Jyväskylän alakoululaisten pyöräilykysely 2021: Pyöräily on kivaa ja kevyttä, mutta pyöräparkit ahtaat – koulumatkapyöräilyn olosuhteissa vielä parantamisen varaa

JYPSin, Jyväskylän kaupungin ja Lasten parlamentin yhteistyönä laaditussa pyöräilykyselyssä selvitettiin jyväskyläläisten 1.–6.-luokkalaisten näkemyksiä pyöräilystä sekä oman koulun ja Jyväskylän pyöräilyolosuhteista. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 771 alakoulun oppilasta seitsemästätoista jyväskyläläisestä koulusta.

Kyselyssä selvitettiin muun muassa sitä, mikä innostaa oppilaita pyöräilemään kouluun tai toisaalta miksi he eivät pyöräile koulumatkoja. Oppilailta kysyttiin myös ideoita koulumatkapyöräilyn lisäämiseen sekä kartoitettiin pyöräilyyn liittyviä ongelmakohtia koulun pihassa ja koulumatkalla.

Kyselyn tulosten mukaan pyöräily koettiin kivaksi, monipuoliseksi ja nopeaksi tavaksi liikkua. Myös pyöräilyn ympäristöystävällisyyttä ja ekologisuutta korostettiin oppilaiden vastauksissa.

Esteinä hankalat tieolosuhteet ja fillarin huono kunto

Koulumatkapyöräilyn suurimmiksi esteiksi koettiin haastavat tieolosuhteet etenkin talvisin ja se, että pyörä on rikki tai kaipaa huoltoa tai fillaria ei ole lainkaan. Koulumatkapyöräilyn ongelmakohdiksi nousivat myös esimerkiksi vaaralliset risteykset matkalla, hiekoitushiekka pyöräteillä pitkälle kevääseen ja se, ettei kodin luota kouluun mene pyörätietä vaan koulumatkan joutuu ajamaan ajoradan pientareella.

Koulujen pihoilla hankaluuksia oppilaille tuottivat ahtaat ja huonosti sijoitetut pyöräparkit, joita on usein vielä liian vähän. Kaikki oppilaat eivät myöskään saa niihin pyörää runkolukitukseen. Pyöräparkkien ilkivalta nousi myös esiin vastauksissa.

Lisää panostuksia koulumatkapyöräilyyn

Edellä mainitut haasteet nousivat esiin vastauksissa myös, kun oppilailta kysyttiin sitä, miten koulumatkapyöräilyä voisi edelleen lisätä. He toivoivat enemmän pyöräparkkeja ja uusia pyöräteitä sekä jo olemassa olevien pyöräteiden kunnostamista.

Koulumatkapyöräilyn lisäämiseksi oppilaat ideoivat vastauksissaan erilaisia pyöräilyyn liittyviä tapahtumia, tempauksia, tietoiskuja ja pyöräilyyn kannustavia kilpailuja. Lisäksi oppilaat nostivat esiin pyöräilyn ja muiden kulkutapojen yhdistämisen, jos koulumatka on pitkä. Alkuopetuksen oppilaille toivottiin lupaa tulla pyörällä kouluun.

Kyselyn tulokset kaupungille työstettäviksi

Kyselyn tuloksia esitellään tarkemmin Pyöräilyviikolla Kyllä pyörille -webinaarissa keskiviikkona 1.9. klo 13–15.30. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto kommentoi webinaarissa tuloksia.

Pyöräilyolosuhteita, kuten koulujen pyöräparkkeja ja väyliä, koskevat vastaukset toimitetaan Jyväskylän kaupunkirakennepalveluille, Jyväskylän Tilapalvelulle ja Keski-Suomen ELY-keskukselle.

Kysely on osa Jyväskylän kaupungin Liikkuva koulu -toimintaa fiksun ja kestävän arkiliikkumisen edistämiseksi. Lasten parlamentti on kaikkien Jyväskylän alakouluikäisten vaikuttamiskanava, jonka tehtävänä on tuoda lasten ääntä kuuluviin kaupungin päätöksenteossa. JYPSin osalta kysely sisältyy Traficomin rahoittamaan Fillarilla liikkeellä -hankkeeseen.

Kyselyyn vastanneiden luokkien kesken arvottiin Jätskilän lahjakortteja sekä Fiksusti liikkeellä -narureppuja. Arpaonni suosi tällä kertaa Keltinmäen koulun 5B-luokkaa, Keski-Palokan koulun 6B-luokkaa sekä Savulahden päiväkotikoulun 2A-luokkaa.

Lisätietoja

  • JYPS, projektityöntekijä Maija Savolainen, 050 518 9330, maija.savolainen (ät) jyps.fi
  • Jyväskylän kaupunki, fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, 050 350 5359, kati.kankainen (ät) jyvaskyla.fi