike Cup Tawast 1368 (uusi sivu)
  26. Yhteislenkit 1248 (sivurakennetta muutettu)
  27. Pyöräretket 1247 (sivurakennetta muutettu)
  28. Pukeutuminen 1222 (19941975–1523–440)
  29. Jyväskylän kierto 1215 (1428)
  30. Jäsenyys 1116 (895)

Vuoden 2013 tilastot löytyvät täältä, vuoden 2012 täältä, vuoden 2011 täältä, vuoden 2010 täältä ja vuoden 2009 täältä.